vonalkódolvasó

Elavult vonalkódolvasó – a legnagyobb gát a munkafolyamatokban?

2023. 04. 27.

A kiskereskedelemben az idő a legértékesebb erőforrás, hiszen minden egyes perc számít az árucikkek kezelésében és a vásárlók kiszolgálásában. Ennek érdekében a vállalatoknak gyors és pontos vonalkódolvasókra van szükségük, amelyek lehetővé teszik a polcok feltöltését, a készletkezelést és nyomon követést, illetve az árcímkék ellenőrzését. A legtöbb kiskereskedő azonban még mindig 1D-s vonalkódolvasókat használ, amelyek nemcsak lassúak, de korlátozott a működésük is. Az elavult technológia okozta korlátok azonban leküzdhetők, az ebből származó hátrányok mérsékelhetők, amennyiben a szükséges korszerűsítés a kellő időben megtörténik. 

Egydimenziós vs. kétdimenziós olvasók – melyik, mit tud?

Kezdetben egydimenziós vonalkódokat használtak. Ennek többsége téglalap alakú, a vonalak ugyan kétdimenziós kiterjedésűek, viszont csak egy irányban hordoznak információt (a számsorozat a terméket azonosítja). Ez a kód jellemzően egy háttér adatbázis rekordjára mutat, ahol megtalálhatók az adott cikkhez kapcsolódó termékjellemzők – például megnevezés, ár, darabszám, lejárati idő, kiszerelés. 

vonalkódolvasó

A kereskedelem kényelmesen elfért a 13, illetve a gyűjtőcsomagon találhat 14 számjegy hosszúságú kódok rendszerében, az ipari gyártók azonban egyre több információt szerettek volna a gyártott részegységeken elhelyezni: gyártási idő, gyártósor, műszakszám, sorozatszám, termék jellemzői stb. Ennyi adat feltüntetésére viszont a hagyományos vonalkódok már nem voltak alkalmasak, így kifejlesztésre került a kétdimenziós kódrendszer

vonalkódolvasó

A 2D-s kód nem foglal lényegesen több helyet, mint a hagyományos formátumú vonalkód. A legfőbb különbség inkább abban keresendő, hogy mind vízszintes, mind függőleges irányban kódol információt, ezért is nevezzük kétdimenziósnak. Beolvasásához korszerű 2D-s vonalkódolvasó szükséges. A kétdimenziós kód a klasszikus vonalkódhoz képest százszor több információ tárolására alkalmas. 

A 2D-s kódok egyre népszerűbbek – tartani kell a lépést a fejlesztésekkel!

Ma már nemcsak a gyártásban, hanem az ellátási lánc más területén is, így például a szállítmányozásban, a kis- és nagykereskedelemben is nélkülözhetetlenek a kétdimenziós kódok. A logisztikában és szállítmányozásban a kiegészítő információk kódolása, a kiskereskedelemben pedig a digitális kuponok és a hűségprogramok, valamint a lejárati idő és egyedi sorszám terjedése miatt. 

A 2D-s vonalkódok olyan előnyöket nyújtanak, amelyekkel az 1D-s kódok nem képesek felvenni a versenyt. Ezért nagyon fontos, hogy a kiskereskedők is lépést tartsanak a fejlesztésekkel, és ne ragaszkodjanak az elavult eszközök használatához, amelyek jelentősen hátráltathatják a munkafolyamatokat, illetve korlátozott adatkapacitásuk miatt szűkös keretek közé szorítják lehetőségeiket.

Mindez a versenytársakhoz képest jókora lemaradást, illetve hatékonyságcsökkenést eredményezhet. 

Kétdimenziós modellek az IBCS ajánlásával 

Jól tudjuk, hogy sok cég azért nem fektet az eszközpark korszerűsítésébe, mert el akarják kerülni az egyszeri nagy beruházást. A modern megoldások azonban nem csak méregdrágán érhetők el! Az IBCS két, az igényeknek tökéletesen megfelelő vonalkódolvasót ajánl, leginkább az ár-érzékeny kiskereskedők számára.

Zebra DS2208 vonalkódolvasó

vonalkódolvasó

Az alapszintű 2D olvasók egyik legújabb típusa a Zebra DS2208, amely a legnépszerűbb és legnagyobb darabszámban értékesített egydimenziós lézeres olvasó, az LS2208-as utódja.

A DS2208-as vonalkódolvasó egyesíti a kedvező árfekvést, a strapabíróságot és a 2D olvasási képességet egy technikailag fejlett készülékben. A vásárlók a mobiltelefonjukra letöltött kuponjaikat, vagy éppen jegyüket is magukkal vihetik és bemutathatják, vagy érvényesíthetik annál a pénztárnál, vagy ügyfélszolgálatnál, ahol egy DS2208 dolgozik.

Zebra DS2278 vonalkódolvasó

vonalkódolvasó

A Zebra DS2200-as sorozatának másik kiemelkedő terméke a DS2278-as vonalkódolvasó. Tulajdonságait tekintve nem sokban különbözik a fentebb bemutatott DS2208-as típustól. A legfőbb különbség csatlakozási módjukban keresendő: a 2208-as vezetékes, viszont a 2278-as vezeték nélküli (Bluetooth-os). 

A DS2278-as prezentációs rádiós és töltőegységgel is rendelhető, amely segítségével asztali vonalkódolvasóként is használható.

Ha többet szeretne tudni az IBCS által kínált kétdimenziós vonalkódolvasókról, vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>

Ajánlatkérés