Megjelentek a Motorola androidos eszközei | IBCS

Megjelentek a Motorola androidos eszközei

2014. 05. 05.

Ha vállalati célra szeretnénk használni androidos Motorola eszközöket, akkor az MX kiegészítéseinek köszönhetően a Standard konfigurációjú eszközök is alkalmassá tehetők vállalati feladatok biztonságos ellátására.

De mi a baj a Standard konfigurációjú eszközökkel? Miért Kell hozzájuk még az MX kiegészítés is? Röviden azért, mert a Standard rendszerben olyan biztonsági rések vannak, melyek nem felelnek meg vállalati felhasználásra. Hosszabban kifejtve, tisztában kell lennünk azzal, hogy a Standard konfiguráció az integrált Google alkalmazásokkal kerül a termékre, amit Google Mobile Services-ként (GMS) is neveznek. Ezek közül a legfontosabbak a Google Maps, Gmail, Google Play (app store), Google Search, Google Talk, és a Chrome böngésző. A Standard konfigurációnál négy lényeges pont van, ami érinti a biztonságot: 

  1. A GMS megköveteli a Google ID-t, és minden vállalati adat is a Google szerverén tárolódik.
  2. A Google megváltoztatta a személyes adatok védelmének szabályait 2012-ben, amivel a célzottabb reklámokat szolgálják a GMS szolgáltatásokon keresztül.
  3. A használat során a Google-nak lehetősége van az eszköz minden jellegű mozgását követni és rögzíteni.
  4. A Google a következő adatokat gyűjtheti az eszközről: IP cím, helymeghatározás, közeli wifi információk, lokális tárhely, eszköz beállítások. 

Ezek alapján könnyen belátható, hogy vállalati környezetben mennyire fontos, hogy megbízható, biztonságos operációs rendszer fusson az eszközeinken. Az MX a standard Android fejlesztői könyvtárakra épül és azokkal kompatibilis. A szoftver-kiegészítések telepítését, beállításait és működését a rendszergazda határozhatja meg.

Motorola TC55 

Az MX fejlesztésnek is köszönhetően a Motorola több ipari androidos eszközzel jelent meg a piacon az elmúlt időszakban. Az ET1 tablet már korábban bevezetésre került, és most kézi terminálokkal is bővült a kínálat. Az MC40, mobiltelefon méretű digitális asszisztens, (melynek létezik kimondottan az egészségügyre szabott változata is), a TC55 erősebb processzorral és Gorilla Glass kijelzővel, míg az MC67 ipari IP67 védettségű mobil asszisztensként került forgalomba. A Motorola vállalati androidos termékein az MX kiegészítés lehetővé teszi a több felhasználós (Multiuser) alkalmazást, szabályok alapján alkalmazások tilthatók, engedélyezhetők (Application Lock) és az adatok biztonságos tárhelyen, titkosítva tárolhatók (Secure Storage). Mindegyik eszköz vezeték nélküli interfésszel rendelkezik, és 1D/2D kódok olvasására képes. A közeljövőben új androidos eszközök gyártása kezdődik, és az MC3200 és TC70 készülékek megjelenése várható.