WLAN hálózatok | IBCS

WLAN hálózatok (WiFi)

A WiFi már régen nem csupán a vezetékes hálózatok kiegészítője, sokkal inkább létkérdés a vállalati működés során, de akár otthon is. Míg lakásunkban a gyors internetelérés a fő kiválasztási szempont néhány notebook vagy telefon számára, addig vállalati alkalmazásban a mobil munkavégzés alapfeltétele a jól kiépített WiFi hálózat. Tapasztalataink szerint a vállalatok részéről a legfőbb elvárás a magas fokú üzem- és információbiztonság, ezen belül is a 24/7 órás üzemidő, a biztos lefedettség igénye. Jellemző a nagy eszköz darabszám egy térrészben, sok esetben különböző generációs mobil terminálokról van szó ilyenkor. Elemi kérdés a robusztus és zökkenőmentes adatátvitel, az információbiztonság, valamint az alkalmazás szerverek stabil elérése, illetve a gördülékeny kommunikáció. 

Ha leáll a WiFi, megáll a működés. Akkor is, ha ez csak egy adott zónát érint: szünetel a munka vagy át kell térni ideiglenesen a papíralapú megoldásokra. Ha a rendszerek elérhetetlenné válnak, akkor persze a vásárlók és az ügyfelek is elégedetlenkednek. 

Ma a vállalatok körében elsődleges prioritást élvez a nagy átbocsátóképességű vezeték nélküli kapcsolat folyamatos biztosítása, legtöbbször nagy darabszámú és heterogén kliens eszköz számára. Az IBCS Hungary büszkén hirdeti, hogy a legmegbízhatóbb gyártók eszközparkjára tervezett és professzionális módon kiépített WiFi megoldásai megfelelnek a fenti üzleti elvárásoknak.

Lassú, akadozó WiFi, rendszeres kapcsolódási gondok? Felejtse el a problémás vezeték nélküli kapcsolatot!

Vállalati környezetben a lassú, nagy késleltetési idejű vagy instabil WiFi hálózat komoly hatással lehet a dolgozók mindennapi tevékenységére, teljesítményére. A megbízhatatlan hálózati kapcsolat vagy a gyorsan lemerülő akkumulátor miatt az eszközével bajlódó alkalmazott számára mindez időveszteséget és frusztrációt eredményez. Ez hatással lehet a teljesítményre, vagy akár a munkamorálra. A gyorsan változó raktári környezetben egyébként is könnyen változhat a jelerősség, leginkább a polcokon elhelyezett áruk típusától, az állványok méretétől és az eszközök mozgásától függően. 

A probléma hátterében a legtöbb esetben az áll, hogy az épület vagy a gyártóüzem tulajdonosai nem ipari WLAN hálózatot telepítettek, hanem úgynevezett „So-Ho”, azaz kis és otthoni irodákba ajánlott eszközökkel oldották meg a feladatot, amik nem bírják a nagy terhelést és a heterogén, sokszor igen nagyszámú mobil eszköz kiszolgálását. Vállalati környezetben a folyamatos és megbízható működéshez kiváló minőségű és strapabíró WiFi hálózatra van szükség, melyet vállalati felhasználásra terveztek, sokéves időtartamra. Ezek kiépítése körültekintő, előrelátó és szakszerű WLAN tervezést és kivitelezést igényel, a későbbiek folyamán pedig rendszeres ellenőrzést és finomhangolást.

Kérjen további információt szakértőnktől!

WLAN hálózatok – tudjon meg többet a vállalati WiFi-ről!

A WLAN hálózatok biztosítják a mobileszközök hozzáférését a vállalati számítógépes rendszerekhez, egyben bővítik a munkavégzés hatótávolságát, akár az épületen kívülre is. Az ipari felhasználásra tervezett WiFi nagyobb igénybevételre és sokoldalúbb beállíthatóságra van tervezve, mint az otthoni változat. Nem a nagyobb adatátviteli sebesség különbözteti meg a lakásunkban található gyártmányoktól, hanem a nagyobb átbocsátóképesség: vagyis amikor egy csarnokban vagy raktárban nagyszámban használnak sokféle típusú és eltérő generációs eszközöket, vagy ahol nagy a belmagasság és barátságtalanok a körülmények. A kültéri változatok antennáik gondos kiválasztásával csak a kívánt területet sugározzák be. A WLAN hálózat építőelemét jelentő AP-k, akár a mínusz harminc fokos hűtőházi hideget, a port és a nedvességet is elviselik. Helyes beállítás esetén gondoskodnak az adatátvitel vállalati szintű titkosításáról, miközben a felhasználókat biztonságosan beazonosítják. 

A tervezés és kivitelezés során mérnökeink alapos konzultáció, gondos tervezés és mérlegelés után állítják be a rádiós pontokat. Több paraméterük ugyanis egymásra is hatással van: a magasabb szintű, erősebb titkosítás nagyobb processzor teljesítményt követel, így csökkenti az akkumulátoridőt.

Cégünk 1997 óta az Extreme Networks (korábban Zebra és Symbol Technologies) Gold státuszú, Wireless Specialist minősített partnere. Az Extreme Networks a vezeték nélküli hálózati termékek és szolgáltatások egyik legnagyobb és legnevesebb gyártója.

Kérjen cégére szabott árajánlatot!

Technikai tudnivalók

Hogyan zajlik a WLAN hálózatépítés?

Az ipari WLAN hálózatépítés mindig a várható felhasználói igények felmérésével, illetve tervezéssel kezdődik: milyen eszköz fajták, mely épületben és területen fognak dolgozni, miként kapcsolódik a WiFi a vezetékes hálózathoz és ezen keresztül a vállalati erőforrásokhoz, miként történik az eszközök, felhasználók beazonosítása, melyek az optimális hálózatbiztonsági beállítások? 

Az AP-k sugárzási karakterisztikája és az épületjellemzők alapján az IBCS egy innovatív szoftver segítségével végzi el a rádiós mérést, majd ez alapján a tervezést, azaz az AP-k optimális helyének kijelölését. Ennek során felépítjük az épület pontos, virtuális mását, betápláljuk az összes releváns épületjellemzőt, továbbá a várható eszközök számát és rádiós jellemzőit, majd az épület körbejárásával mérünk, és ezután hagyjuk dolgozni a programot. 

A mérés és szimuláció eredményét mérnökeink több szempontból ellenőrzik, szükség esetén újramérnek és finomítják az eredményt. Az elkészült tervek kellő részletezettséggel, látványos, színes ábrákon mutatják be a mérések alapján várható jelerősséget és átviteli sebességet, az esetleges interferenciát, zavarójeleket, egyben rögzítik a vezetékes hálózat kiépítésével kapcsolatos elvárásokat. A vezeték nélküli hálózattal kapcsolatos bármely kérést – legyen szó gyártás-logisztika, egészségügy, vendéglátás, oktatás vagy akár rendezvény helyszínek, sportlétesítmények kiszolgálásáról – figyelembe vesszük a tervezéskor.

A tervek alapján kivitelezett és felparaméterezett hálózat validálása – vagyis hogy a terveknek megfelelően működik-e és nincs-e lényeges eltérés – szintén rádiófrekvenciás (RF) méréssel kerül ellenőrzésre. A speciális mérőfej segítségével az eszköz – egyetlen bejárás során – egyidejűleg képes aktív és passzív, valamint spektrum mérés elvégzésére. A speciális mérőfej másodpercenkét 20-szor szkenneli végig a teljes frekvenciatartományt, miközben több mint 30 hálózati paraméter ellenőrzését végzi el, így pontos kép kapható a hálózat valós képességeiről (adatátviteli sebesség, válaszidő, csomagvesztés, roaming), illetve a hálózat működését károsan befolyásoló zavaró jelekről is. Fejlett hálózatmérési képességei miatt mérőprogramunk nemcsak tervező és ellenőrző mérésre alkalmas, hanem hálózati hibafeltárás esetén is kiválóan alkalmazható.

Milyen további előnyöket kínálnak a vállalati WLAN hálózatok?

Amellett, hogy sokkal többet bírnak az ipari hálózatok, biztonságosabbak és okosabbak is. Gondoljunk csak bele, hogy egy nyílt WiFi hálózat esetén mennyi biztonsági kockázattal kell számolnunk, ha valaki nem tiszta szándékkal feltöri azt. 

Az ipari WiFi hálózatok a korábbi szempontok mellett azért is ajánlottak vállalati környezetben, mivel akár önmaguk javítására is képesek. Van például egy olyan megoldásunk, aminek köszönhetően az AP-k folyamatosan vizsgálják a környezetüket. Ha interferenciát észlelnek, automatikusan csatornát váltanak, de azt is képesek érzékelni, ha egy „Access point” a közelben meghibásodik. Ebben az esetben részben vagy egészben automatikusan átveszik a kieső AP szerepét a környező cellák, így nincs kiesés a hálózatban, a felhasználók nem vesznek észre az egészből semmit, csak a rendszergazda kap róla tájékoztatást.

Az IBCS ipari WLAN hálózatai alkalmasak egy úgynevezett intelligens roaming funkció betöltésére is. Mindez azt jelenti, hogy ha jól meg van tervezve a hálózat, akkor egy felhasználó eszköz egyszerre két-három Access point-tal is kommunikál. Amikor pedig a hálózat érzékeli, hogy attól, amire épp csatlakozik az eszköz, túlságosan eltávolodna és leszakadás fenyeget, még azelőtt átvált egy másikra, mielőtt ez bekövetkezne, így az adatforgalom zavartalan marad. A váltás akkor is megtörténik, ha ugyan kiváló a jelerősség, de az egyik AP-re túl sok eszköz csatlakozott. Mindezekre egy a kereskedelmi forgalomban lévő átlagos termék nem képes.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

    Ajánlatkérés