Az elektroszmog szintjét méri a magyar fejlesztésű, világbajnok miniműhold

2020. 10. 07.

A Föld első elektroszmog-térképe készült el a BME-s fejlesztésű SMOG-P mikroműhold mérései alapján. Az IBCS a projekt szponzoraként alkatrészekkel támogatja a kutatómunkát.

A SMOG-P a világ legkisebb, mindössze 5*5*5 centiméteres műholdja 350 kilométer magasságban kering a Föld körül, amelynek felszínén 4 ezer kilométer átmérőjű területen tesz megfigyeléseket, az antennájába érkező jelek alapján már több mint kétezer mérést rögzített. A tavaly decemberben Új-Zélandról kilőtt SMOG-P kettős célt teljesít: egyrészt a fedélzetén elhelyezett berendezések működéséhez megfelelő környezetet teremt, másrészt elektroszmog-mérési feladatait a Földről kapott instrukcióknak megfelelően folyamatosan végzi, és küldi vissza az adatokat.

Elektroszmog alatt az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzást értjük, az elnevezést rendszerint azok használják, akik a sugárzásnak egészségkárosító hatást tulajdonítanak, így azt – a szmoghoz hasonlóan – olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni szükséges. Az egészségkárosító hatást a tudomány még nem bizonyította egyértelműen, ezért is szükséges a további kutatás ezen a téren.

A BME projektcsapata – amelyet az IBCS szponzorként alkatrészekkel támogat – az Európai Űrügynökség Föld-megfigyeléssel foglalkozó munkacsoportját a mérési adatokra alapozva igyekszik meggyőzni, hogy az elektroszmogot – bár az más módon szennyezi a Földet, mint a légkörbe kerülő gázok – a környezetre káros jelenségek közé sorolja. A Nemzetközi Távközlési Egyesület pedig főleg azért érdeklődik a kutatás iránt, mert elképzelhető, hogy a SMOG-P űrmérési eredményeit fel lehetne használni a földi távközlési rendszerek tervezésénél.

SMOG-Pkép forrása: facebook.com/smog1official

Valószínűsíti ezt a kutatás egyik legmeglepőbb eredménye is. Az Európa fölött készült spektrumképből ugyanis megfigyelhetők voltak a nagy tévéadók által sugárzott (500-600 MHz) jelek mellett olyan, 810 és 950 MHz körüli jelek is, amelyek a mobil rendszerekből származnak, bár ezek jelenléte ebben a tartományban nem kézenfekvő. Ha a mobil szolgáltatók antennarendszerei nemcsak a fő frekvenciatartományukban, hanem alatta is jelet bocsátanak ki, az a szükségesnél nagyobb teljesítményre utal. A távközlési cégeket ez a felismerés a jövőben segítheti hálózataik további optimalizálásában, ezáltal a költségek csökkentésében is.

A SMOG-P pályájának magassága hetente 4-5 kilométerrel csökken, így prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni az űrben, várhatóan szeptember végén, mire e sorokat közzétesszük, a sűrűbb légrétegekbe érve elég. A BME azonban már a következő műhold októberi kilövésére készül. A pikoműholdnak, amelyet a projektcsapatnak Rómába kell eljuttatnia, már nem egy, hanem két kilövést kell túlélnie. A parányi űrszerkezetet ugyanis nem közvetlenül a hordozó rakétából, hanem egy nagyobb egységgel együtt állítják pályára, amelyből egy későbbi fázisban fog kipattanni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karain és tanszékein évtizedek óta kutatóműhelyek egész sora végez az űrtudományhoz kapcsolódó tevékenységet az alapkutatástól a technológiai fejlesztéseken át a különféle eszközök és szolgáltatások gyakorlati megvalósításig, valamint az oktatás és képzés terén. Az űrmérnök mesterszak létrehozására vonatkozó hazai kezdeményezés élére álló BME Szenátusa 2019 decemberében egyhangúlag támogatta egy új szak, az űrmérnök MSc képzés megalapítását a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. A szakalapítási eljárás végeztével a képzés várhatóan 2021 őszén indul majd a Műegyetemen.

Szerző: IBCS
Dátum: 2020. október

Ajánlatkérés