Accellos WMS bevezetés: ASKO Csehország | IBCS

Accellos WMS bevezetés: ASKO Csehország

A cseh ASKO 1991 óta van jelen mind a hazai, mind az európai piacon és napjainkra már piacvezető céggé nőtte ki magát a faipari termékek beszállítása terén.

Kiszolgálja a HORNBACH-ot, OBI-t és Baumarkt-ot, ezen felül faárut szállít számos építőipari cégnek és nagykereskedésnek. Több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat és Prágában van egy 17.000 m² alapterületű raktárbázisa, ahol nemrégen vezették be az Accellos raktár irányítási rendszert.

„Az Accellos-nak köszönhetően részletes raktár kimutatásokkal rendelkezünk, így könnyen megtalálunk minden terméket a tárolt helyén, és azok mozgását is egyszerűen nyomon tudjuk követni. Ennek köszönhetően gyorsan tudunk reagálni az ügyfelek részéről érkező bármilyen igényre.” – mondta Kamila Pichrtová, az ASKO IT és logisztikai vezetője

Előzmények

ASKO raktárAz ASKO olyan megoldást rendelt a Kodys-tól, amely megoldást jelent a raktárbázisukra érkező egyre nagyobb árumennyiség átláthatatlansága miatt keletkezett gondokra, miközben az új rendszer adaptálható a már meglévő informatikai környezetbe. Mivel folytonosan nőtt az áruk mennyisége az ASKO áruházaiban és kereskedéseiben, szükségessé vált a raktár irányítási rendszerük hatékonyabbá tétele, és a termékek előkészítésének és kiszolgálásának automatikus nyomon követése. Az ASKO alapvető célként fogalmazta meg a pontosság növelését, a hibaszázalék csökkentését és raktári munkák átláthatóvá tételét.

Megoldás: Accellos WMS raktár irányítási rendszer

Az ASKO a kanadai fejlesztésű Accellos professzionális raktári irányítási rendszert vezette be. Az Accellos tökéletes megoldást nyújtott azokra a problémákra, amelyekkel az ASKO raktáraiban és kereskedéseiben az ott dolgozóknak napi szinten meg kellett küzdeniük. Az új rendszer kiválóan teljesített az áruk nyomon követése terén  és sokkal magasabb kiszolgálási színvonalat eredményezett, mint azelőtt. Az új WMS és a már meglévő  ERP rendszer (Helios Green) integrációja tökéletesen sikerült. A megoldás részét képezték a Motorola MC 9060G mobil terminálok és a Zebra Z4M és Z6M termotranszferes vonalkód nyomtatók, amelyek WIFI kapcsolatban kommunikáltak egymással és a raktárirányítási rendszerrel.

Hogyan működik a rendszer a gyakorlatban?

Accellos + mobil terminálMinden alkalommal, amikor áru érkezik a raktárba, a dolgozók bevételezik a termékeket az Accellos WMS rendszeren futó hordozható mobil terminálokkal és ezt azonnal érzékeli az ERP rendszer is. Mindez úgy történik, hogy a raktáros leolvassa az adott áru vonalkódját a kezében lévő mobil eszközzel, amire a rendszer elküldi neki, hogy mekkora mennyiséget kell bevételeznie. Ugyanez érvényes a későbbi árumozgatásnál is, vagyis a rendszer kommunikál a dolgozóval és megküldi neki a munkájához szükséges valamennyi adatot és információt.  Mindeközben az on-line lévő vezetők is nyomon követhetik a termékek beérkeztetését és mozgását az Accellos-on keresztül. A rendelések kiadása szintén könnyedén megy a WMS adatbázisa segítségével, hiszen a raktáros a hordozható mobil terminálja segítségével beazonosítja és előkészíti a szállítandó árut. A rendszer irányítja az alkalmazottakat és közli, hogy merre induljanak el, hol találják meg az árut, és hogy mikor szállíttassák ki azt. Gyakori az is, hogy a raktárba bekerült áruval dolgozni kell még, például újra kell csomagolni. Az ilyen feladatokat szintén nyomon követi és vezérli a rendszer.

Az Accellos rendszer bevezetésének előnyei

Az ASKO IT és logisztikai vezetője, Kamila Pichrtová következőképpen fogalmazta meg az IBCS által bevezetett raktár irányítási rendszer előnyét:
Az Accellosnak köszönhetően részletes rálátásunk van a raktári folyamatokra. Könnyen nyomon tudjuk követni az áruk mozgását és így gyors válaszokat tudunk adni az ügyfeleink részéről fellépő hirtelen igényekre és kérésekre is.

Az Accellos raktár irányítási rendszer jelentősen hozzájárult a munkafolyamatok hatékonyságának növeléséhez és ezzel együtt minimálisra csökkentette a hibaszázalékot. Az ASKO raktáraiban dolgozó vezetők kalkulációja szerint a kiszállítások sokkal sikeresebben zajlanak és jóval kevesebb a vevőreklamáció. A raktári dolgozók olyan fejlett technológiát, és olyan hatékony segítséget kaptak a kezükbe, amely segíti őket a szerteágazó raktári munkák minden területén, legyen szó az áru bevételezéséről, vagy mozgatásáról és végül, de nem utolsó sorban a vevő elégedettségét kivívó, gyors és pontos kiszolgálásról.