Blockchain a logisztikában

2018. 09. 17.

A Blockchain (magyarul blokklánc) technológia és annak alkalmazása újszerű és izgalmas lehetőséget biztosít az ellátási lánc legtöbb területén. Az üzleti felhasználók az ellátási láncok ugrásszerű hatékonyság és sebesség növekedését várják az úgynevezett „elosztott könyvelési technológiáktól” (DLT), melyek legismertebbike a blokklánc. Úgy véljük, hogy a jelenlegi vonalkód és RFID alapú termékkövető megoldásokat helyezné új alapokra a DLT technológia, mely elsősorban az autóipar, gépgyártás, az élelmiszer ellátási lánc és a szállítmányozás területén hoz alapvető változásokat, és egyben gyors megtérülést.

Blockchain az ellátási láncban

A logisztikában és az ellátási láncban dolgozók jellemzően információt gyűjtenek napi munkájuk során és választ adnak azokra a kérdésekre, hogy hol van az áru, ami ha megsérült, akkor mikor történt mindez és ki felel érte, eredeti-e a termék vagy esetleg hamisítvány.

A napjainkban működő ellátási láncok csomópontjaiban a szereplők többsége csak az őt megelőző gazdasági szereplőtől kap információt – nyomtatott vagy elektronikus formában -, és tovább feldolgozás után úgy adja tovább azt a következő szereplőnek, hogy az adatokat sok esetben újrarögzíti. A többször ismételt adatbevitelnek köszönhetően nagy számban sérül az adatok integritása, és nem ritka az adatvesztés.

A tranzakciók decentralizált könyvelésével, amit a Blockchain tesz lehetővé, a felek egy közös, legtöbbször a felhőben lévő adatbázisba dolgoznak, ahol mindenki a jogosultsága szerint fér hozzá a számára releváns adatokhoz. A technológiának köszönhetően az adatbázis tartalma garantáltan egyféle, bármilyen sok példányban is létezik.

Mitől annyira innovatív a Blockchain?

Nyílt forráskód, teljes bizalom a blokklánc arra jogosult felhasználói között, redundancia, anonimitás, valós idejű működés, biztonság, robosztusság, decentralizált felépítés, csak hogy néhányat említsünk.

Két alkalmazási irányt figyelhetünk meg: egyrészt a kriptodevizák világa, ahol a klasszikus pénzből kriptodevizára váltanak vagyoni javakat, értékeket, ezt tokenekben tárolják, miközben folyamatosan zajlik a tokenek adás-vétele. Másrészt kezd kibontakozni egy újfajta adatbázis típus, ami egyszerre elosztott, transzparens és anonim, bizalmat teremt a felek között, és eközben illetéktelenek nem látnak bele és nem tudják átírni, meghamisítani. Utóbbira az ellátási láncban van óriási igény.

Milyen irányba tart a Blockchain technológia?

A Blockchain 4 funkcionális területet gyúr egybe: a pénzt vagy vagyoni értéket, ennek transzferét, a szerződést és a tranzakció könyvelését. Mindezt olyan felek között, akik egymásban nem feltétlenül bíznak, sokszor személyesen nem ismerik egymást, sőt akár versenyhelyzetben vannak.

Az újabb fejlesztések többletszolgáltatásokat is tartalmaznak, mint például az Ethereum „okos szerződést” kínál, ami programozható utasítás sorozat, és automatikusan végrehajtódik bizonyos feltételek fennállása esetén. A legújabb krioptdevizás platformok immár digitális szolgáltatások sokaságát nyújtják, és a fejlődés sebessége egyre csak fokozódik.

A logisztikai alkalmazások számára a DLT technológia alkalmazása robbanásszerű fejlődést hozhat, mégpedig azzal, hogy az ellátási láncok karcsúbbak lesznek, gyorsabban lezajlik egy tranzakció és felgyorsul az ezzel járó pénzmozgás. Összességében olcsóbb lesz az árut az egyik helyről a másikra eljuttatni úgy, hogy a felek közötti bizalom a korábbinál magasabb szintre emelkedik. Mindemellett kikerülnek a folyamatból a feleslegesen késleltetést és árnövekedést okozó köztes láncszemek.

Az üzleti lehetőségek vizsgálatakor azt érdemes először megnézni, hogy hagyományos adatbázis kezelővel vagy blokklánc alapúval érdemes nekivágni a megvalósításnak. Valamint azt is, hogy a megoldásra váró üzleti elvárás az ellátási lánc egy kis szakaszát, vagy a teljes egészét érinti.

Ajánlatkérés