Ekahau Pro tervező szoftverrel a tökéletesebb hálózatokért

2020. 06. 15.

Milyen következményekkel járhat a WiFi leállás? Szünetel a munka, elégedetlenek a vendégek, a vásárlók, de még a szurkolók is. Ha nem az elvárásoknak megfelelően működik a WiFi lepontozzuk a szállodát, éttermet, függetlenül az alapszolgáltatás színvonalától. A WiFi már régen nem a vezetékes hálózatok kiegészítője, hanem elemi kérdés. 21 évvel a technológia megszületése után a mérleg 18,5 milliárd kapcsolódni képes mobil eszköz, hat fő és számos kiegészítő szabvány.

Ahogy változnak a WiFi hálózatokkal szemben támasztott követelmények úgy alakulnak át a tervezési és mérési módszerek is. Tíz évvel ezelőtt még az volt a cél, hogy mindenhol biztosítva legyen a lefedettség. Ma top prioritást élvez a nagysebességű hálózati kapcsolat folyamatos biztosítása magas számú kliens eszköz számára, miközben a körülöttünk levő világ állandó mozgásban van.

Az IBCS Hungary büszkén jelenti be, hogy a felhasználói igények legmagasabb szintű kielégítésének érdekében 2020 júniusától a WLAN hálózat tervezéséhez és méréséhez, valamint WiFi hálózati hiba feltárásához az Ekahau Pro tervező szoftvert használja. Ezzel részben folytatja az elmúlt évek gyakorlatát és továbbra is a szoftveres tervezés és mérés mellett teszi le a voksát, másrészt az új eszközzel minden eddiginél magasabb színvonalon képes ellátni a fenti feladatokat.

A tervezés mindig a várható felhasználói igények felmérésével kezdődik, az új eszközzel pedig teljesíthető bármely kérés, legyen szó gyártás-logisztika, egészségügy, vendéglátás, oktatás vagy akár rendezvény helyszínek, sportlétesítmények kiszolgálásáról. A tervezés a megszokott módon, a méretarányos – .dwg vagy .pdf formátumú – alaprajzra felépített épületmodellben történik, mely lényege, hogy figyelembe veszi a falak, berendezések, gépek, áruk méretét, anyagát, rádiós tulajdonságait, így képes szimulálni a leendő WiFi hálózat működési paramétereit. További pozitív jellemzője, hogy akár sokemeletes épület, ún. 3D WiFi tervezése is elvégezhető vele.

Az Ekahau Pro támogatja az összes eddig elfogadott WiFi szabványt (802.11a/b/g/n/ac/ax), és valamennyi ismert gyártó access pointjait, a lista pedig igény szerint bármilyen egyedi access pointtal bővíthető. A tervezés során a szoftver több mint 25 különböző hálózati paraméter szimulációjára képes. Segítségével a várható jelerősség mellett átviteli sebesség, várható kapacitás (az egyidőben kiszolgálható kliensek száma), jitter vagy akár az interferenciát csökkentő csatornakiosztási terv is készíthető. Lehetőség van továbbá Bluetooth lefedettség tervezésére is, amely a helymeghatározási szolgáltatások fontos részét képezi.

A megtervezett és megépített hálózat validálása rádiófrekvenciás (RF) méréssel kerül ellenőrzésre. A speciális mérőfej segítségével az eszköz egyidejűleg – egyetlen bejárás során – képes aktív és passzív, valamint spektrum mérés elvégzésére. A speciális mérőfej másodpercenkét 20-szor szkenneli végig a teljes frekvenciatartományt, miközben több mint 30 hálózati paraméter ellenőrzését végzi el, így pontos kép kapható a hálózat valós képességeiről (adatátviteli sebesség, válaszidő, csomagvesztés, roaming), illetve a hálózat működését károsan befolyásoló zavaró jelekről egyaránt. Fejlett hálózatmérési képességei miatt az eszköz nem csak tervezés és validáló mérés, hanem hálózati hibafeltárás esetén is kiválóan alkalmazható.

Szerző: Pintér László, rendszermérnök, IBCS
Dátum: 2020. június

Ajánlatkérés