Ugye tudja, hogy a mobil termináljain futó Windows támogatása jövőre megszűnik?

2019. 11. 05.

Váltson Androidra, amíg nem késő! Adatainak biztonságát, üzleti folyamatainak zavartalan működését kockáztatja, ha késlekedik, de további nyomós érvek is a migráció mellett szólnak.

A Microsoft 2016-ban jelentette be, hogy négy év távlatában megszünteti a támogatást, amelyet beágyazott operációs rendszerének régebbi verzióihoz adott. Tavaly áprilisban a Windows Embedded CE 6.0 ért elsőként életciklusának végéhez, idén júniusban a Windows Embedded 8.1 Handheld is hasonló sorsra jutott, 2020. január 14-én pedig a Windows Embedded Handheld 6.5, majd 2021-ben a Windows Embedded Compact 7.0 is követi őket.

Minthogy a Microsoft jelenlegi, beágyazható operációs rendszere, a Windows 10 IoT – többek között csekély visszamenőleges kódkompatibilitása, illetve a Core változat esetében a grafikus kezelőfelület hiánya miatt – nem kínál zökkenőmentes migrációs utat, a kivezetett verziókat használó vállalatoknak érdemes Androidra váltaniuk. A hardvergyártók ugyanis ezt már megtették.

Két partnerünk, a Zebra és a Honeywell sem tervez újabb, Windos alapú eszközöket, az általános, kereskedelmi felhasználásra szánt modellektől kezdve a speciális, ipari és raktári követleményeknek megfelelő és különlegesen strapabíró mobil adatgyűjtő termináljait egyaránt Androiddal telepíti és szállítja.

Android migráció

Az okostelefonok piacát uraló, nyílt forráskódú operációs rendszer aligha szorul külön bemutatásra, és széles körű elterjedésénél fogva az élő, hosszú távú támogatáson túl két különösen fontos előnnyel is szolgál a vállalatoknak.

Egyrészt az Evans Data Corporation adatai szerint 2016-ban világszerte 12 millió fejlesztő készített mobil alkalmazásokat – közülük 5,9 millióan Androidra fejlesztettek –, és számuk jövőre eléri a 14 milliót. A vállalatok ezért rendkívül gazdag alkalmazáskínálatból választhatnak – a Statista legfrissebb, októberben közzétett adatai alapján a Google Play áruházban 2,8 millió applikáció érhető el –, illetve könnyen találnak fejlesztőt, ha maguk készítenének egyedi alkalmazást Androidra.

Másfelől az alkalmazások használatba vétele, munkavállalókkal való megismertetése és elfogadtatása is gördülékeny lesz, mivel eleve sokan ismerik az Android felhasználóbarát, ergonomikus kezelőfelületét. A vállalati felhasználásra szánt Android a világ legnépszerűbb mobil platformját többrétegű védelemmel és átfogó felügyeleti képességekkel egészíti ki, így azon bármely szervezet hatékonyan támogathatja a hálózatba kapcsolt munkaerőt a mobil eszközök széles palettáján.

Az Android migráció megkönnyítésére a Zebra kész terminálemulátor alkalmazással szállítja eszközeit. Az All-Touch Terminal Emulation (TE) eszközzel a vállalatok hagyományos, zöld képernyős TE applikációikat szoftverkód írása nélkül, három egyszerű lépésben, a nekik megfelelő ütemben ültethetik át az Android korszerű, érintőkijelzős, grafikus kezelőfelületére –, miközben alkalmuk nyílik a munkafolyamatok újragondolására, áttervezésére és további optimalizálására, automatizálására is.

Szerző: Széles Gábor, technikai vezető, IBCS
Dátum: 2019. október. 31.

Ajánlatkérés