Az Extreme Networks minden termékét integrálja ExtremeCloud IQ felügyeleti platformjába

2020. 09. 16.

Felhőalapú megoldásához az Extreme Networks Pilot néven új előfizetési konstrukciót, valamint fiókirodai és kültéri hálózati kapcsolatok létesítését megkönnyítő beállításkészleteket is bejelentett.

Az ExtremeCloud IQ mesterséges intelligenciával (AI) és gépi tanulással (ML) egyszerűsíti a hálózati eszközök infrastruktúrába illesztését, konfigurálását, monitorozását és felügyeletét, beleértve a riasztásküldést és a jelentéskészítést is. Képességeinél fogva teljes körű, 360 fokos rálátást ad az adminisztrátoroknak az eszközökre, a kliensekre, az alkalmazásokra, a hálózat mindenkori állapotára és teljesítményére. Az Extreme Networks áprilisra végzett az ExtremeCloud IQ mikroszolgáltatás-alapú architektúrájának generációváltásával, így a felhőalapú hálózatmenedzsment platform új, negyedik nemzedéke már teljes egészében konténerezett, és amellett, hogy bármely felhőben hosztolható, immár operációs rendszer dolgában sem válogat, igény szerinti alapszoftveren bevezethető.

Tekintve, hogy az ExtremeCloud IQ alapjául szolgáló Aerohive Networks technológiáinak felvásárlását az Extreme Networks tavaly júniusban jelentette be, a tervezettnél is gyorsabban halad termékportfóliójának integrálásával. A felhőalapú menedzsmentplatform a gyártó felsőkategóriás X465 Gigabit Ethernet kapcsolóihoz, rugalmasan méretezhető, költséghatékony X440-G2-es kapcsolócsaládjához, valamint ExtremeWireless hozzáférési pontjaihoz és kontrollereihez, közöttük újgenerációs Wi-Fi 6 hozzáférési pontjaihoz és ExtremeCloud Appliance készülékéhez is elérhető.

A következő hónapokban az Extreme Networks az adatközponti eszközöktől kezdve az access switcheken át a WLAN megoldásokig a portfólió fennmaradó részét is integrálni fogja az ExtremeCloud IQ platformba. Az IBCS ügyfeleinek értékes előnyt ad, hogy meglévő WiNG infrastruktúrájuk utóbbi 4-5 évben telepített eszközeit is felügyelhetik a megújult, negyedik generációs platformmal, úgy léphetnek előre a modernizálás irányába, hogy nem kell minden eszközüket egyszerre cserélniük.

ExtremeCloud IQ: felhőalapú hálózatmenedzsment mesterséges intelligenciávalExtremeCloud IQ: felhőalapú hálózatmenedzsment mesterséges intelligenciával

Mintegy 40 százalékkal bővült egyébként az utóbbi 12 hónapban az ExtremeCloud IQ installációs bázisa. A platform már több mint 1 millió hálózati eszközt menedzsel, és átlagosan 25 ezernél több adminisztrátori bejelentkezést kezel, 4 milliárdnál több felügyeleti üzenetet dolgoz fel naponta. Az ExtremeCloud IQ az Amazon és a Google 15 régiós adatközpontjából érhető el, és hamarosan a Microsoft adatközpontjaiban is hosztolható lesz. A segítségével menedzselt eszközök és felhasználóik naponta több mint 4 petabájt adatot dolgoznak fel – csaknem 100 százalékos, a tizedes vessző után 11 darab kilencessel kifejezhető adatrendelkezésre-állás mellett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 ezer adatból átlagosan 1 veszhet el 10 millió évente.

Hálózatot menedzsel az AI

Az ExtremeCloud IQ több változatban – szolgáltatási rétegben – is elérhető. Az eszközfelügyelet alapképességeivel bíró ExtremeCloud IQ Connect lényegében a demó, és a támogatott hardvert megvásárló felhasználók ingyenesen használhatják. Az előfizetéses ExtremeCloud IQ Pilot a Connect funkcióit fejlett infrastruktúramenedzsmenttel, riportolással, hibaelhárító eszközökkel, valamint ML- és AI-alapú analitikával egészíti ki. Az előfizetés az Extreme Networks teljes termékportfólióján belül hordozható az eszközök között, és májustól már 90 napra visszanyúló adatnézetet is tartalmaz.

Hamarosan, az év második felében indul élesben az ExtremeCloud Co-Pilot változata, amelyben a mesterséges intelligencia a feldolgozott adatokból kiindulva javaslatokat fog adni a hálózati beállítások módosítására. A jövőre bemutatkozó Auto-Pilot változatban pedig az AI már önálló beavatkozásra is képes lesz.

Az ExtremeCloud IQ kategóriájában elsőként megkapta az ISO/IEC 27001 információbiztonsági minősítést. Bár más gyártók is ezt kommunikálják, az esetek többségében nem maga a megoldás, hanem az azt kiszolgáló – Amazon, Azure, Google – adatközpontok érdemelték ki a minősítést, ami egészen mást jelent. Az ExtremeCloud IQ adatkezelése megfelel a PCI/HIPAA/GDPR előírásoknak is, méghozzá ellenőrizhetően. Bármely menedzselt eszközre bármikor lefuttatható vele egy GDPR Compliance teszt, amely megmutatja, hogy az eszköz aktuális beállításaival megfelel-e, illetve miben nem tesz eleget a követelményeknek, és erről jelentést állít elő.

Felhőalapú megoldásként az ExtremeCloud IQ segítségével az adminisztrátorok földrajzilag elosztott telephelyeken is gyorsan kialakíthatják a hálózati hozzáférést a világ bármely pontján. Az Extreme Networks új beállításkészleteivel ezt a folyamatot még gördülékenyebbé teszi. A Portable Branch Kits (PBK) a fiókirodák csatlakoztatását gyorsítja fel, a Rapid Outdoor Connectivity Kit (ROCK) készlettel pedig az alkalmi, rögtönzött létesítményekre – például a koronavírus-járvány kezelésére felállított tábori kórházakra és szűrőállomásokra – terjeszthető ki gyorsan a biztonságos, titkosított, törvényi szabályozásnak is megfelelő vezeték nélküli hálózat, amire még soha nem volt akkora szükség, mint napjainkban.

Szerző: Pintér László, IBCS
Dátum: 2020. szeptember

Ajánlatkérés