Autonóm mobil robotok | IBCS

Autonóm mobil robotok

Virtuális szállítószalagként a Fetch Robotics autonóm mobil robotjai gyorsan bevezethető és rugalmasan bővíthető raktárautomatizáló megoldást adnak, az automatikusan vezetett járműveknél akár 40 százalékkal olcsóbban.

A kaliforniai Fetch Robotics intralogisztikai platformja autonóm mobil robotokat kapcsol össze a számítási felhővel, hogy az üzleti igényekhez rugalmasan illeszkedő, virtuális szállítószalagként működő, intelligens megoldást adjon az anyagmozgatás és a készletkezelés automatizálásához. A Fetch Cloud Robotics Platformmal nagy- és kiskereskedelmi, valamint gyártóipari raktárközpontok fokozzák logisztikai folyamataik hatékonyságát világszerte.

Bár az automatikusan vezetett járművek (Automated Guided Vehicle, AGV) több mint fél évszázada mozgatnak dolgokat emberek helyett a gyárakban és a raktárakban, az utóbbi időben komoly kihívóra találtak. A fejlettebb technológiára épülő autonóm mobil robotok (Autonomous Mobile Robot, AMR) ugyanis gyorsabbak és okosabbak, így hatékonyabbak is, mint az AGV-k, ráadásul megfizethetőbbek, és kezelésük is egyszerűbb.

Alapvetően a helyváltoztatás módja különbözteti meg a két megoldást, valahogy úgy, mint a vonatot és az autót. Az AGV ugyanis előre kijelölt pályán mozog, amit jellemzően a padlózatba épített vezetékek vagy mágnesek mutatnak. Az automatikusan vezetett jármű emellett egyszerű szenzoraival érzékeli, ha akadály kerül az útjába, és megáll, hogy elkerülje az ütközést, de ahhoz már nem elég okos, hogy kikerülje a haladását gátló tárgyat vagy személyt, mert nem tud letérni a megadott pályáról. Minthogy nincs fedélzeti intelligenciája, az AGV csak egyszerű utasításokat hajt végre, ezért bajba kerül, ha környezetében előre nem látott fordulatot vesznek a dolgok. Rugalmatlanságáról ismert még ez a megoldás, mert az AGV-pálya minden módosítása, bővítése időigényes és költséges beruházással jár.

Fetch-Robotics-Freight-Cart.jpg – A Fetch Robotics AMR-jei paletták és polcok automatizált mozgatásáhozKép forrás: www.fetchrobotics.com

Sokkal fejlettebb belső logisztikai megoldást képviselnek a szenzorokkal jól ellátott autonóm mobil robotok, amelyek képesek önállóan tájékozódni működési környezetükben. Az AMR fedélzeti és felhőben elérhető intelligenciájával a környezetéből érkező jelek alapján dinamikusan elnavigál egy digitális térkép segítségével – megtervezi a leggyorsabb és -hatékonyabb helyváltoztatás útvonalát, okosan kikerüli az eléje kerülő embereket, tárgyakat és járműveket, sőt olyan futurisztikus mutatványokra is képes, mint egy kijelölt személy követése a logisztikai területen.

Fölényes képességeik láttán sokan gondolják az AMR-ekről, hogy jóval drágábbak lehetnek, mint az AGV-k, de ez távolról sincs így. Éppen ellenkezőleg, az autonóm mobil robotok ugyan fejlett kamerarendszerek, lézeres érzékelők, számítógépes hardver és szoftver segítségével tájékozódnak, az AGV-knél mégis akár 40 százalékkal olcsóbbak lehetnek, és minden változáshoz – beleértve az üzleti igények változását is – külön beruházás nélkül, intelligensen alkalmazkodnak.

Kollaboratív kiszedés a Fetch és a Zebra közös megoldásával

Márciusban a Fetch Robotics megállapodott másik partnerünkkel, a Zebra Technologies Corporationnel az autonóm mobil robotok és a Zebra FulfillmentEdge szoftverének integrálásáról. A közös megoldás egyedülálló módon optimalizálja és automatizálja a raktári kiszedés folyamatát a kollaboratív emberi és gépi munka összehangolásával. Az egyszerre többféle rendelés teljesítésén dolgozó, cikkeket, dobozokat és palettákat kiszedő emberek a megoldással megtervezett, optimális útvonalon haladnak, a kézi anyagmozgatás terhét pedig az AMR-ek veszik át, de ez még nem minden.

Az autonóm mobil robotok közben a csomagolóállomások feltöltésében, az újrahasznosítható anyagok eltávolításában is segítenek, így a polcok között töltött minden percet ember és gép is a lehető legértékesebben használhatja fel. A Fetch és a Zebra közös megoldása az új munkafolyamatok betanítását is rendkívül hatékonnyá teszi, időigényét akár 90 százalékkal csökkentheti.