Hét logisztikai lépést egy RFID-csapásra

Január elsejétől a Daimler RFID címkét vezet be logisztikai folyamataiban az alkatrészek nyomon követésére. Az autógyártó által jóváhagyott UHF RFID címkék nálunk már rendelhetők!

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) egyike az újgenerációs technológiáknak, amelyek bevezetésével a Daimler egy ambiciózus – összesen 20 digitalizációs projektből felépülő – program megvalósításával 2025-re teljes körű okosgyártásra tér át. Mindig is az jelentette az egyik legnagyobb kihívást a logisztika és a gyártás területén dolgozóknak, hogy pontosan meg tudják mondani, egy meghatározott alkatrész az adott pillanatban pontosan hol található a folyamatban – ez az információ ugyanis nélkülözhetetlen a változások gyors és rugalmas megválaszolásához, ráadásul a készletek naprakész követését is nagyban megkönnyíti.

Hagyomány szerint az alkalmazottak minden munkaállomáson kézi úton olvassák be az alkatrészek vonalkódját a Mercedes-Benz Vans Ludwigsfeldében működő gyárában is, a rutinszerű, folyton ismétlődő folyamatdokumentációs feladat azonban fársztó és értékes időt rabol a magasan képzett munkásoktól. Ráadásul az autógyártás fejlődésével a modellek mindinkább testre szabhatóvá válnak, a Mercedes-Benz Sprinter kisteherautói például közel 100 különböző típusú visszapillantó tükörrel konfigurálhatók, és a beszerelhető ülések választéka is 20 százalékkal nőtt a korábbi modellekhez képest – és ez csupán két alkatrész. Fejlett technológiai támogatás nélkül mindez kezelhetetlenül túlbonyolítaná a munkavégzés dokumentálását.

RFID címkék a Daimler gyárában: elő- és hátoldali nézet
Kép forrás: www.daimler.com

A Daimler ezért a Fraunhofer Intézettel közösen 2017-ben próbaprojektet indított a Mercedes-Benz Vans ludwigsfeldei gyárában, hogy RFID technológiával automatizálja az alkatrészek azonosítását és követését. A kialakított megoldásban a visszapillantó tükrök és az ülések az azonosításukra szolgáló információt hordozó chipet tartalmazó címkéket kaptak. Az RFID olvasó egységek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, rádióhullámok útján automatikusan beolvassák ezt az információt, amikor a címkében levő chip a hatósugarukba kerül. A visszapillantó tükrök és az ülések így attól a pillanattól, hogy beérkeznek az alkatrészraktárba, pontosan nyomon követhetők a gyártás szakaszain keresztül egészen addig, amíg a kész kisteharautó legördül a sorról – sőt még tovább is, mert az értékesítést követően a karbantartók is ugyanezt az információt olvassák be az alkatrészek azonosításához és cseréjéhez.

Összesen hét manuális folyamatdokumentációs műveletet váltott ki az RFID címkék és olvasók alkalmazásával a Daimler első próbaprojektjében, ezért digitalizációs fejlesztéseit folytatva arra készül, hogy Ludwigsfeldében pár év alatt további 38 alkatrészt is ilyen címkével lát el, illetve a technológiát más gyáraiban is bevezeti.

Az RFID olvasó rádióhullámokkal aktiválja a címke információhordozó chipjétKép forrás: www.daimler.com

Az RFID-alapú megoldás felméretezése már a Mercedes-Benz bezállítóit is elérte. Január elsejétől a Daimler kétféle címkét vezet be a KLT műanyag ládák és a paletták rádiófrekvenciás azonosítására. Mindkét RFID-címke 600 darabos, kartonalapú tekercsekben érhető el, amelyek sárga színű papírfelületére további, vizuálisan leolvasható információk – vonalkódok, szövegek, szériaszámok – nyomtathatók. Az új címkék megfelelnek a VDA 4994 és 5501 ajánlásoknak, azonban nem öntapadósak, rögzítésükhöz műanyag zsebek, tartók szükségesek.

Minthogy a Daimler a továbbiakban olyan beszállítókkal tud majd együttműködni, amelyek az általa jóváhagyott RFID címkével látják el a termékeiket tartalmazó ládákat, illetve raklapokat, itt az ideje felkészülni a váltásra. Forduljon hozzánk tanácsért bizalommal, és rendelje meg nálunk RFID címkéit!

Szerző: Gyurkovics Anita, kellékanyag-specialista, IBCS
Dátum: 2019. november 18.

Ajánlatkérés