Biztonsági szint beállítása EAN vonalkódok sikeres, mégis gyors olvasásához

2020. 12. 17.

Hozzánk is érkeznek olyan panaszok, hogy a vonalkódolvasók tévesztenek GS1 szabvány szerinti EAN/UPC vonalkódok olvasásakor. A probléma a biztonsági szint magasabbra állításával orvosolható – de nem minden határon túl.

A vonalkódolvasók alapbeállításaiban a gyártók ugyanis alacsonyabb biztonsági szintet adnak meg, hogy ezzel fokozzák a dekódolás sebességét, illetve a rosszabb minőségű – a specifikációktól eltérő, kopott, szennyeződött – vonalkódokat is olvashatóvá tegyék. 

Következésképp a sikertelen vagy téves dekódolás gondja megszűnik a biztonsági szint magasabbra állításával – de a pontosság növelésével az olvasás ideje is nőni fog, a kettő ugyanis fordítottan arányos.

A lineáris képolvasó szkennerek négy biztonsági szintet (security level 0, 1, 2 és 3) kínálnak az EAN/UPC (European Article Numbering/Uniform Product Code), valamint Code 93 szabványú vonalkódok olvasásához. Közülük célszerű mindig azt a szintet választani, amely a pontosság és a dekódolási sebesség legjobb kombinációját biztosítja az adott alkalmazásban:

Nulladik biztonsági szint – A lineáris képolvasó szkenner legagresszívebb beállítása, amely a leggyorsabb olvasást kellő pontossággal ötvözi a specifikációk nagymértékben megfelelő, jó vagy kiváló minőségű vonalkód esetében.

Első biztonsági szint – Alapbeállítás, amely elejét veszi a legtöbb olvasási kudarcnak.

Második biztonsági szint – Válassza ezt a beállítást, ha az 1-es biztonsági szinten továbbra is előfordulnának sikertelen vagy téves dekódolások.

Harmadik biztonsági szint – Ha a 2-es biztonsági szinten sem tudna a szkenner olvasni egy-egy vonalkódot, akkor ez a beállítás oldhatja meg a problémát. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ez egy végszükség esetén bevethető, drasztikus intézkedés, amely jelentősen ki fog hatni a szkenner olvasási teljesítményére. A probléma itt valójában abból ered, hogy a vonalkódok nagy mértékben eltérnek a specifikációktól, ezért a 3-as biztonsági szint tartós beállítása helyett érdemes a vonalkódok minőségén javítani.

Forrás: docplayer.net

Szerző: IBCS
Dátum: 2020. december

Ajánlatkérés