Megjelentek a Motorola androidos eszközei

2014. 05. 05.

Szeretne vállalati környezetben androidos eszközöket használni, de eddig kétségei voltak az operációs rendszer biztonságát illetően? Az MX szoftvert androidos Motorola terminálokra fejlesztették ki, azért, hogy magas szintű biztonságot, könnyű kezelhetőséget és kiváló minőségű wifi kapcsolatot biztosítson a felhasználónak.

Az MX olyan kiegészítő funkciót biztosít az Android operációs rendszerhez, melynek használatával biztonságossá válnak az androidos Motorola eszközök vállalati környezetben is. Ha vállalati célra szeretnénk használni androidos Motorola eszközöket, akkor az MX kiegészítéseinek köszönhetően a standard konfigurációjú eszközök is alkalmassá tehetők vállalati feladatok biztonságos ellátására.

De mi a baj a Standard konfigurációjú eszközökkel? Miért Kell hozzájuk még az MX kiegészítés is? Röviden azért, mert a Standard rendszerben olyan biztonsági rések vannak, melyek nem felelnek meg vállalati felhasználásra. Hosszabban kifejtve, tisztában kell lennünk azzal, hogy a Standard konfiguráció az integrált Google alkalmazásokkal kerül a termékre, amit Google Mobile Services-ként (GMS) is neveznek. Ezek közül a legfontosabbak a Google Maps, Gmail, Google Play (app store), Google Search, Google Talk, és a Chrome böngésző. A Standard konfigurációnál négy lényeges pont van, ami érinti a biztonságot: 

  1. A GMS megköveteli a Google ID-t, és minden vállalati adat is a Google szerverén tárolódik.
  2. A Google megváltoztatta a személyes adatok védelmének szabályait 2012-ben, amivel a célzottabb reklámokat szolgálják a GMS szolgáltatásokon keresztül.
  3. A használat során a Google-nak lehetősége van az eszköz minden jellegű mozgását követni és rögzíteni.
  4. A Google a következő adatokat gyűjtheti az eszközről: IP cím, helymeghatározás, közeli wifi információk, lokális tárhely, eszköz beállítások. 

Ezek alapján könnyen belátható, hogy vállalati környezetben mennyire fontos, hogy megbízható, biztonságos operációs rendszer fusson az eszközeinken. Az MX a standard Android fejlesztői könyvtárakra épül és azokkal kompatibilis. A szoftver-kiegészítések telepítését, beállításait és működését a rendszergazda határozhatja meg.

Az MX fejlesztésnek is köszönhetően a Motorola több ipari androidos eszközzel jelent meg a piacon az elmúlt időszakban. Az ET1 tablet már korábban bevezetésre került, és most kézi terminálokkal is bővült a kínálat. Az MC40, mobiltelefon méretű digitális asszisztens, (melynek létezik kimondottan az egészségügyre szabott változata is), a TC55 erősebb processzorral és Gorilla Glass kijelzővel, míg az MC67 ipari IP67 védettségű mobil asszisztensként került forgalomba. A Motorola vállalati androidos termékein az MX kiegészítés lehetővé teszi a több felhasználós (Multiuser) alkalmazást, szabályok alapján alkalmazások tilthatók, engedélyezhetők (Application Lock) és az adatok biztonságos tárhelyen, titkosítva tárolhatók (Secure Storage). Mindegyik eszköz vezeték nélküli interfésszel rendelkezik, és 1D/2D kódok olvasására képes. A közeljövőben új androidos eszközök gyártása kezdődik, és az MC3200 és TC70 készülékek megjelenése várható.

Ajánlatkérés