Távolságtartással fokozza a munkahelyi biztonságot a Zebra kontaktkövető alkalmazása

2020. 12. 10.

A Zebra MotionWorks Proximity meglévő Android alapú eszközökre elérhető felhőalkalmazása figyelmeztet a biztonságos távolság tartására, ráadásul tizedére csökkenti a kontaktkutatás idejét.

A koronavírus járvány visszaszorítására és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésére a hazai munkaadók is számos intézkedést vezettek be, többek között az alkalmazottak távolságtartására, a kontaktkövetésre és a közösen használt eszközök fertőtlenítésére vonatkozóan. A Zebra Technologies MotionWorks Proximity megoldása – amelyet a gyártó szakemberei eredetileg saját célra fejlesztettek ki még az év elején, a járvány első hullámában – immár világszerte segíti a vállalatokat, közöttük a gyártóipari szereplőket és a logisztikai központokat a raktári környezetben dolgozó alkalmazottak egészségének megvédésében.

Különösen előnyös, hogy a MotionWorks Proximity felhőalapú megoldás, amelyet a vállalatok meglévő Androidos Zebra eszközeikkel – illetve igény szerint a támogatott modellek közül választva új eszközökkel – is elérhetnek. Minthogy új infrastruktúra kiépítésére nincs szükség, a helyalapú szolgáltatást adó, Bluetooth Low-Energy (BLE) és WiFi hálózati technológiákra építő alkalmazás napok leforgása alatt bevezethető.

A műszak kezdetén a MotionWorks Proximity alkalmazással telepített mobil eszközök fertőtlenítésével megbízott kolléga egy vonalkód (vagy QR kód) beolvasásával jelzi a biztonságos állapotot, és hasonló módon, az alkalmazottak kitűzőjén látható vonalkód – vagy a személyes adatok védelme érdekében egy névtelenített azonosító kód – beolvasásával az eszközöket a felhasználókhoz rendeli.

Zebra MotionWorks Proximity Kép forrás: zebra.com

Munkaruhájuk felső részéhez vagy övükre erősítve viselik ezt követően a munkavállalók a mobil eszközöket, amelyek a MotionWorks Proximity alkalmazásban beállított paraméterek szerint figyelmeztetik őket, ha a megengedettnél közelebb tartózkodtak egymáshoz egy percen át. Ha öt percen belül három figyelmeztetésre is sor kerül, akkor a megoldás biztonsági eseményt dokumentál a felhőben. Mindezen adatokat a munkahelyi biztonságra felügyelő adminisztrátorok műszerfalakon és jelentésekben könnyen és gyorsan áttekinthetik és elemezhetik, ami látványos eredménnyel jár.

A Zebránál a MotionWorks Proximity például már az első hónapban 75 százalékkal csökkentette a biztonságos távolságon belüli érintkezések számát. Fertőzés fokozott kockázata esetén pedig a megoldás tapasztalatok szerint még ennél is nagyobb arányban, 90 százalékkal csökkenti a kontaktkutatáshoz szükséges időt, így a vállalatok a telephelyek bezárásával fenyegető járványgócok kialakulását is elkerülhetik.

Ajánlatkérés