RTLS helymeghatározás | IBCS

RTLS helymeghatározás

A valós idejű helymeghatározás (real-time location system) segítségével pontosan tudni fogja targoncáinak, járműveinek és operátorainak konkrét helyzetét. Az összegyűjtött adatok segítségével kielemezheti és optimalizálhatja azok mozgását és azonosíthatja munkafolyamatainak szűk keresztmetszetét. Mindezekben segít az IBCS által kínált innovatív RTLS megoldás.

Két-három órás keresési idők, elpazarolt munkaórák, döcögősen elvégzett feladatok – felejtse el a találomra irányított munkafolyamatokat!  

A több ezer négyzetméteres raktárakban a keresési idő olykor akár több órát is igénybe vehet, ezáltal jelentősen lerövidül az operátorok produktív munkaideje. Ráadásul az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem találnak meg bizonyos alkatrészeket, amelyeket ezért újra kell gyártani. Ez hosszabb átfutási időt, a szerződésben vállalt határidők túllépésének kockázatát és a nem hatékony tevékenységből eredő pazarlást eredményez. 

Az alkatrészek, targoncák, járművek és operátorok beazonosíthatóvá tételével akár 10-20 centiméteres pontossággal meghatározható a szükséges elemek vagy személyek helyzete, így a megtalálásukhoz szükséges idő a lehető legrövidebbé válik. 

Az RTLS helymeghatározás hozzájárul a gyártási folyamatok hatékonyságának javításához, egyúttal biztosítja a szállítások egyszerű és időben történő teljesítését, így a határidők elmulasztásából eredő kötbérekkel nem kell számolni! 

Kérjen további információt szakértőnktől!

RTLS helymeghatározás – tudjon meg többet!

A valós idejű helymeghatározás segítségünkre lehet tárgyak, emberek helyzetének épületen belüli lokalizációjában úgy, hogy azokat rádiófrekvenciás, úgynevezett RTLS tagekkel látjuk el, melyek olyan jelet bocsátanak ki, amit a fixen kihelyezett vevő egységek érzékelnek. Az adó- és vevő egységek közötti rádióhullámok terjedési idejének feldolgozásával pontosan kiszámítható a taggel jelölt erőforrás helyzete, legyen az jármű, alkatrész vagy akár egy raklap.

Az IBCS Hungary által kínált megoldás Ultra Wide Band (UWB) technológiát használ, így nem zavarja a Bluetooth, Wifi vagy GSM jelekkel kommunikáló eszközök működését.

 

Kérjen cégére szabott árajánlatot!

Technikai tudnivalók

Hogyan működik az RTLS?

Egy kisméretű jeladó (tag) adott időközönként kisugározza magából a csak rá jellemző egyedi azonosítót, amit a mérnökök által kijelölt helyre rögzített vevők (Anchor) érzékelnek. Az érzékelőkbe érkező jelek időeltérése és információtartalma az RTLS szerverbe jut, ahol azok kiértékelésre kerülnek. Ennek eredményeként tudjuk megadni az adott jeladó pontos koordinátáit 2 dimenzióban, átlagosan 50 cm pontossággal.

Az eredményt képernyőn is megnézheti, így a terület alaprajzával összekapcsolva vizuálisan is megjelenik a vizsgált objektum helyzete vagy mozgása. A rendszer képes arra is, hogy a rendszeres jelváltások alapján kirajzolja a járművek által megtett útvonalat (spagetti diagram).

Milyen előnyöket hordoz mindez magában?

  • A logisztikai központokban a teljes targoncaflotta mozgását fel lehet mérni és elemezni, melyből vezetői információk gyűjthetők a járművek optimális kihasználtsága érdekében. Akár gyorsasági vagy gyorsulási határérték átlépése is ellenőrizhető.
  • Egy új feladat kiosztásakor figyelembe vehető, hogy mely jármű van legközelebb, így az útvonalak optimalizálásával költségcsökkentés érhető el.
  • A megoldás követhetővé teszi a gyártási folyamat legtöbb részletét. Láthatóvá válhat például, hogy melyik készülő termék hol található, vagy mely munkafázisnál tart. Ebből kikövetkeztethető a készre jelentés várható időpontja, így hatékonyabban szervezhető a kiszállítás.
  • Gyalogos biztonsági rendszer is üzemeltethető a megoldás segítségével. A rendszer beállítható úgy, hogy ha a védősisakon elhelyezett tag (és ezáltal annak viselője) egy bizonyos távolságnál közelebb kerül egy munkagéphez, akkor annak vezetője vészjelzést kap, esetleg automatikusan leáll, így elkerülhetőek a balesetek.
  • Kiskereskedelemben a vevői szokások megismerésére is alkalmas. Marketing akciókat lehet a rendszer által gyűjtött információk alapján kezdeményezni.

Az IBCS Hungary partner abban, hogy egy új és innovatív technológia segítségével növelje vállalata hatékonyságát a vizualizáció nyújtotta előnyök segítségével. A fenti megoldást a Sewio partnereként kínáljuk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Az RTLS már sok helyen bizonyított!

Az RTLS helymeghatározó rendszer nem „űrtechnológia”, itt van a kezünkben, működtethető, gyakorlatilag egy-két hónap alatt bevezethető és testre szabható. Már számos partnerünk nagy sikerrel használja.

Ügyfelünknél, az 3B Hungáriánál az alkatrészek átlagos keresési idejét 2-3 óráról megközelítőleg 15 percre csökkentettük. A 90 százalékkal rövidebb keresési időnek köszönhetően jelentősen csökkent az az idő, amit az operátorok improduktív tevékenységgel töltöttek. A késztermék előállításhoz szükséges logisztikai folyamatok újragondolásával kiküszöböltük a kihasználatlan munkaidőből eredő veszteséget, és jelentősen lerövidítettük a gyártás teljes átfutási idejét.


    Ajánlatkérés