kétdimenziós vonalkód

Kétdimenziós vonalkód: új perspektíva a vonalkód-kommunikációban

2023. 08. 24.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a vonalkódok és az azokra épülő  termékkövetési módszerek folyamatosan fejlődnek. A hagyományos egydimenziós (1D) vonalkódok mellett elterjedtek a kétdimenziós (2D) kódok, amelyek új utakat nyitnak a vállalati adatkommunikációban és információkezelésben. De mi teszi olyan különlegessé a kétdimenziós vonalkódokat? És miért érdemes a legtöbb vállalatnak megismerkedni velük? Csak olvasson tovább, és megtudja!

A kétdimenziós vonalkód lényegesen több információt képes kódolni és tárolni, lényegében ugyanakkora helyen, mint az egydimenziós társa. A téglalap alakú, hagyományos 1D-s vonalkód csak egy irányban hordoz információt, a vonalakra merőleges irányban, így korlátozott a tárolt adatok mennyisége. Ehhez képest a 2D vonalkód vízszintes és függőleges irányban is tartalmaz információt. Összetettebb felépítésének köszönhetően, hozzávetőlegesen százszor több adat tárolására képes, mint az 1D változat. 

A 2D az új 1D? 

A hagyományos, egydimenziós vonalkód hosszú évtizedekig egyeduralkodó volt, ám amint megjelent a konkurens változat, jelentősen csökkent piaci fölénye. Nem is csoda, hiszen a kétdimenziós vonalkód számos előnnyel rendelkezik.   

  • Több információt tárol: a 2D vonalkód képes több adatot tárolni, ami különösen hasznos lehet összetettebb termékinformációk vagy szállítási adatok kódolására.
  • Könnyű olvashatóság: a kétdimenziós kódot akár sérült állapotban is könnyű olvasni, mivel az információ több helyen van kódolva.
  • Gyors olvasás: a 2D kódokat ma már hasonló sebességgel be lehet olvasni, mint az 1D vonalkódokat.
  • Alkalmazási területek bővülése: a 2D vonalkódokat számos területen rendszeresítették, beleértve az egyedi gyártmányok azonosítását, a lejárati idő figyelését, logisztikai egységek azonosítását és még sok más iparágat.

A kétdimenziós vonalkód megállíthatatlan terjedésének köszönhetően a 2D egyre inkább felváltja az 1D-t. A hagyományos, lineáris vonalak helyett egyre többször találkozhatunk a komplexebb struktúrával, ami új dimenziókat nyit meg az információkezelésben.

kétdimenziós vonalkód

A vonalakon túl: hogyan változtatja meg a kétdimenziós vonalkódolvasás a mindennapjainkat?

A kétdimenziós vonalkódok – pl. QR-kódok – lehetővé teszik számunkra, hogy több száz vagy ezer karakternyi információt tároljunk egy viszonylag kis területen. Nemcsak számokat és betűket, hanem különleges karaktereket, weboldalcímeket (URL), e-mail címeket és akár digitális vCardokat is tárolhatunk bennük. A kamerákkal felszerelt modern vonalkódolvasó eszközök egészen könnyedén olvasnak be valamennyi információt, magas hibatűréssel.

De hogyan változtatja meg ez az életünket? Elsősorban azáltal, hogy egyszerűsíti a mindennapi tevékenységeket. Gondoljon csak a kényelmes fizetési módokra, hűségkártyákra vagy a gyors és zökkenőmentes check-in-re a repülőtéren. Ezen túlmenően, a kétdimenziós vonalkódok új lehetőségeket kínálnak a vállalatok számára: pontosabb nyomon követést, hatékonyabb adatfeldolgozást, megnövekedett adatbiztonságot. 

A vonalkódolvasás új dimenziója tehát nemcsak technológiai ugrást eredményez, hanem egyfajta életmódváltást is. Míg a hagyományos vonalkódok korlátozott mennyiségű információt szolgáltattak, addig a kétdimenziós vonalkódok által nyújtott sokoldalúság és rugalmasság egészen új perspektívákat nyit meg számunkra. A jövő tehát a kétdimenziós vonalkódoké – és ez a jövő már most elkezdődött.

Kétdimenziós vonalkódolvasók – ajánlott modellek

Ha a kódok frissülnek, elengedhetetlen az eszközpark modernizálása is, hiszen olyan szkennerekre van szükség, amik a 2D-s kódokat is felismerik. 

A kétdimenziós vonalkódolvasók a korábbi 1D-s olvasókhoz hasonlóan három kategóriába sorolhatók.

kétdimenziós vonalkód

A belépő kategóriás Honeywell Voyager 1350g vonalkódolvasó az egyik leginkább költséghatékony termék a 2D olvasók között. Az eszközt a teljesítmény, az ergonómia és a kedvező árfekvés ideális egyensúlya jellemzi.

Az egy- és kétdimenziós kódokat egyaránt hibátlanul olvasó eszköz költséghatékony megoldást jelent az adatrögzítési alkalmazások széles köréhez: ideális minden általános célú felhasználás esetén. Igénybe vehető személyzeti vagy szállodai regisztrációhoz, színházjegyek ellenőrzéséhez, sőt olyan kórházakban és iskolákban is, ahol gyors vizsgálatra van szükség.

Fontos jellemzője, hogy 20 százalékkal kisebb a súlya egy átlagos 2D olvasóhoz képest, ami hatalmas előnyt jelent a mindennapi használat során.

kétdimenziós vonalkód

Az amerikai gyártó középkategóriás vonalkódolvasója, a vezeték nélküli Honeywell Voyager 1472g. Az eszközt a vállalati munkafolyamatok ellátására és gyorsítására tervezték. Rendkívül kedvező kialakításának köszönhetően kiválóan megállja a helyét kereskedelmi, logisztikai és egészségügyi területeken is. A modell egy- és kétdimenziós vonalkódok dekódolására is használható, így minden felhasználási igénynek eleget tesz. Nagy előnye, hogy működési távolsága eléri a 30 métert. 

kétdimenziós vonalkód

A felső kategóriájú kódolvasók legjobb ár-érték arányú szkennere a Honeywell Xenon 1950g. A speciális kialakítású optikai szenzor élenjáró olvasási teljesítményt biztosít, ami kiváló olvasási hatótávolsággal párosul. A komoly hírnévvel rendelkező amerikai technológiai vállalat a minőségre és az értékállósága helyezte a hangsúlyt, így az eszköz a kereskedelmen és az áruforgalmon kívül irodákban és hivatalokban, valamint enyhébb fizikai igénybevétel esetén, akár termelőipari feladatok során is a maximumot tudja nyújtani. 

A Honeywell készülékeit keresse az IBCS kínálatában!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>

Ajánlatkérés