Wi-Fi 6: hasít a hatodik hálózatnemzedék

2020. 02. 24.

Elődeinél akár négyszer nagyobb átviteli sebességet ad sokkal több, egy időben csatlakozó eszköznek a Wi-Fi 6, miközben generációkon átívelő kompatibilitását is megtartja. A vezeték nélküli hálózati technológia hatodik nemzedéke hamarosan 6 GHz-en is megcsillogtatja képességeit.

Sokkal nagyobb kapacitásánál, gyorsabb átvitelénél és alacsonyabb késleltetésénél fogva a 802.11ax szabványnak megfelelő Wi-Fi 6 újgenerációs használati esetek soráttámogatja – a kiterjesztett és a virtuális valóságtól (AR/VR) kezdve az ultranagy-felbontású (Ultra HD) videón át a dolgok internetéig (IoT). Teszi mindezt a Wi-Fi 6 úgy, hogy az engedély nélkül használható frekvenciatartományban működő vezeték nélküli hálózati technológia minden eddigi, legendás erősségét is továbbörökíti.

A huszadik életévét tavaly betöltő Wi-Fi-t a megfizethető teljesítmény és biztonság, a könnyű, intuitív kezelhetőség, a hosszú távú, következetes kompatibilitás és interoperabilitás ugyanis az infokommunikációs iparág egyik legnagyobb sikertörténetévé tették- a technológia telepített bázisát ma már több mint 9 milliárd eszköz alkotja. Generációkon átívelő, visszamenőleges és előremutató kompatibilitásával a Wi-Fi különösen értékes támogatást ad a vállalatok üzleti innovációjához, amelyek ipari környezetekben például hosszabb, 5-10 éves életciklusú eszközöket használnak. A vezeték nélküli hálózati eszközök és szolgáltatások szabványosságát és kompatibilitását tanúsító iparági szervezet, a Wi-Fi Alliance megbízásából készült jelentés (The Economic Value of Wi-Fi: A Global View 2018-2023) szerint a Wi-Fi éves globális gazdasági értéke 2018-ban 1,96 billió (ezer milliárd) dollár volt, és gyorsuló ütemben nő, 2023-ra meghaladja a 3,47 billió dollárt. Az elemzők a felhasználóknak adott, kézzelfogható üzleti előnyök, a bruttó hazai termékhez és a foglalkoztatáshoz való hozzájárulás alapján határozták meg a technológia gazdasági értékét.

Nagyobb kapacitás, sebesség és megbízhatóság

Hasonlóan az elmúlt két évtized nemzedékváltásaihoz, a Wi-Fi legfrissebb, hatodik generációja is az alkalmazhatóság terén új távlatokat nyitó képességekkel bővült, amelyek a vezeték nélküli hálózatok kapacitását, sávszélességét és átviteli sebességét, valamint megbízhatóságát növelik. Az IoT eszközök elterjedésével a hálózatok iránti kereslet még gyorsabban nő, ezért a korábbi szabványokhoz mérten a Wi-Fi 6 lényegesen nagyobb adatmennyiséget továbbít a vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül, és hozzáférési pontonként is sokkal több aktív klienst szolgál ki, mint elődei. A többgigabites sebességet elérő Wi-Fi 6 az eddiginél akár négyszer gyorsabb átvitelt tesz lehetővé, ami az adatintenzív hang- és videoalapú, kapcsolattartást és együttműködést támogató alkalmazások esetében is következetesen megbízható működést és jelentősen jobb felhasználói élményt eredményez.

A mostani generációváltással a technológia 2,4 GHz-es frekvenciatartományban működő része is frissül, amire legutóbb tíz évvel ezelőtt volt példa – a Wi-Fi 6 képességeivel a vezeték nélküli hálózat az eddiginél jobban kezeli az IoT eszközöket, amelyek nagy hatósugarat és alacsony energiafogyasztást követelnek.

WiFi 6 Certified Logo

Bár a Wi-Fi korábbi generációja is támogatja a nagy felbontású videó továbbítását, a hangalapú kommunikációt, az okosotthonok monitorozását és az AR/VR alkalmazásokat csakúgy, mint a hotspotok elérését, az okosvárosokban kialakított szolgáltatások automatizálását és a zökkenőmentes roamingolást, nagyobb kapacitásával és teljesítményével a technológia hatodik nemzedéke mindebben szintet lép. A Wi-Fi 6 többek között a 60 GHz-es frekvencián működő WiGig vezeték nélküli gigabites hálózati technológiával is növeli sebességét és hatósugarát. A WiGig (802.11ad és ay) szabványt támogató hálózati eszközök a 2,4 és az 5 GHz mellett a 60 GHz-es, milliméteres hullámsávot is használják, amelyen akár 7 Gbps-os átviteli sebességet is elérnek, miközben megtartják kompatibilitásukat a hagyományos Wi-Fi eszközök irányában. A Wi-Fi 6 ezzel a technológiával a hálózatba kapcsolt otthonokban, vállalatokban, IoT környezetekben, gerinchálózatokban és középületekben támogat új, fejlett alkalmazásokat. Az 1 GHz alatti frekvenciatartományban működő Wi-Fi HaLow (802.11ah) technológia pedig a nagy hatósugarat és energiahatékonyságot feltételező, hálózatba kapcsolt járművek, digitális egészségügyi és ipari használati esetek előtt tárja szélesre a lehetőségek kapuját.

Épületeken belül, illetve nagy eszközsűrűségű környezetekben a Wi-Fi 6 az 5G mobilhálózatok forgalmát is át tudja venni, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt ma a vezeték nélküli technológia teszi a 4G hálózatok tehermentesítésére. Visszamenőleges kompatibilitásával a Wi-Fi 6 a technológia korábbi nemzedékeihez hasonlóan szintén igény szerinti és zökkenőmentes hálózatbővítést, -frissítést tesz lehetővé, a felhasználók így jobban megtervezhetik beruházásaikat, és azokat költséghatékonyan valósíthatják meg.

Wi-Fi 6 hamarosan 6 GHz-es is

A vezeték nélküli hálózati technológia hatodik nemzedékével új terminológia is debütált – a Wi-Fi Alliance 2018 októberében jelentette be, hogy az eszközök és hálózatok tanúsításában egyszerűbb, a felhasználók által könnyebben értelmezhető névadási rendszerre tér át, amely a számok és betűk sorát használó jelöléseket az egymást követő generációk világos számozására cseréli. A Wi-Fi 6-tal induló névrendszer visszamenőlegesen is alkalmazható, a 802.11n szabvány a Wi-Fi 4, a 802.11ac szabvány pedig a Wi-Fi 5 nevet kapta.

Idén januárban a Wi-Fi Alliance azt is közzétette, hogy hitelesítési programjában Wi-Fi 6E nevet kapnak a 6 GHz-es frekvenciatartományban működő, hatodik generációs termékek. A nagyobb átviteli sebességhez szükséges, széles csatornák használata ma már korlátok közé szorul a vezeték nélküli hálózati eszközök által belakott 5 GHz-es spektrumban, ezért a hatodik generációs technológia felkészült rá, hogy a 6 GHz-es sávra váltson, amelyben szomszédos spektrumblokkok hozzáadásával további 14 darab 80 MHz-es és hét darab 160 MHz-es csatornát tesz elérhetővé. A szélesebb csatornák és a kibővített kapacitás révén a Wi-Fi 6E eszközök még zsúfolt környezetekben, egyidejű felhasználók minden eddiginél nagyobb számát is fokozott teljesítménnyel szolgálják majd ki, hosszú távon is kibontakoztatva a hatodik generációs technológia minden képességét.

Elsőként az Egyesült Államok távközlési hatósága nyitotta meg a 6 GHz-es sávot, de a döntés előkészítésével már a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Kommunikációs Bizottsága (ECC) is foglalkozik. Várható, hogy még 2020 vége előtt elkészül a jogi keretrendszer, amelynek alapján a vezeték nélküli hálózatok 6 GHz-es sávhasználatát a CEPT 48 tagállama – közöttük az unió 27 tagállama is – összehangoltan szabályozni fogja.

Az eszközgyártók gyorsan frissíteni fogják kínálatukat, amint az új spektrum megnyílik előttük, vélik az elemzők. A lakossági felhasználásra szánt Wi-Fi 6E technológiás hozzáférési pontokat és okostelefonokat gyorsan követik majd a piacon a nagyvállalati és ipari környezetekbe szánt access pointok is, amelyek többek között a gépi tanulásra, fejlett analitikára és kiterjesztett valóságra épülő alkalmazásokhoz, a minőség-ellenőrzéshez, a karbantartáshoz, a munkavállalók virtuális képzéséhez adnak még nagyobb, hatodik generációs vezeték nélküli támogatást.

Szerző: IBCS
Dátum: 2020. február 24.

Ajánlatkérés