Amit a címkékről tudni érdemes

2015. 01. 26.

Nap mint nap találkozunk velük, kezünkbe vesszük, elolvassuk tartalmát, de  talán eddig még sosem jutott eszünkbe: hogy kerül a címke a termékre? A kérdésekre kollégánk, Gyurkovics Anita kellékanyag specialista válaszol.

címkékA legtöbb esetben egy címke három fő összetevőből áll: egy hordozófelületből, a speciális ragasztóból és persze magából a címkéből, amin az információk szerepelnek. Ez utóbbi – bár papírhatású – a legtöbb esetben egy különleges, műanyagalapú termék. Az igazi titok persze a ragasztóban rejlik, ennek összetevői sok esetben ipari titkot képeznek, és ez teszi lehetővé, hogy a termékcímkék akár olyan szélsőséges körülmények között is a helyükön maradjanak, mint a mínusz 180 fokos hideg, a savas környezet, vagy éppen a nehezen tapadó felületek, mint az autógumi, vagy például a földalatti kábelek.

Egészen különleges tulajdonsággal bíró címkék is léteznek – mondja Gyurkovics Anita, az IBCS Hungary szakértője. Létezik visszaszedhető változat is belőle, ahol a nagyfokú tapadás mellett az is elvárás, hogy felhasználás után könnyedén eltávolítható legyen a címke, anélkül, hogy sérülést okozna a terméken. Vagy éppen az ellenkezője: hogy ne lehessen valamiről úgy eltávolítani, hogy annak ne legyen nyoma. Ilyenek például a különleges biztonsági címkék, amiket okmányokon alkalmaznak. De a biztonságot szolgálja az is, hogy egyes címkék nem szkennelhetők, nem fénymásolhatók, gondoljunk csak egy egyszerű buszjegyre – teszi hozzá Gyurkovics Anita. Az adatokat elektronikusan tároló RFID címkék pedig már egy egészen új típusú terméktípust jelentenek a palettán.

A múzeumtól a parkolási céduláig

A termékcímkékkel legtöbbször a kiskereskedelmi forgalomban találkozik az átlagember, pedig a címkék ipari felhasználása is jelentős: autóalkatrészeken, veszélyes hulladékot tároló hordón, őssejt-bankban egyaránt előfordulnak az azonosító matricák, sőt tulajdonképpen mindenhol, ahol termékazonosításra van szükség. A legfontosabb kritériumok általában azonosak: legyen hosszú ideig olvasható a rajtuk feltüntetett tartalom – mint például az évekig kötelezően megőrizendő cédulák esetében -, és bírják az akár extrém szállítási, tárolási körülményeket.

„Az egyik legemlékezetesebb megrendelésünk a Szépművészeti Múzeumtól érkezett, az értékes festmények kereteire speciális azonosító címkéket hoztunk az Egyesült Államokból, mert fennállt a veszélye, hogy a hagyományos címkék hosszú idő alatt reakcióba lépnek a régi keretekkel, károsítva azokat. De szállítottunk többek között az őssejt tárolással foglalkozó Humán Bioplazmának, autóipari beszállítóknak, mint a Michelin és a Knorr-Bremse, és olyan nagyvállalatoknak is, mint a Coca Cola, vagy éppen a Bosch Electronic” – mondja az IBCS Hungary kellékanyag specialistája.

A hazai termékazonosítási piacvezető IBCS Hungary tevékenységén belül a kellékanyag üzletág jelentős szerepet játszik, több százmillió forintos forgalommal járul hozzá a sikeres cég eredményeihez. Az IBCS Hungary ügyfélre szabott, egyedi és integrált szolgáltatások biztosítása mellett magas minőségű, tanúsított külföldi és hazai beszállítók termékeit, kellékanyagait kínálja partnerei számára – tette hozzá a szakértő.

Ha bővebben is érdekli a téma, kérjük keresse kellékanyag specialista kollégánkat telefonon a +36 1 451 60 70-es számon vagy írjon email az info@ibcs.hu címre.

Ajánlatkérés