5 érdekesség, amit nem tudott a vonalkódokról

2023. 10. 31.

A vonalkódok mindenütt ott vannak. Minden egyes nap használjuk őket, egy átlagos bevásárlástól kezdve egészen az olyan komplex munkafolyamatokig, mint a leltározás. Olyannyira az orrunk előtt vannak, hogy gyakran már el is kerülik a figyelmünket, jelenlétüket magától értetődőnek vesszük. 

De honnan is származik a vonalkód ötlete? Kiben merült fel először, hogy effajta kódolt jelek segítségével azonosítsa a termékeket? És egyáltalan mi az, amit érdemes tudni erről a termékazonosítási megoldásról, amely mára életünk egyik elengedhetetlen részévé vált? 

Ha Ön is elgondolkodott már ezeken a kérdéseken, akkor jó helyen jár! Az IBCS Hungary immár több mint 30 éve jelen van a hazai vonalkód-kommunikáció és termékazonosítási megoldások piacán, sőt büszkén jelenthetjük ki, hogy mára piacvezető szereplőkké váltunk. Így bátran mondhatjuk, hogy értünk a vonalkódokhoz és a vonalkódolvasáshoz.

Most összeállítunk egy öt pontból álló listát a vonalkódokkal kapcsolatos kevéssé ismert tényekről, érdekességekről, hogy Ön is jobban megismerhesse ezt a nem mindennapi technológiát.

1. A vonalkód ötlete az 1940-es évek végén már megszületett

Bár elsőre hihetetlennek tűnhet, de az első vonalkódok már 1949-ben formát öltöttek, méghozzá a miami strand homokjában. Joe Woodland, amerikai feltaláló a morzekódokból ismert pontokat és vonalakat rajzolta le a homokba. A pontokból vékony, a vonalakból pedig vastag sávokat hozott létre. Olyan kódot szeretett volna találni, amit az élelmiszerek csomagolására lehet nyomtatni, hogy azok beolvasásával a pénztári sorok gyorsabban haladhassanak. 

A vonalkódolvasó szabadalmi okiratának kiállítása 1952-ben készült el. A találmány a már említett Joe Woodland és munkatársa, Bernard Silver nevéhez köthető. 

vonalkód

2. Egy csomag rágógumi volt az első termék, amit a pénztárnál beolvastak   

A vonalkódot tökéletesítették, a szabadalmi okirat elkészült, viszont évtizedek kellettek, míg a technológia utolérte az ötletet. 

Az iparág vezetői 1973-ban állapodtak meg Woodland tervének gyakorlatba ültetéséről. Majd egy évvel később az ohiói Marsh szupermarketben egy tízes csomag Wrigley’s Juicy Fruit rágógumi csúszott le a futószalagon – ez volt az első élelmiszeripari termék, amit a pénztárnál beolvastak. 

3. A vonalkódok még a halál után is velünk vannak 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepe van az életünkben a vonalkódnak. A pénztárakon túl a kódok az ipar számos területén fontos szerepet töltenek be. 

De már nemcsak az életünkben foglal el központi helyet a termékazonosítási megoldás, hanem az után is. Seattle-ben legalábbis kétdimenziós kódokat helyeznek el a sírokon, amelyek az elhunyt személyre vonatkozó információkhoz vezető linket tartalmazzák – számolt be a nem mindennapi kezdeményezésről az egyik helyi lap.

4. A vonalkódokat már meg is ehetjük

A TruTag Technologies olyan apró „ehető vonalkódokat”, úgynevezett TruTageket hozott létre, amelyek az emberi fogyasztásra is alkalmas szilícium-dioxidból készülnek. A szemmel nem látható azonosítókat tabletták, kapszulák külső felületére lehet felvinni, egészen kis mennyiségben, melyek aztán mobil applikációval leolvashatók. Egyetlen grammnyi anyagból 12 millió egyedi azonosítót lehet létrehozni, amely az eredetiség igazolására is szolgál. A speciális azonosító hozzáadható különféle élelmiszerekhez is.

vonalkód

5. A hagyományos 1D kód helyét lassan átveszi a 2D vonalkód

A hagyományos vonalkódok által tárolt információmennyiség idővel kevésnek bizonyult, ekkor jelentek meg a jóval több adat tárolására képes kétdimenziós kódok. Ezek közül a legismertebb a QR-kód (Quick Response), melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben, eredetileg azzal a céllal, hogy segítse a járműalkatrészek nyomon követését. A hatalmas változást indukáló új termékazonosítási megoldás innen indult világhódító útjára.

Mára egyre inkább az a törekvés látszik kibontakozni, hogy az egydimenziós vonalkód-technológia és annak megújult kétdimenziós változata egyesülnek. A mai eszközöket, rendszereket már úgy tervezik, hogy a változásokhoz alkalmazkodni tudjanak. 

További információért, illetve minőségi szkennerekért lépjen kapcsolatba velünk! Az IBCS Hungary széles kínálatában garantáltan rátalál az igényeihez passzoló termékekre.     

Ajánlatkérés