40 éves a vonalkód

2014. 10. 15.

vonalkódAz idén ünnepelte 40. születésnapját a vonalkód. Az 1952-ben szabadalmaztatott kezdeti vonalkód azonban még kör alakú volt és Bullseye-nak hívták. Kiskereskedelmi forgalomba kerülésére 22 évet kellett várni.

Az első termék vonalkódját az Ohio állambeli Troy városának szupermarketében húzták le, ez egy Wrigley’s Juice Fruit rágógumi volt. Jelenleg naponta 5 milliárd csippenés jelzi szerte a világban, ha a kiskereskedelmi forgalomban valahol azonosítanak egy vonalkódot.

1974-ben szabványosították a technológiát, így világszerte használathatóvá vált. A 30 éve Magyarországon jelen lévő GS1 nevű szervezetnél bárki igényelhet magának, termékének saját vonalkódot. Minden kód 30 fekete csíkot tartalm-az, de nemcsak a fekete csíkok a fontosak, hanem a köztük lévő távolság, vagyis a fehér részek is. Ezek összessége ad ki a 13 jegyű számsort. Az első hazai vonalkódlehúzás 1984-ben, a legendás Nyugati téri Skála áruházban történt.

A magyar piacon több cég is foglalkozik vonalkódkommunikációs megoldásokkal, köztük az IBCS Hungary Kft is. Persze az elmúlt 40 évben a vonalkód felhasználási módja kibővült. Ma már nem csak termékeken, hanem például a könyvtárakban, menzán, kórházakban, az ipari gyártásban, raktárakban, a szállításban, vagy az állattenyésztésben is használják ezt az azonosítási módot.

Ajánlatkérés