Szerszámok azonosítása RFID technológiával | IBCS

Szerszámok azonosítása RFID technológiával

A Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. 1990 óta van jelen az építőipari piacon. A vállalat három fő üzletága három különböző tevékenységi kör szerint alakult ki.

„Az IBCS Hungary által fejlesztett rendszer immáron évek óta jól és megbízhatóan működik. Nagy segítség a napi kiadási és bevételezési feladatokban.”

Merkbau vélemény

szerszámokElőzmények

A Merkbau Kft-nél a kivitelezési munkák során sokféle eszközt, szerszámot használnak, továbbá a cég profilja az eszközök bérbeadását is tartalmazza. Mind a munkatársaknak kiadott szerszámokról, mind a kölcsönzött eszközökről nyilvántartást kell vezetni, hogy a személyi felelősök, valamint az építési projekteken használt eszközök költségei ellenőrizhetőek legyenek. Az elektromos kéziszerszámok azonosítása, követése azonban folyamatosan gondot okozott, mert a gyári címkék, amelyek tartalmazzák az eszköz szériaszámát, a használat során sérültek, megrongálódtak és rövid idő alatt olvashatatlanok lettek. A kisebb kéziszerszámok gyárilag nem viselnek azonosítót, így ezek kiadása, visszavétele szintén nehézségeket okozott.

A kiadás és visszavételezés az eszközök egyértelmű azonosíthatóságának hiányában ellenőrizhetetlen volt. A Merkbau alapvetően az eszközök azonosítására keresett megoldást, hogy követhesse mely szerszám mikor került beszerzésre, hány projekten és milyen hosszan használták, milyen gyorsan amortizálódott, továbbá hogy a nagyértékű gépeket személyi felelősökhöz tudja rendelni.

A megoldás

Az IBCS Hungary olyan, a Merkbau teljes eszközállományát lefedő rendszert fejlesztett ki, melynek segítségével megoldható az elektromos kéziszerszámok és gépek egyedi, valamint a kisebb szerszámok gyűjtő szintű azonosítása.

A rendszer működését RFID és vonalkód olvasására egyaránt alkalmas Motorola mobilterminállal támogatja.

Az eszközök azonosítása:

 • Elektromos kéziszerszámok – úgy, mint fúrógép, sarokköszörű – műanyagburkolata alatt RFID Tag jelöléssel. A burkolaton belüli elhelyezés megfelelő mechanikai védelmet és jó olvashatóságot biztosít.
 • A nagyobb gépek, mint például betonkeverő jelölése a fémváz védett pontján erős műanyag-tokozású RFID Tag-ekkel.
 • Kisebb szerszámok esetén a szerszámgyűjtő csomagolásra kerültek vonalkód azonosítók.

RFID + Motorola mobil terminálA mobilterminálon történik a személyhez rendelt áru kiadása vagy adott esetben a visszavételezése. A végrehajtott feladatok automatikusan betöltődnek a vállalatirányítási rendszerbe a WLAN hálózaton keresztül, vagy a terminál dokkolásakor.

A megoldás alkotóelemei:

 • RFID azonosítás
 • Merkbau nyilvántartási rendszer mobilterminálra fejlesztett moduljának elkészítése
 • Mobilterminál és vállalatirányítási rendszer közötti illesztés, adatkommunikáció
 • Mobilterminál

Üzleti előnyök

Az IBCS Hungary rendszere biztosítja a nagyértékű gépek és kéziszerszámok egyedi azonosítását, lehetővé téve követésüket beszerzéstől selejtezésig. Ellenőrizhetővé vált, hogy mely építési projekten mennyi ideig használták a gépeket, szerszámokat, így a projektek költségei is pontosan kalkulálhatóak. Az azonosítás révén az eszközök élettartama, garanciális ideje szintén követhető. A gépek, berendezések pedig minden esetben személyi felelősökhöz rendelhetőek. A mobilterminál segítségével pedig pontosan, gyorsan és könnyen elvégezhetők a kiadási és bevételezési, valamint leltározási műveletek.

Előnyök:

 • Pontosabb projekt költségek
 • Gépek, szerszámok életútja, garanciája követhető
 • Csökkenő időráfordítás
 • Pontos leltár