Knorr-Bremse Szerszám ellenőrző rendszer

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft-nél vasúti fékek és azok tartozékainak gyártása folyik.

Knorr-Bremse logoA pontosság és a technológia betartása elengedhetetlenül fontos. Hibás, pontatlanul elkészített késztermék semmilyen körülmények között sem hagyhatja el a gyárat, mivel ez beláthatatlan következményekkel járhat. A gyártásnál precíziós szerszámokat, berendezéseket használnak, amelyeket rendszeres időközönként ellenőrizni kell.

A szerszámokat a gyártócsarnokban, a helyszínen kell megvizsgálni, mivel méretük és súlyuk miatt mozgatásuk nehézkes, vagy lehetetlen. A folyamatot korábban papíron végezték, aminek az adminisztrációja, visszakereshetősége problémás volt. A papír alapú módszernél további problémát okozott a helyszínen a megfelelő ív kiválasztása a sok közül. Az ellenőrzés végeztével pedig a feldolgozás, számítógépre vitel újabb adatbeviteli hibalehetőségeket teremtett.

Megoldás: mobil szerszám ellenőrző rendszer

Az IBCS Hungary a szerszámok ellenőrzésére egy mobil terminálokból és asztali számítógépekből álló megoldást dolgozott ki. A rendszer központi eleme egy megbízható szerver számítógépen telepített Microsoft SQL adatbázis. Az erre jogosult felhasználók PC-n keresztül módosíthatják, vagy kérdezhetik le a különböző törzsadatokat és feladatokat.

Mobil szerszám ellenőrző rendszerAz ellenőrzést a helyszíneken az általunk szállított Motorola/Symbol MC9090-G készülékekkel végzik. A rendszert és a hozzá kapcsolódó adatbázist úgy építettük fel, hogy nagyszámú feladat mellett is gyorsan, megbízhatóan működjön.

A program a mobil terminálokon off-line működik. A készülék az összegyűjtött adatokat a saját memóriájában tárolja letöltésig, így a munkát olyan területeken is el lehet végezni, ahol nincs WLAN lefedettség.

Műszakkezdéskor a feladatot összeállító felhasználó néhány kattintással összeállíthatja az aznapra ellenőrizendő szerszámok listáját, az egyes szerszámokhoz különböző ellenőrzési szempontokat rendelhet, és megadhatja a szükséges kontroll gyakoriságát is.

mobil felület - tervezett ellenőrzésA lista összeállítása után a terminálra kell tölteni az ellenőrzési feladatot, ami akár több száz szerszám ellenőrzését is jelentheti. A mobil eszköz beépített vonalkód olvasója segítségével az egyes szerszámokat a gyártócsarnokban könnyedén, tévedésmentesen, egyedileg azonosítani lehet saját vonalkódjuk alapján.

Mivel a szerszámok szétszórva találhatók az üzemben, a terminálon lekérdezhető azon eszközök listája, melyeknek az ellenőrzése még nem történt meg.

Ha egy szerszámot megtaláltunk, az azonosítás után a mobil terminálon kijelezhetjük a legfontosabb adatait (gyártási hely, tárolási hely, utolsó ellenőrzés időpontja, típus, megnevezés, stb.), így megtudható, hogy pontosan a megfelelőnél állunk-e.

Az ellenőrzés a mobil terminál képernyőjén megjelenő kérdések alapján történik. Az eredmények az érintőképernyő segítségével könnyedén rögzíthetők. Például: Menet rendben?, Motor működik?… A kérdéseken végighaladva végezhető el az adott szerszám teljes körű ellenőrzése. A rendszer biztosítja, hogy egyetlen kérdés se maradhasson ki, így garantálva a maradéktalan és biztonságos ellenőrzést. A kérdések megválaszolása után a program jelzi, hogy végeztünk. Csak ekkor léphetünk a következő szerszámhoz.

A munka végeztével a mobil terminálról a PC-re visszatöltve az eredményeket a rendszer SQL adatbázisában is megjelennek az adatok, így nincs többszöri adatrögzítés, csökken a tévesztés esélye.

PC-s felületA kiértékelés során a nem megfelelően működő szerszámok kigyűjtése már csak néhány kattintás. Az így összeállított lista nyomtatható, exportálható, és gyorsan továbbítható az illetékeseknek, akik elvégezhetik a javítást, vagy ha szükséges a cserét. Így a szerszámok gyártásból történő kiesési ideje akár jelentősen is lecsökkenhet.

A PC-s felületen különböző lekérdezéseket, riportokat, kimutatásokat is készíthetünk, és az adatok Excel táblázatokba is menthetők.

Üzleti előnyök

A megoldás bevezetésével a Knorr-Bremse sokkal gyorsabban és megbízhatóbban tudja elvégezni a szerszámok minőség ellenőrzését, így a gyártásból kikerülő végtermékek nagyobb pontossággal készülnek el. A hibás szerszámok által okozott esetleges selejtes gyártás elkerülhető, ami jelentős anyagi megtakarítással jár.

Az időben felismert és regisztrált szerszámhiba gyorsan javítható, így a gyártás hatékonysága és a termelékenység növekszik.

További üzleti előny, hogy az ellenőrzésen túl a szerszámok nyilvántartása is pontosabb, pl. a programban a tárolási hely megmutatja, hogy a szerszám hol található, az időszakos ellenőrzés is jobban tervezhető, és a javításra küldött szerszámokhoz pedig felelős rendelhető.

A szállított MC9090-G terminálok univerzális készülékek, amelyeket a felhasználó más feladatokra is igénybe vesz a gyártás során. Ezáltal lehetőség van rá, hogy a kieső, javításra küldött mobil eszközök helyettesíthetők legyenek az ellenőrzésre használt terminálokkal.

Ajánlatkérés