Kémcsőre simuló, digitálisan aláírt, láthatatlan és más vonalkód-újdonságok

2021. 02. 16.

Egyedi eszközazonosításra alkalmas, extrém hosszan elnyújtható vonalkód-szabvánnyal újított az ISO, de a Digimarc is innovatív volt – termékcsomagolásra nyomott, láthatatlan vonalkódja vízjelként véd a hamisítástól.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet új ISO/IEC 21471 Data Matrix Rectangular Extension (DMRE) szabványa a rendkívül keskeny és hosszan elnyújtott jelölési felületekhez illeszkedő, ugyanakkor nagyobb adatmennyiséget hordozó vonalkódokat határozza meg, amelyek különösen jól alkalmazhatók egyedi eszközazonosításra (Unique Device Identification, UDI). A DMRE szabvány a korábbról meglévő – és hatféle, négyszögletes méretben elérhető – ISO/IEC 16022 Data Matrix vonalkódok választékát további 18 mérettel bővíti. Az új vonalkódokkal még könnyebbé tehető a kicsi, hosszúkás vagy kerekített felületű eszközök azonosítása és követése többek között az egészségügyben, az elektronikában és az autóiparban. A DMRE vonalkódok tervezését és nyomtatását a NiceLabel is támogatja, olvasásukat pedig a Zebra is eredményesen tesztelte digitális eszközeivel.

Hasonló ötlet – a Data Matrix további bővítése, kisebb méretű, de nagyobb adatmennyiséget hordozó kódok létrehozása – vezérelte a QR és a MicroQR kódot kifejlesztő Denso Wave szakembereit is, amikor újabb, négyszögletes formátumok tervezéséhez láttak. Munkájuk nyomán születhet meg az ISO/IEC CD 23941.3 Rectangular Micro QR (rMQR) szabvány, amely a DMRE-hez hasonló megoldást fog adni, de QR-alapokon.

Fejlesztői és felhasználói DigSig Standardnak becézik az ISO/IEC 20248 (Information Technology – Automatic Identification And Data Capture Techniques – Data Structures – Digital Signature Meta Structure) szabványt, amely lényegében a vonalkódokban és az RFID címkékben rögzített adatok szerkezetét, kódolását és digitális aláírását határozza meg. A szabvány nem ír elő konkrét titkosítási és kulcskezelő módszert – a kibocsátó, a séma (adatstruktúra definíció) és az adatok hitelesítéséhez (a tanúsítványhoz és a digitális aláíráshoz) az X.509, az adatok átviteléhez a JSON formátumot használja, így minden korszerű felhőalapú és IoT rendszernél alkalmazható. Az ISO/IEC 20248 szabvány dokumentációját a szervezet nyílt felülvizsgálatra bocsátotta, ami a tervek szerint 2021 decemberében zárul az átdolgozott verzió benyújtásával.

Egészen más típusú, az emberi szem számára láthatatlan 2D vonalkódot fejlesztett ki az amerikai Digimarc, amely digitális vízjelként adható hozzá a termékcsomagolás grafikájához. A Digimarc vonalkód lényegében ugyanazt az információt tartalmazza, mint a hagyományos vonalkód, de a termékcsomagolás grafikai elemei közé sűrűn felvitt, kontrasztját tekintve azoktól csak minimálisan elütő, apró pontok formájában – így kizárólag géppel észlelhető és olvasható, emberi szemmel szinte kivehetetlen. 

Forrás: https://ccllabel.com/news/digimarc/

Forrás: ccllabel.com

Pontosan ez a láthatatlanság a Digimarc vonalkód legnagyobb erénye, de az sem lebecsülendő előny, hogy bármilyen pozícióban, illetve szögből gyorsan és sikeresen leolvasható. Adatkapacitása kialakításánál fogva ugyan nem nagy, de rövidebb adatelemekkel, például globális kereskedelmi áruazonosítókkal (GTIN), valamint ASC MH10 adatazonosítókkal és GS1 alkalmazásazonosítókkal (ISO/IEC 15418:2016) kiválóan működik.

Jól lehetne használni ezért világszerte a termékhamisítás elleni küzdelemben is, de a Digimarc egyelőre nem készül rá, hogy levédett technológiáját az ISO-n keresztül nyilvános szabvánnyá tegye. A láthatatlan vonalkód így továbbra is zárt rendszeralkalmazás marad, amelyet azonban az olvasógyártók széles köre, többek között a Honeywell és a Zebra is támogat. Az Európai Márkaszövetség (AIM) szintén fontos szerepet szán ennek a technológiának HolyGrail 2.0 kezdeményezésében, amely a csomagolás újrahasznosításának előmozdítását célozza.

Ajánlatkérés