Zebra záró címke nyomtatás a Robert BOSCH miskolci gyárában

Kéziszerszámot bizonyára sokunk vett már. Persze mindig arra törekszik a magam fajta barkácsolni szerető ember, hogy a minőség legyen az első választási szempont, hiszen sok kellemetlenségtől meg tudja magát óvni a vásárló. Az áruházakban persze nagyon sokféle szerszám kapható, de valahogy én mindig a a jó minőség felé vonzódtam. Jóllehet, márkás dolgokat is körültekintően kell vásárolni. Például mindig megnézem, hogy a termék bontatlan-e, hiszen akkor, nagy eséllyel senki sem vett ki a csomagból ezt-azt: ami esetleg otthon még hiányzott. De sajnos az információs pultnál, a garancia kitöltése során érdekes történeteket mesélnek az ügyfeleknek. Láttak már ilyet, na meg olyat is, de úgy mond a „hermetikusan” lezárt csomag sem mindig életbiztosítás: kivéve az eredeti márkás termékek esetét. A komoly gyártók mindig védik a saját termékeiket: ott nem megengedett a hiány és az esetleges”nem találom a…” kezdetű mondatok elhangzása.

A jel

Alkalmam volt bepillantani a kulisszák mögé: hogyan is működik egy nagy gyártó esetében a barkácsgépek útra bocsátása, a maximális biztonság mellett. Az egyik kedvenc márkám, a Robert Bosch miskolci gyárában az elkészült kéziszerszámok (kézi fúrógépek, csiszolók, motoros csavarhúzók stb.) egy részét praktikus műanyag kofferbe helyezik, amely a szerszámgép mellett tartalmazza annak szükséges kiegészítő berendezéseit (tápegység, töltő, kábelek, szerszám-fej). A termékek másik részét hagyományos módon, színes, a márkára jellemző papírdobozokba csomagolják. Ezek a csomagolások esztétikusak, ellátják a vásárlókat a kellő információval, és biztosítják az ellátási lánc teljes tartamában a termékek megfelelő védelmét, így különösen szállítás, rakodás közben.

A kofferes illetve a dobozos csomagolás utolsó lépése az úgynevezett záró címke elhelyezése, amely fontos biztonsági és információ közlés szempontjából egyaránt. Biztosítja egyrészt a koffer vagy doboz lezárását, garantálja a bontatlanságot, másrészt a rányomtatott információk alapján a termék egyértelmű azonosítását is ellátja. A záró címke olyan speciális anyagú és elhelyezésű öntapadós matrica, amely egy esetleges bontás esetén biztosan elszakad, ugyanakkor kellő zárást, és szorítást biztosít mindaddig, amíg a dobozban lévő termék kicsomagolására nem kerül sor.

A címkék funkciója nagyon sokrétű: gyártási és kereskedelmi információkat nyomtatnak rájuk, amelyekből egyértelműen megállapítható a termék gyártási helye, annak ideje, a pontos műszaki specifikációja. Ezek közül nagyon sok meglehetősen hasznos: megtudhatjuk például, hogy a világ melyik táján és milyen hálózati feszültséggel használható a kéziszerszám.

Kemény dió

Érdekes volt hallani azt a kérdést, hogy egy ilyen biztonsági zárómatrica nyomtatása, megtervezése és elkészítése nem is egy egyszerű, pusztán másodlagos dolog. A Robert Bosch mérnökeinek többször nem kis fejtörést okozott a címkék megfelelő minőségű és mennyiségű előállítása, azok logisztikája. A matricáknak a gyártás során ugyanis a szükséges gyártócellába megfelelő helyre és időpontba kell eljutnia. Mindezt kiegészíti a felhasználás adminisztrációja.

A címkéket még nem is olyan régen- az előzetes gyártási program ismeretében – lézernyomtatással, egyszerű papírra nyomtatták. Ennek a kezelése koránt sem volt egyszerű feladat, mivel egy rosszul felhelyezett címke megutaztathatná a terméket vagy akár a teljes rakományt az egyes országok, kontinensek között. Ehhez nem kell más, csupán egy hibás mozdulat. Mindez olyan logisztikai veszélyforrásokat hordozott, hogy a változtatást a rendszer kényszerítette ki.

A megoldás

Mint ahogy megtudtam, már 2008-ban a Bosch olyan megoldást keresett, amely kizárja a gyártási folyamatból a tévedés lehetőségét, a rossz információkezelést. Mindemellett a papír alapanyagú kellékanyagok sem felelnek meg az elvárásoknak, hiszen a papírmatricákkal nem lehet megoldani a tökéletes fizikai zárást. A Bosch mérnökei külső specialista céget vontak be a probléma megoldásába az IBCS-t.

Az IBCS feladata, a következő további feltételek teljesítése:

  • Nem használható PC vagy egyéb számítógép, amely a gyártás helyén kerülne elhelyezésre
  • Ugyancsak korlátozó feltétel volt az is, hogy vezetékes, illetve vezeték nélkül hálózat alkalmazása sem megengedett

A Bosch legfőbb célja az volt, hogy az adott időben és gyártóhelyen kinyomtatandó címkék szükséges bemenő információi a gyártás helyszínén álljanak rendelkezésre, illetve ott is történjen a rendszer felé történő feladásuk. Mindezt nem kis mennyiségű matrica legyártása során kell megoldani. Csak a példa kedvéért: az eltérő adattartalmú záró címkék számossága 10 ezerre volt tehető, a címkéken szereplő dinamikus adatok tekintetében pedig címkénként 10-15 darabról beszélünk. A címkéken vonalkódot, különféle grafikát, logót, illetve más-más betűtípusból álló feliratokat kellett elhelyezni. Mintegy10-15 helyszínre kell telepíteni párhuzamos címkenyomtatást, azzal a feltétellel, hogy az egyes nyomtatási pontok szabadon felcserélhetők legyenek egymással. És ez nem minden!

A Bosch részéről felmerült az az igény, hogy látható legyen a napi címkefelhasználás, akár műszakokra bontva. Ugyanakkor a rendszer legyen áttekinthető és könnyen karbantartható, mindössze technikusi képesítéssel.

Nagy ötlet!

Ahhoz, hogy ezt az összetett feladatot meg lehessen oldani az IBCS a következő receptet dolgozta ki: végy közepes teljesítményű ipari nyomtatókat, majd azok FLASH memóriájába töltsd le a saját fejlesztésű ZBI programot: és kész az automatizált címkéző rendszer.

Az ipari nyomtatókat a gyártócellák végénél (csomagolás) kell elhelyezni oly módon, hogy minden printerhez kapcsolódik egy kézi vonalkód-olvasó. Ennek segítségével a gyártócellához rendelt „on-line” információk adhatók meg a nyomtatón futó ZBI programnak. A memóriában tízezres nagyságrendű címkeformátumot tárol a rendszer, és a dinamikusan változó adatokat a nyomtatás előtt kapják meg. A nyomtatókra szerelt címkeleválasztó egység segítségével azonnal ragasztható állapotban kerül kinyomtatásra minden egyes záró címke.

Mesterkártyák

A nyomtatók vezérlése mesterkátyákkal történik. A mesterkártyákat a termelés programozásával foglalkozó mérnökök előzetesen készítik el az irodában. A mesterkártyák tartalmazzák az adott gyártásra jellemző 10-15 minőségi, mennyiségi és egyéb paramétert, ami később a vonalkódból kiolvasható. Az SQL alapú adatbázis természetesen bármikor szerkeszthető, visszakereshető. A mesterkártyákat a művezetők és technikusok kezelik, és a gyártósort is ezzel „vezérlik”. A nyomtatók úgy működnek, mint egy központi diszpécser, hiszen grafikus kijelzőjük minden szükséges információt közvetít: milyen termék típus, abból hány darab lesz egy raklapon, hány darab van még a teljes raklapig, stb.

A fenti nyomtatási feladat megoldása mellett az IBCS Hungary feladata volt a megfelelő ZEBRA címke kikísérletezése, amely illeszthető a nyomtatási környezetbe, és megfelel a Bosch által megfogalmazott mechanikai és alkalmazási kondícióknak: dörzsölésnek, kopásnak, maró hatásoknak. A kiválasztott szintetikus címkéhez csak speciális festékszalag megfelelő,de a napi szintű beszállítás sem jelent gondot.

Puding próbája…

Érdekes volt látni ezt a nagyszerű technikai megoldást, ami laikus szemmel is nagyon meggyőzőnek hat. A minőségi szerszámgépek gyártása ezzel az okos ötlettel még megbízhatóbbá vált, és főleg a hiba szót törölte a Bosch a szótárából. És hogy bevált-e? A címkéző rendszer 2008 szeptemberében indult el élesben, kezdetben 10 darab nyomtatóval. A rendszer az óta is folyamatosan bővül, nemrég került kinyomtatásra az 500 ezredik záró címke. Kell ennél több? Igen az egymilliomodik…

Ajánlatkérés