Európa BpA-mentes hőpapírokra vált januártól | IBCS

Európa BpA-mentes hőpapírokra vált januártól

A műanyaggyártás egyik adalékanyaga, a biszfenol A egyes thermo címkék bevonatában is megjelenik, egészségkárosító hatása miatt azonban egy uniós rendelet értelmében 2020 januárjától tiltólistára kerül Európában.

A biszfenol A (BpA) az egyik legszélesebb körben elterjedt vegyület, amelyet az ipar az 1960-as évektől használ adalékanyagként elsősorban polikarbonát műanyagok előállítására, de a BpA epoxigyanták és hőpapírok összetételében is előfordul. Polikarbonát műanyagból készülnek többek között olyan népszerű fogyasztói cikkek, mint a többször használható evőeszközök és italpalackok, különböző sporteszközök, CD és DVD lemezek.

Epoxigyantával vonják be a gyártók például a konzervdobozok belső felületét, hogy a bennük tárolt étel és ital ne váljon fémes ízűvé, és hosszabb ideig fogyszatható maradjon. Az üzletek pénztárai és általában az értékesítő helyek hőpapírra nyomtatják a nyugtákat, számlákat, és ilyen felülettel bírnak az öntapadós thermo címkék is, amelyek jellemzően a logisztika, a szállítmányozás, az élelmiszeripar, az egészségügy és a kereskedelem területén használatosak. A hőpapírt a papír mellett legalább egy bevonóréteg alkotja, amely előhívószerként tartalmazhat BpA-t. A bevonat színe változik hő hatására, így válnak láthatóvá a papírra nyomtatott karakterek.

Száznál több kutatás bizonyította azonban az elmúlt években, hogy hormonkárosító hatásánál fogva a BpA több komoly egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, a rákos megbetegedésektől kezdve a meddőségig. Minthogy a vegyület lassan fejti ki káros hatását, annak lehetséges következményeit a tudósok csupán több évtized múltán tudták felmérni.

BGA mentesség

Látva a súlyos kockázatokat, az Európai Bizottság 2016-ban a BpA használatának korlátozásáról döntött, és a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletet (1907/2006/EK) megfelelő mellékletekkel egészítette ki. Ezek egyike kimondja, hogy a biszfenol A nem hozható forgalomba hőpapírban 0,02 tömegszázalékos koncentrációval megegyező, vagy annál nagyobb mennyiségben 2020. január 2. után.

Nem tartalmaz minden hőpapír vagy thermo címke BpA-t, de azokat, amelyekben a vegyület előfordul, a gyártók legkésőbb a jövő év elejére alternatív termékekkel helyettesítik. Egyik legnagyobb beszállítónk, a Zebra már bejelentette, hogy 2019. november 1-jétől kínálatában kizárólag BpA-mentes nyugtatekercsek és thermo címkék lesznek elérhetők. A korábbi termékeket kiváltó nyugtatekercsek és thermo címkék dobozára BPA FREE feliratú logó kerül.

A megváltozott anyagösszetételű hőpapír a nyomtatófej eddiginél valamivel gyakoribb tisztítását teheti szükségessé, ami a Zebra tesztjei szerint ipari nyomtatóknál minden tekercs után, asztali nyomtatókban minden harmadik, mobil nyomtatókban pedig minden ötödik tekercs után esedékes lehet. Tanúsított kellékanyagok használata mellett azonban a vállalatok sem a nyomat minőségében, sem a nyomtatófej élettartamában nem tapasztalnak majd változást.

Időszerű tehát felkészülni a BpA-mentességre, amit az IBCS a törvényi megfelelés jegyében minden hőpapír-beszállítójától megkövetel legkésőbb 2020. január 2-től. Használja fel meglévő – esetleg BpA-t tartalmazó – hőpapírkészletét még idén, és keressen bennünket (ibcs.hu) a legjobb helyettesítő termék kiválasztásához.

Szerző: Gyurkovics Anita, kellékanyag specialista, IBCS
Dátum: 2019. október 31.