DbAdmin – SQL adatbázis | IBCS

DbAdmin – SQL adatbázis

Az IBCS saját fejlesztésű DbAdmin alkalmazásával az üzleti felhasználók széles köre végezhet alapműveleteket SQL adatbázisokban, olyan egyszerűen, mint egy Excel táblában, miközben az adatok biztonsága és következetessége felett részletes szabályok őrködnek.

A DbAdmin felhasználóbarát megoldást ad Microsoft SQL Server adatbázisok karbantartásához. Az IBCS saját fejlesztésű alkalmazásával az adminisztrátori ismeretekkel nem rendelkező üzleti felhasználók széles köre könnyen dolgozhat, mivel az alapműveletekhez nem szükséges SQL parancsokat írni, azok menüből, néhány kattintással elvégezhetők, akár egy Excel táblában. Az SQL utasítások összetett láncolatát egyszerűen használható kezelőfelület mögé rejtő DbAdmin alkalmazással a vállalatok kényelmesebbé, egyúttal hatékonyabbá tehetik a nagy, akár millió soros táblákat tartalmazó adatbázisokkal végzett munkát is.

Névvel jelölt lapokon jelennek meg az adatbázis táblái a DbAdmin alkalmazásban, és a táblákon belül a kezelt oszlopok típusukkal (szöveg, egész szám, valós szám, választólista, igaz-hamis, dátum, dátum és idő) együtt megadhatók. A felhasználók sorokat adhatnak hozzá, módosíthatnak és törölhetnek, a cellák szerkesztését dupla kattintással kezdeményezhetik. A tábláknál és az egyes oszlopoknál is beállítható, hogy szerkeszthetők vagy sem, és az oszlopokhoz további megszorítások (elsődleges kulcs, egyedi, nem üres) adhatók meg. Sorok hozzáadásánál, módosításánál a DbAdmin megköveteli a feltételek teljesülését.

A táblák adatait a felhasználók oszlopok szerint szűrhetik, szűrőfeltételek hozzáadásával, amelyek a + gomb megnyomásával hozhatók létre. Különböző oszlopokra vonatkozó szűrőfeltételek között és kapcsolat, azonos oszlopoknál vagy kapcsolat áll fenn. A táblákra a vállalatok állandó szűrőfeltételeket is megadhatnak, amelyekkel például szabályozhatják, hogy az egyes felhasználók mely sorokat láthatják. A felhasználók a jogosultságaik kezelésére szolgáló táblán keresztül lépnek be a DbAdmin programba. Szerepkörüknek megfelelően más-más nézet hozható létre számukra, azaz a más szerepkörben dolgozó felhasználók más táblákat láthatnak, szerkeszthetnek. Az állandó szűrőfeltételekben meghatározható például, hogy egy felhasználó csak a saját felhasználói azonosítójához vagy csoportjához tartozó sorokat lássa egy táblában.

Ugyancsak a munka kényelmét és hatékonyságát növeli, hogy a DbAdmin kezelőfelületének nyelve változtatható, és a táblákhoz egyedi funkciógombok is beépíthetők. Lebegő oszlopok is beállíthatók, amelyek a tábla oldalra görgetése után is láthatók maradnak. A szintén hozzáadható Főtábla – Részletek nézetben a kezelőfelületen függőleges vagy vízszintes elválasztó vonallal két tábla látható, melyeket külső kulcs megszorítás köt össze. A főtábla egy vagy több sorának kijelölésekor a hozzá tartozó részletek jelennek meg.

Egyedileg paraméterezett SQL lekérdezések segítségével virtuális táblák is létrehozhatók, amelyeket a felhasználók nem szerkeszthetnek, viszont jogosultságaiknak megfelelően szűrhetnek és exportálhatnak. Utóbbi az aktuális szűrő alapján, .csv kiterjesztésű fájlba történik, amely Excellel megnyitható. Szöveg típusú, számot tartalmazó oszlop vezető nulláit kezeli a program, Excelben helyesen jelennek meg. A DbAdmin alkalmazáson keresztül a felhasználók emellett importálhatnak is, például Excelből kimásolt adatokat SQL adatbázisba tölthetnek.

További hasznos funkció, hogy az adatbázis kiválasztott tábláinak megadott számú napnál régebbi sorait a DbAdmin induláskor automatikusan áthelyezi egy archív táblába.