WLAN-szállítók elit élbolyában az Extreme Networks

2020. 05. 15.

SD-WAN és felhőalapú felügyeleti képességekkel erősített az Extreme Networks, amelyet a Gartner a helyi hálózatok piacáról kiadott, legfrissebb mágikus négyzetében a piacvezetők közé sorol.

A vezeték nélküli helyi hálózati (Wireless LAN) infrastruktúra napjainkra nélkülözhetetlenné vált a nagyobb vállalatoknál, amelyen alkalmazottaik mellett vendégeiknek és beszállítóiknak is hálózati hozzáférést adhatnak minden telephelyükön, és digitális átalakulásuk részeként a mobil eszközökre fejlesztett üzleti alkalmazásokat is könnyebben elérhetővé tehetik – állapította meg a Gartner a vezetékes és vezeték nélküli helyi hálózatok piacát elemző, 2019-es mágikus négyzetében (Magic Quadrant for the Wired and Wireless LAN Access Infrastructure).

Híven tükrözik ezt az adatok is, amelyek szerint a telephelyi hálózati megoldások szállítói az egy évvel korábbi 10,3 százalék után 2018-ban is 9,8 százalékkal növelték bevételeiket. A piacelemző szerint a bővülés lendületét fokozta a telephelyi kapcsolók éves szinten 11,1 százalékkal növekvő forgalma, valamint a mind keresettebb szoftveres képességek – például a szabályérvényesítés, a hibaelhárítás és a hálózatautomatizálás – nyomány gyarapodó licencbevétel.

Az alapul szolgáló technológia folyamatos fejlődése egyre nagyobb átviteli sebességet és eszközsűrűséget, valamint mind behatóbb hálózatfelügyeletet tesz lehetővé, ahogyan az legújabb, hatos nemzedékében, a Wi-Fi 6-ban (802.11ax) is kifejezésre jut. Minden eddiginél fontosabbá válnak ezek a képességek, miután a dolgok internetének kibontakozásával a vállalatok mostanáig elkülönítve működő gyártási környezete is az informatikai tartomány üzletkritikus elemévé válik, és egyre több IoT végpont csatlakozik a vezeték nélküli hálózati hozzáférés infrastruktúrájára.

Nem véletlen, hogy az egyre újabb generációs WiFi szabványokat támogató hardvereszközök fejlesztése mellett a szállítók az olyan szoftveres képességek terén újítanak a legintenzívebben, mint az erőforrások és a konfigurációk menedzselése, a hozzáférés-kezelés, a hálózatfelügyelet és -védelem, valamint a helyalapú szolgáltatások. Fejlesztéseikben mind nagyobb szerephez jut a hálózati eszközökről, a csatlakozó végpontokról, valamint az alkalmazásokról gyűjtött adatokat elemző gépi tanulás és mesterséges intelligencia, amely egyre inkább automatizálja a hálózat felügyeletét és védelmét, a szolgáltatási szintek tartását és a hibaelhárítást.

Partnerünk, a kaliforniai Extreme Networks – amelyet mágikus négyzetében a Gartner a piacvezetők közé sorol – eredményesen folytatja globális piaci terjeszkedését. A múlt év harmadik negyedében fejezte be az Aerohive Networks felvásárlását, amellyel szoftveralapú SD-WAN és felhőalapú felügyeleti megoldásokat adott portfóliójához. Világszinten a két cég együttes WLAN-piaci részesedése 2018-ban elérte a 4,7 százalékot. Az Extreme Networks abban az évben peremhálózati (edge) eszközkínálatának 75 százalékát frissítette, így a portfólióban a 802.3bz kapcsolók mellett a WiFi 6-os (802.11ax) hozzáférési pontok és a megfelelő hálózati alkalmazások is megtalálhatók.

Erősségei között a Gartner például az új, egységes platformot alkotó hozzáférési pontokat emeli ki, amelyek szoftveres úton különféle hálózati szerepkörökkel ruházhatók fel, nagyban fokozva a méretgazdaságosságot, a felügyelet hatékonyságát és megkönnyítve a migrációt is. A piacelemző az Extreme Fabric és Defender IoT megoldásokat is méltatja mágikus négyzetében – előbbi a hálózat szegmentálását, a szerepköralapú szabályérvényesítést és a titkosított adatalagutak létrehozását könnyíti meg a dolgok internetén, utóbbi a virtuális hálózatfelosztás alá nem vonható IoT-eszközök védelmére szolgál.

A Gartner előrejelzése szerint a WLAN piac 2023-ig évente átlagosan 6,4 százalékkal fog bővülni, és a növekedéshez a WiFi 6-os ( 802.11ax) eszközök, valamint a vezetékes és vezeték nélküli helyi hálózatok felügyeletét egységesítő, mesterséges intelligenciával automatizáló szoftvermegoldások forgalma ad majd mind nagyobb hajtóerőt. Három év távlatában ugyanis a vállalatoknak hálózati hozzáférési potonként a mostaninál 20-30 százalékkal több felhasználót, illetve eszközt kell majd támogatniuk.

Szerző: IBCS
Dátum: 2020. május 15.

Ajánlatkérés