Ilyen csak négyévente van!

2024. 03. 01.

Február 29-én – azaz szökőnapon – a Miskolci Egyetemen az MLBKT Logisztika 4.0 tagozatának szervezésében ügyeletes séfjeink – Technológiai Étlap alapján – éles, kézzelfogható és helyben kipróbálható workshopot sütöttek ki a tisztelt hallgatóságnak és vendégeinknek.

IBCS

Prof. Dr. Tamás Péter intézetigazgató, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének vezetője nyitotta meg a workshopot, kihangsúlyozva a logisztikában elengedhetetlen technológiai fejlesztések, az ipar 4.0 technológiák használatának időszerűségét.

„Ez nem prezentáció! Itt nem lesz PowerPoint!” – folytatta az egyetemi délutánt Bátori Tamás (IBCS Hungary) képviselet vezetőnk, az MLBKT Logisztika 4.0 tagozatának alapító és vezetőségi tagja.

A workshopon referenciaként is működő technológiai megoldásainkat adaptáltuk „konyhai” laborkörülményekre optimalizálva, élő technológiai háttérrel (IOT), eszközökkel és miniatürizált raktárral és vállalattal. Kizárólag működő rendszerek élő működését vetítettünk ki a hallgatóság számára – vizualizálva az egyes technológiák legfontosabb előnyeit.

Magyar Róbert (GS1 Magyarország) felsőoktatási kapcsolatok és képzési menedzser, címzetes egyetemi docens (Miskolci Egyetem) szabványos megrendelést indított és fogadott az előadóban működő vállalati ERP számára, természetesen szabványos EDI adatkommunikációs eszközök segítségével.

A beérkező megrendeléseket Sinka László (COO, IBCS Hungary Kft.) kollégánk irányította a raktári WMS felé az ERP-ből. A vállalat raktári WMS rendszere Voice Picking (hangalapú) kiszedéssel támogatta a komissiózási és betárolási műveleteket, így néhány perc alatt László személyesen, a „vállalat legjobb raktárosaként” komissiózta össze a beérkező megrendeléseket. Közben a hallgatóság felé kihangosította párbeszédét a rendszerrel, valamint két kivetítőn is prezentálta a működő kiszedési rendszer háttérbeli műveleteit és a kiszedés eredményét az ERP-ben. A Voice Picking rendszerrel egyértelműen csökkentésre került a kiszedés és feltöltés ideje, minden vállalati dolgozó megelégedésére. A kiszedett megrendeléseket a lerakó zónákba helyeztük el, amelyek már a vállalat következő élő rendszerében,  az RTLS-ben (valós idejű helymeghatározó rendszer) foglaltak helyet. 

Pintér László technikai vezetőnk (IBCS Hungary) a workshop előtti rendelkezésre álló nem egészen két óra időtartam alatt – többek között – élő RTLS rendszert adaptált a helyszínre, természetesen éles triggerekkel és digitális interfésszel a WMS és a vállalati ERP felé. László feladata volt a megrendeléseket mozgatni a vállalati intralogisztikában, szemléletesen bemutatva, hogy miként lehet spórolni felesleges adatbevitelek mellőzésével a raktárban úgy,  hogy mégis minden időpillanatban tudjuk, hogy hol vannak áruink, raktárosaink vagy éppen anyagmozgató gépeink. Virtuális zónák segítségével érkeztettük a raktárban mozgó rakatokat a kitárolási területek felé, automatizált jelzésekkel és interfészekkel az ERP felé. 

Mivel szállítmányunk az intralogisztikai terület határán helyezkedett el és éreztük, hogy lassan a globális ellátási láncban fogja tovább folytatni pályáját, segítségül hívtuk újra Magyar Róbert GS1 szabványokon alapuló szakértelmét, aki szabványos SSCC címkével, adattartalommal és a kapcsolódó EDI üzenetek megfelelő továbbításával látványosan útnak indította a megrendelésekben szereplő árukat, rakatokat a nagyvilág felé. Minden szabványos, minden beazonosítható és visszakövethető volt ebben a nemes pillanatban, és persze utána is!

Nem maradt más a technológiai konyhánkban, mint a desszert! Ugyanis a megrendelések miatt változó vállalati készletet – felsős parancsra – muszáj volt tételesen leltároznunk, de közben szorított a határidő, mert 16:20-ra be kellett fejeznünk a napi működésünket.

Segítségül hívtuk újra Sinka László kollégánkat, aki nem egészen négy másodperc alatt leltározta le a több száz tételből álló raktárunkat egy megfelelő RFID alapú leltározó rendszer segítségével.

Megnyugodtunk. Fizethetnek a meghívottak a mai konyhai szolgáltatásaink után…

Nem kis borravalót könyveltünk el a felmerülő kérdések és érdeklődések alapján, minden kedves meghívottunk részéről elismeréseket zsebeltünk be, unikális délutánt adtunk minden hallgatónknak és nagyon-nagyon kértek bennünket arra, hogy folytassuk ezt a speciális Technológiai Étlap alapú workshopot, mert élvezetes és innovatív volt!

Folytatjuk!

Legközelebb a GS1 Magyarország által szervezett BRIDGE konferencián, ahol ismét elérhetőek leszünk a széles nagyközönség számára, egy kézzelfogható workshop keretében!

Ajánlatkérés