Az online készletkezelő rendszer bevezetése a Haldexnél | IBCS
online készletkezetlő rendszer

Az online készletkezelő rendszer bevezetése a Haldexnél

2024. 05. 14.

Minden jelentősebb raktárkészlettel rendelkező vállalat törekszik arra, hogy transzparens, automatizált, gyors és pontos raktári folyamatokkal dolgozzon. Ezt azonban a hagyományos papíralapú módszerekkel manapság egyre nehezebb kivitelezni. Az innovatív azonosítási és árumozgatási technológiákkal viszont naprakész, online kiszedési és készletinformációk kaphatók, melyek segítik a készletgazdálkodás optimalizálását. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint visszatérő ügyfelünk, a Haldex Hungary Kft. esete, ahol sikeresen bevezettük az Online Készletkezelő Rendszert (OKKeR). 

Partnerünk, az autóalkatrész gyártással foglalkozó Haldex Hungary Kft. egy sikeres, FlowPro fantázianevű, késztermék-kezelő rendszer implementációja után keresett meg ismét bennünket. A vállalat egy olyan készletkezelő és az anyagáramlást felügyelő rendszert szeretett volna, amely szabályozza és követi a nyersanyagraktár egyedi anyagáramlási és készletezési folyamatait. 

Milyen problémák hívták életre ezt az igényt? És konkrétan milyen modulokból áll a megoldás, amit az IBCS csapata tervezett és valósított meg? Az alábbiakban bővebben is kifejtjük!

A probléma

A Haldex Hungary Kft. hat jól körülírt üzleti problémát szeretett volna orvosolni, amikor a segítségünket kérte. Nézzük, partnerünket milyen fejlesztésre szoruló feladatok, illetve milyen célok megvalósítása motiválta. 

1.Nyersanyagok életciklusa

Megbízónk egyik fontos igénye volt, hogy egy szoftver-vezérelt és automatizált rendszer kényszerítse ki, hogy minden gyártásba kerülő nyersanyagcsomag az alábbi folyamatlépéseken menjen keresztül: érkeztetés → minőségellenőrzés → betárolás → gyártásra kiadás. 

2. First In First Out (FIFO) készletkezelés

A Haldex célul tűzte ki, hogy a meglévő raktárkészletből először a legrégebben raktárban lévő nyersanyagok kerüljenek felhasználásra. Tehát elvárás volt, hogy amikor a gyártásra kivételkor a raktáros megadja a szükséges cikkszámot, a rendszer ahhoz a tárhelyhez irányítsa, ahol a legkorábban beszerzett, adott cikkszámú nyersanyagot tartalmazó csomag található.

3. Felhasználói szerepkörök

Ügyfelünk szerette volna, ha a rendszer felhasználói szerepkörökhöz lennének rendelve, hogy ezáltal csak azokat a műveleteket végezhessék el a munkatársak, amelyek a munkakörükhöz (például: raktáros, minőségellenőr, raktárvezető) tartoznak.

online készletkezelő rendszer

4. Leltározás

Követelmény volt, hogy az új rendszer lehetőséget nyújtson a készleteknek egy újfajta módszerrel történő ellenőrzésére és a nyilvántartás korrekciójára. A módszer lényege, hogy egy adott cikkszámhoz tartozó összes nyilvántartott tétel megjelenítésre kerül, akkor is, ha több helyen lelhető fel, és a leltározás során lehetőség van az egyedi cikktételek mennyiségének vagy egyéb paramétereinek módosítására, ha azok valamilyen okból hibás adatokkal szerepelnének a rendszerben.

5. Valós-idejű adatok

Célként lett megfogalmazva, hogy a felhasználók által elvégzett alapanyag-mozgatási műveletek azonnal kerüljenek „könyvelésre” és minden felhasználónak rendelkezésre álljanak a pillanatnyi, naprakész készletadatok. Tehát például, ha Aladár csomagmozgatást végez és ezt a nála lévő mobilterminállal adminisztrálja, akkor Béla terminálján a mozgatott csomag jellemzői automatikusan frissülnek, például a csomag új tárhelyének azonosítójával.

6. Integráció meglévő rendszerekkel

Ügyfelünk kérte, hogy az új rendszer közös adatbázist használjon a már meglévő (szintén IBCS fejlesztésű), késztermékek kezelését segítő FlowPro rendszerrel. Továbbá követelmény volt, hogy a címkéken elhelyezett vonalkódok formátuma és tartalma kompatibilis legyen a Haldex más rendszereivel (például gyártáskövetés).

A megoldás 

A konkrét igények megfogalmazása után nem volt más hátra, mint a fejlesztési igények megvalósítását és a vállalati célok elérését támogató megoldás kidolgozása. Ebben az IBCS csapata több új fejlesztésű szoftver-modult, illetve innovatív megoldást is segítségül hívott. 

Az architektúra, amit kiépítettünk 

A kialakított új rendszerben egy, a belső hálózatról elérhető szerveren foglal helyet az adatbázis szerver, illetve az ahhoz kapcsolódó Web API (kommunikációs szerver). Az irodai dolgozók az adatbázis szerverhez kapcsolódó DbAdmin programmal követhetik figyelemmel a raktárosok által elvégzett műveleteket és a készletek pillanatnyi állapotát.

A raktárosok által használt mobilterminálok a Web API-n keresztül küldik be az anyagmozgatási tevékenység során generált adatokat, illetve a Web API felület értesíti az összes mobil terminált arról, amikor egy tranzakció hatására valamilyen készletadat megváltozott.

A címkék nyomtatása a terminálokhoz vezeték nélkül csatlakozó nyomtatókkal történik.

online készletkezelő rendszer

Az OKKeR rendszer architektúrája

A szoftver megoldás

A projekt sikeres megvalósításában hatalmas szerepet kapott az egyedi fejlesztésű OKKeR fantázianevű Android alkalmazás, amely többek között a raktárosok által elvégzett munkát vezérli és adminisztrálja. Az alkalmazás kikényszeríti az egyedi folyamat lépések betartását (például csak minőségellenőrzésen átesett és jóváhagyott csomagok tárolhatóak be).

Ha egy művelet során címkenyomtatás szükséges, akkor az alkalmazás automatikusan elküldi a nyomtatási parancsot a terminálhoz vezeték nélkül csatlakozó nyomtatónak.

Összességében tehát az OKKeR alkalmazás vezeti a felhasználókat a folyamatlépések szabályos követésében, bekéri a szükséges adatokat, figyelmeztet az esetleges hibákra és elvégzi a szükséges nyomtatást, ezáltal minimalizálva az emberi hibák számát.

A rendszer kiépítésében a DbAdmin elnevezésű megoldás is helyet kapott. Az IBCS ugyancsak saját fejlesztésű alkalmazásának célja az adminisztratív dolgozók adatbázis-kezeléssel kapcsolatos munkájának segítése. A program közvetlenül a rendszer adatbázisához kapcsolódik és lehetővé teszi mind a FlowPro, mind az OKKeR rendszerek adatbázistábláinak felhasználóbarát módon történő lekérdezését és módosítását. Ezáltal az irodában dolgozóknak nincs szüksége mobilterminálra a készletek ellenőrzéséhez, illetve lehetőségük van az esetleges adminisztrációs hibák javítására (például a raktáros által tévesen beküldött művelet visszavonása).

A megoldás hozadéka

A Haldex Hungary Kft. tapasztalatai, illetve visszajelzése szerint a bevezetett rendszer eredményeként transzparens, automatizált, gyorsabb és pontosabb raktári folyamatot sikerült kiépíteni. Ráadásul a naprakész, online készletinformációk segítik a készletgazdálkodás optimalizálását. A folyamat átláthatóbb, mérhetőbb lett az átadott rendszer által, és a jövőben további fejlesztési igények várhatók.

Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy mi dolgozhattuk ki a Haldex Hungary Kft. online készletkezelő rendszerét és hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a vállalat sikeresen álljon át egy modern és hatékony készletkezelési megoldásra, amelynek segítségével lépést tart versenytársaival, és tovább erősítheti piaci pozícióját.