A blokklánc-technológiában rejlő lehetőségek

2020. 01. 22.

Úgy véljük, hasonlóan ahhoz, ahogy a vonalkód meghatározta az elmúlt 40 év történelmét termékazonosítás terén, úgy a blokklánc-technológia is megváltoztatja majd a világot. Éppen ezért szeretnénk felajánlani lojális ügyfeleink számára, hogy ingyenesen próbálják ki ezt a lehetőséget a saját vállalatuk folyamataiban.

A blokklánc-technológia szolgál a Bitcoin és más kriptodevizák alapjául. A technológia az alábbi előnyökkel rendelkezik: az adatok tárolása szolgáló adatbázis egy decentralizált főkönyv, amely a technológiát alkalmazó számítógép-hálózat csomópontjai között van szétosztva, így nincs kritikus hibapont, és ami még fontosabb, hogy a hálózati adatokat nem egyetlen személy vagy szervezet birtokolja, hanem a közösség.

A blokkláncban tárolt adat nem módosítható, az adatok sorát tároló nyilvántartás nem hamisítható. Ez azért van így, mert minden egyes tranzakciót valamennyi csomópontnak jóvá kell hagynia a beírás előtt. Az adatblokk és annak kódolt lenyomata (hash) minden csomóponthoz eljut, és az új blokkok tartalmazzák a teljes tranzakció-történet kivonatát, gyakorlatilag lehetetlenné vagy rendkívül idő- és költségigényessé téve a korábban tárolt adatok módosítását. Valamennyi résztvevő lekövetheti az adatbázisban történt változásokat.

A blokklánc lényegében egyetlen változatban létező adat több szereplő között megosztott és egymástól függetlenül hitelesített verziója. Így ha olyan ellátási láncbéli partnerekkel szeretne üzletelni, ahol a szereplők némelyike nem ismert, nem kellően megbízható, vagy a termékekkel kapcsolatos információk nem hitelesek, úgy mostantól lehetősége van arra, hogy mindezt valamennyi résztvevő számára biztonságossá és átláthatóvá tegye.

Az ökoszisztémában bármely (jóváhagyott) szereplő megtekintheti a jogosultsága szerinti adatmezők tartalmát, ehhez csak be kell jelentkeznie a megadott portálon. Az üzleti modelltől függően beállítható, hogy csak néhány szereplő, vagy mindenki hozzáférhessen az adatokhoz. Ez utóbbi esetben a rendszert a gyártók és a kereskedelmi lánc tagjai használják, hogy nagyobb átláthatóságot nyújtsanak a fogyasztóknak a termékek előállításának módját vagy mondjuk eredetét illetően.

A blokklánc-technológia nagyon egyszerű és gyors kifizetéseket tesz lehetővé a jövőben, kihagyva a folyamatból a bankokat, hiszen valójában nincs rájuk szükség olyan közvetítőként, aki lényegében annyit tesz csak, hogy a tranzakció résztvevői elé tárja harmadik félként a tranzakciókról szóló hiteles nyilvántartást: ki kinek és mennyit fizetett. A megosztott, közös hozzáférésű főkönyv tartalmazza majd ezt az egyetlen és hitelesített igazságot.
A kifizetések a tranzakció feltételeinek teljesülése után történhetnek meg, melyek előre programozhatóak. A blokkláncra hitelesített dokumentumok tölthetők fel. Minden, a blokkláncra feltöltött személyi adatot vagy dokumentumot hitelesíteni kell, és digitális azonosítóval kell ellátni, a gyakorlatban lehet ez egy vonalkód vagy RFID címke.

A blokklánc-technológiának számos korlátja van jelenleg, mint például a másodpercenkénti legfeljebb 15 tranzakciós sebesség, illetve a működéshez kriptovaluta-bányászokra van szükség, akik minden tranzakciót konszenzussal érvényesítenek. Egy adott blokk jóváhagyásakor egy bonyolult számítási problémát kell megoldaniuk, amelynek megoldásáért egy bitcoin jár. Mindez hatalmas mennyiségű villamosenergia-fogyasztással párosul, ami rendkívül költséges és igen kevéssé hatékony, így igazából nem is skálázható. Ez tovább növeli a felhasználók költségeit, akiknek díjat kell fizetniük a bányászoknak minden egyes tranzakcióért.

Ez az oka, hogy a blokklánc-technológiának új változatai jelentek meg, mint például az IOTA-Alapítvány (www.iota.org) Tangle elnevezésű fejlesztése. Valójában ez nem más, mint egy irányított hurokmentes gráf, amely ugyanazokkal a megbízhatósági jellemzőkkel és előnyökkel rendelkezik, mint a blokklánc, de bányászok és tranzakciós díjak nélkül, ráadásul jóval gyorsabb, és nagymértékben skálázható – nem véletlenül választotta az IBCS Hungary ezt az irányt.

Néhány tipikus, már jelenlegi is működő felhasználás:

A Wal-Mart esetében a visszahívásra kijelölt élelmiszerek származási helyükig történő visszakeresése jelenleg 7 napig tart, ám a blokklánc-technológia használatával mindez 2 másodpercre csökken. Megfigyelhető, hogy az élelmiszerek és divatáruk származási helye egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a világon. A vásárlók meg akarnak győződni arról, hogy a megvásárolni kívánt terméket például a címkéjén feltüntetett, etikus módon állították elő. Más esetekben részletesebben szeretnének olvasni a termék valódi származási helyéről, az élelmiszert előállító farmerről, termelőről vagy mondjuk a ruhakészítőről.

IOTA logó

A blokklánc-technológiával minden hamisítással veszélyeztetett termék (például gyógyszerek, autóalkatrészek, divatáru és parfüm) eredetisége bizonyítható.

A technológia alkalmazásával rövidíthető az ellátási lánc, miközben növekszik a hatékonyság és jelentősen csökken a kifizetésekkel és számlázással kapcsolatos pontatlanságok gyakorisága. A Tangle-re fuvarlevelek, számlák és származási igazolások tölthetők fel, elektronikusan hitelesítve, miközben minden felhasználó számára ez a jogosultságok szintjétől függően látható.

A blokklánc-technológia a göngyöleg kezelésében is segítséget nyújt, hiszen a sok esetben meglepően nagy értékű konténereket azonosítás után vissza kell juttatni a beszállítóhoz, ám időnként sajnos ellopják ezeket, elvesznek vagy megsérülnek a szállítás közben.

Annak eldöntésére, hogy a blokklánc-technológia a hagyományos adatbázisokkal szemben jó megoldás-e az Ön számára, tegyük fel a következő kérdéseket:

  • Szükség van-e egy megosztott, közösen írható és olvasható adatbázisra?
  • Egyszerre több érdekelt fél vesz részt az üzleti folyamatban?
  • Vajon az érintett cégek bizalmatlanok egymással szemben? Esetleg egymásnak ellentmondó ösztönzőket alkalmaznak?
  • Szükség van-e objektív, később megváltoztathatatlan könyvelési adatokra?
  • A tranzakciókkal kapcsolatos szabályok viszonylag ritkán változnak?

Ha mindegyik kérdésre igennel felelt, akkor önnek blokklánc-technológián alapuló termékkövető megoldásra van szüksége.

Szerző: IBCS
Dátum: 2020. január

Ajánlatkérés