A QR kód

2016. 08. 12.

qr-kodNapjainkban egyre inkább terjedő igen népszerű 2 dimenziós vonalkód, melyet 1994-ben fejlesztett ki a Japán Denso Wave cég. Tulajdonképpen sokkal inkább pontkódnak nevezhető. A kód neve (QR= Quick Response) is utal a gyors visszafejthetőségére. Egyre több helyen használják belépőjegyek, tömegközlekedési jegyek, repülőjegyek helyettesítésére akár mobiltelefon képernyőjén megjelenő formában.

A Lufthansa által bevezetett QR-kódos reptéri “Check-in” rendszer – melynél az utas a beszálláshoz szükséges QR-kódot a telefonjára kapja – nem igényli a nyomtatott beszállókártyát csupán a telefonon lévő kódot, melyet beszállás előtt ellenőriznek. Ehhez hasonlóan néhány városban már a tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szükséges vonaljegyet is ezzel a kódolással nyomtatják.

Ma már a legtöbb okostelefon képes ezt a kódot elolvasni és értelmezni, melynek következtében reklámértéke is jelentősnek mondható. Jellemzően tárolnak benne névjegyeket, webcímeket, rövid reklámszövegeket, kiállításokon rövid magyarázatokat. Óriásplakátokon is kezdenek megjelenni, mivel okostelefonnal lefényképezve azt, a telefon képes dekódolni a rajta látható nagyméretú QR kód tartalmát.

Rendkívül hibatűrő és könnyen olvasható kód. Maximális adattartalma :

  • 7089db numerikus karakter vagy
  • 4296db alfanumerikus karakter vagy
  • 2953 byte bináris adat

Az üres QR kód váza a következőképpen néz ki:

A kódban tárolt tartalom “összeadódik” az üres kód vázzal. A három sarokban található négyzetek amellett, hogy információt hordoznak, segítik a tetszőleges szögben elforgatott kód értelmezését. A kód mérete és bonyolultsága természetesen arányos a benne tárolt információ mennyiségével. A fentinél lényegesen bonyolultabb kódképet kapunk ha nagyobb mennyiségű információt tárolunk a kódban:

A kód fontos jellemzője a modulméret. Modulméret alatt egy egységnyi négyzet méretét kell érteni. Minél nagyobb a modulméret, amál könnyebben olvasható a kód, viszont annál nagyobb helyet foglal a nyomat.

Meg kell találni az arany középutat: a rendelkezésre álló helyen az alkalmazás által igényelt adattartalmat a lehető legnagyobb modulmérettel kell megjeleníteni. Fontos, hogy az olvasó, mellyel a kódot olvasni fogjuk, szintén képes legyen ilyen felbontásban szkennelni.

Ajánlatkérés