Egészségügy | IBCS

Egészségügy

Aligha van olyan terület, ahol az esetleges hibák hatása annyira végzetes lehet, mint az egészségügyben. A pontatlan betegazonosítás, az előírt kórházi gyógyszerezés be nem tartása vagy a téves vérminta meghatározás súlyos következményekkel járhat. A korszerű egészségügyi mobil megoldások jelentős mértékben hozzájárulhatnak az esetleges orvosi hibák és kockázatok csökkentéséhez, ráadásul úgy, hogy megkönnyítik az odaadó és hozzáértő orvosi és ápolói munkát. Mindennek eredményeként pedig a beteg nagyobb figyelemben és magasabb színvonalú ellátásban részesül. Az IBCS egészségügyi mobil megoldásai képesek arra, hogy növeljék a kórházak és más egészségügyi intézmények belső folyamatainak hatékonyságát, valamint hozzájáruljanak az orvosi hibák és kockázatok csökkentéséhez. Mindehhez a betegek, a készítmények és a  különféle berendezések azonosítása, az orvosi kezelés során keletkező információk megosztása, és ezeknek a szükséges időben és helyen történő elérhetősége szükséges.
Ehhez kínál megoldásokat az IBCS többek között a gyógyszerezés kézi adatgyűjtővel történő automatizálásával és ellenőrzésével, a betegek szélessávú hálózaton keresztül történő távoli megfigyelésének, a nagyértékű eszközök ideális elosztásának és fizikai helyük beazonosításának, vagy az anyatej nyomkövetésnek lehetőségével. Az életmentő transzfúziós folyamatok ellenőrzésében is komoly szerepet játszhatnak ezek a rendszerek. Mindez a nehéz helyzetben lévő, gyakran forrásszűkével szembesülő egészségügy számára a gyógyító és ápoló munka minőségének lényeges javulását eredményezi.

medical_vial_filling_largeA vonalkódos betegazonosítás a vér és egyéb minták azonosítására, címkézésére, őssejtbanki jelölésre, valamint a betegágy melletti gyógyszerelés ellenőrzésére szolgál. A rendszer révén pontosan nyomon lehet követni a betegeket és az orvosi kezelésükre vonatkozó információkat, ezáltal pedig csökkenteni lehet a hibák kockázatát. A betegágy melletti, vonalkódon alapuló gyógyszerezés a beteg azonosító csuklópántján lévő vonalkód leolvasását, majd a gyógyszer vonalkódjának ellenőrzését teszi szükségessé a páciensnek történő beadás előtt. A vonalkódos csuklópánt révén az egészségügyi szakemberek ellenőrizhetik, hogy a páciens valóban a megfelelő orvosi kezelésben  részesül-e. Ennek során érvényesíthető, hogy a megfelelő beteg, a megfelelő gyógyszert, az előírt időben, a neki előírt dózisban és vajon a helyes alkalmazási módban kapja meg. A karszalag a páciensekre vonatkozó lényeges egészségügyi információkat is tartalmazza, amit a beteg egyértelmű azonosítása érdekében, bármely kezelés helyszínén, gyorsan és megbízhatóan le tudnak olvasni. Nem kerülhet sor tehát tévedésből másnak adott vagy rossz dózisban felírt gyógyszerre, szükségtelenül elvégzett vizsgálatra vagy éppen az adatok több alkalommal, feleslegesen, kézzel történő rögzítésére. Az értékesítésben használt SFA rendszerekhez hasonló, mobil adatgyűjtőkre épülő betegazonosító megoldás segítheti az eredményesebb járóbeteg ellátást is.

2018-tól EU előírás, hogy a gyógyszeres dobozokat, a gyűjtőcsomagolást és a palettát is el kell látni egyedi  azonosítókkal, annak érdekében, hogy lopás, hamisítás és visszahívás esetén a gyógyszerek útja biztonságos és lekövethető legyen. A csomagoláson található adatok egy központi adatbázisba kerülnek, amiből a végfelhasználónál – gyógyszertárban, nagykereskedőnél vagy kórházban – történő leolvasásánál vissza lehet ellenőrizni az adott  gyógyszereket, vagy éppen az egész szállítmányt.