IoT, amiről mindenki beszél

2015. 02. 05.

Az elmúlt években olyan új mega trendek születtek és forradalmasították mindennapjainkat, mint a mobil eszközök mindenre kiterjedő használata, a felhő technológia, a Big Data, vagy az Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete.

A dolgok internete azt jelenti, hogy egymással önállóan kommunikáló, intelligens eszközök – szenzorok, számítógépek, nyomtatók, vagy akár ipari gépek – az interneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A rendszer működéséhez nem feltétlenül van szükség emberi beavatkozásra, hiszen az eszközök egymással állnak kapcsolatban. A dolgok internete tehát nem egy új internetet jelent, hanem a meglévő hálózat kiterjesztését a különböző fizikai eszközökre. Az internetre kapcsolódó eszközök sokasága, és az általuk szolgáltatott adatokból kinyert információ és tudás óriási fejlődési lehetőséget rejt magában, csaknem valamennyi iparág részére

Mit jelenthet ez az újdonság a vállalatok számára?

A vállalatok számára az IoT bevezetése innovációs és stratégiai előnyökkel járhat. Az eszközöktől, szenzoroktól, gépektől kapott nagytömegű adatokat kielemezve vállalkozásunk releváns információkhoz jut, melyek későbbi döntések alapjául szolgálhatnak. Így például különféle szenzorok adatai alapján előrejelzéseket adhatunk nagy értékű gépek pontos karbantartási igényére, ezzel időt és felesleges munkát takaríthatunk meg. Az IoT felhasználási területe szin

te korlátlan. Például lehetőséget ad arra, hogy a korábbiaknál jóval nagyobb mélységben bepillanthassunk üzleti folyamatainkba; egy szenzor segítségével akár küldeményeink életútját is követhetjük tetszőleges pontossággal. Megnézhetjük, hogy hol járt az adott csomag, milyen hőmérsékletnek volt kitéve és milyen más fizikai behatások érték. Mindezzel jelentős hatékonyság- és szolgáltatás minőség növekedés érhető el.

Annak érdekében, hogy az IoT által nyújtott előnyöket a vállalatok használni tudják, a következő eszközökre, beruházásokra van szükség:

  • adatok érzékelésére, követésére és összegyűjtésére képes eszközökre, hogy nyomon követhessük és menedzselhessük a folyamatokat
  • internetre, ami kapcsolatot biztosít az okos eszközök és a vállalati rendszerek között
  • mobil technológiára, ami biztosítja az üzleti folyamatok és információk elérhetőségét a legtöbb munkavállaló számára
  • „Big data” megoldásokra, melyek szükségesek ahhoz, hogy a sok nyers adatból kinyerjük a számunkra fontos, releváns információt.

Kihívások

Bár az IoT rendkívül sok előnnyel kecsegtet, mégis vannak olyan tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni az alkalmazásánál. Ezek a következők:

  • komplexitás
  • eszközmenedzsment
  • a régebbi eszközök csatlakoztatása
  • adat elemzés
  • biztonsági előírások.

A komplexitást tekintve elmondhatjuk, hogy egy IoT rendszer kiépítése a legtöbb esetben sok, különböző fajta eszköz összekapcsolását jelenti. Ezért egy vállalaton belül több részleget be kell vonni az ökoszisztéma tervezésébe, az integrációba és a tesztelésbe. Sokszor az eszközök egymással történő összekapcsolása is kihívás, hiszen a különböző gépek sok esetben eltérő kommunikációs protokollokat, firmware-eket használnak.

Amikor egy IoT rendszert tervezünk, elengedhetetlen, hogy a rendszer támogassa a régi és az új okos eszközöket is. Továbbá fontos, hogy vezetékes és vezeték nélküli kapcsolódási opció is elérhető legyen. Az IoT megoldásoknál nélkülözhetetlen a távfelügyelet, amely lehetővé teszi a folyamatos eszköz-menedzsmentet. Azért, hogy zökkenőmentes és biztonságos legyen az internethez való kapcsolódás, érdemes a wlan hálózatot fejleszteni, hiszen az IoT eszközök többnyire vezeték nélküli hálózaton csatlakoznak az internethez.

Ahogy egyre több eszközünk lesz, egyre többféle információval, úgy válik egyre nagyobb kihívássá az eszközök menedzsmentje és egymással való összehangolása. Ahogy a kapcsolódó eszközök száma, úgy az elérhető adatok mennyisége is nő. Ez általában két kérdést vet fel; az egyik a növekvő adathalmaz kezelése, ami meghaladhatja egy átlagos adatbázis kezelő rendszer képességeit. A másik probléma pedig az, hogy a belső hálózathoz nem csatlakoztatott adattárolók megakadályozzák az adatok szabad áramlását a vállalaton belül.

Az adatok és az eszközök védelme fontos kérdés az internethez kapcsolódás miatt, ezért ezekre a tervezésnél különösen kell ügyelni és a megfelelő biztonsági előírásokat érdemes betartani, valamint védelemmel ellátni a rendszert.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az IoT képes támogatni az innovatív és stratégiai üzleti modelleket és nagyban hozzájárul a részletes elemzések készítéséhez, melyek a jobb vevőkiszolgálást segítik.

Ajánlatkérés