Kontrollált gyártás minimális hibával | IBCS

Kontrollált gyártás minimális hibával

A gyártásban a termékek előállítása nagy szériában történik, ezért ha hiba csúszik a rendszerbe, akkor rövid idő alatt sok hibás termék hagyhatja el a gyártósort, mely nagy kárt és időkiesést jelent. Így általános elvárás, hogy az emberi beavatkozásokat és a munkavégzéshez köthető hibalehetőségeket minimalizálni kell. 

Együttműködésünk az egyik nagy hazai autóipari beszállítóval több mint 10 évre tekint vissza. A felmerült problémákra komplex, integrált megoldásokat terveztünk, melynek az End Of Line (EOL) nevet adtuk, hiszen a telepítésére fizikailag a gyártósor végén került sor. Az alkalmazás azt a célt szolgálja, hogy minimálisra csökkentse az emberi beavatkozások miatti hibák számát, valamint azt is biztosítja, hogy a vállalatirányítási rendszer folyamatosan kontrollálja a gyártási folyamatokat.

gyartas_ford_2A gyártásindítás nagy szériáknál különösen kritikus, hiszen több tucat paramétert kell pontosan beállítani (például, hogy milyen alkatrészt gyártanak, a felhasználni kívánt alapanyagok kivétel nélkül rendelkezésre állnak-e, a késztermék előállításához szükséges többi alkatrész előkészítésre került-e, és hogy minden gép jól van-e beállítva a gyártósoron). Az IBCS Hungary ehhez interaktív panelt fejlesztett, ami biztosítja azt, hogy az ellenőrzést végző kolléga egy tételt se felejtsen ki a beállításkor. A megoldás hozzáadott értéke az, hogy nem papíron hajtják végre az ellenőrzést, így csökkenthető az emberi beavatkozások miatt kialakult hibák száma és minden beállítás tárolható elektronikus formában is.

A pontos adatokat tartalmazó címkézés az alkatrész-gyártási folyamat másik kritikus pontja, hiszen címkékkel tudják nyomon követni a termék további útját, és címkéken tárolják a termékkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Készítettünk egy programot, mely egyszerűsíti a címketervezés folyamatát, és a programban történő módosítás jogát jogosultsági szintekhez köti. Az egyszerűsítés azt jelenti, hogy más tervező programokkal ellentétben, a címkék egyszerűen beállíthatóak és szerkeszthetőek, így a mérnökök gyorsan el tudják végezni ezt a feladatot.

A gyártás során nagy figyelmet kell fordítania a hibás késztermékek kiszűrése, ezek folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen. Az általunk kidolgozott Elektronikus Képi Ellenőrzési modul a szabad szemmel történő szemrevételezést váltotta fel, amikor is a munkatársak azt ellenőrizték, hogy a termék méretei megfelelnek-e az előírásoknak, a különböző alkatrészek a megfelelő helyre kerültek felszerelésre vagy sem, vagy éppen a feliratok jók-e és a megfelelő helyen vannak. Az automatikus ellenőrzés természetesen sokkal pontosabb, megbízhatóbb és gyorsabb, mint ez emberi. A legkisebb hibákat is észreveszi, legyen az akár egy törött csavar, vagy egy pár milliméteres méretbeli eltérés.

Az IBCS Hungary innovatív fejlesztései 1 éven belüli megtérülést eredményeztek, hiszen a fenti integrált technológiai megoldásokkal a hibák nagy része kiküszöbölhető és a gyártás pontossága folyamatosan növelhető.