Corwell hangvezérelt áruszedés | IBCS

Corwell hangvezérelt áruszedés

Magyarország egyik legnagyobb irodaszer nagykereskedelmi cége, a Corwell Kft. 20 éve látja el viszonteladóit a legkülönfélébb irodai eszközökkel, bútorokkal és elektronikai berendezésekkel, melyben az IBCS Hungary által telepített VoCollect rendszer segíti őket.

Corwell logoDunakeszin lévő logisztikai központjukban naponta 6000 rendelési sornak megfelelő árumennyiséget mozgatnak meg, szednek ki és csomagolnak, hogy a megrendelések 24 órán belül eljussanak az ország bármely pontjára, vagy akár Szlovákiába. A széles árukínálat és a sok megrendelés megköveteli, hogy raktáruk maximális hatékonysággal működjön, a munkatársak gyorsan és folyamatosan tudjanak dolgozni, minél kevesebb hibával.

Előzmények, feladatok

A cég 4000 m2-es raktárában korábban a legtöbb folyamatot, így a kézi polcoknál történő árukiszedést is hagyományos, papír alapú adminisztrációval oldották meg. Ez azonban lefoglalta a raktárosok kezét és megosztotta figyelmüket, így egy-egy rakat elkészítése az elvártnál hosszabb időt vett igénybe, és gyakran fordultak elő szedési hibák is.

Corwell raktár kívülről A Corwell logisztikai központját üzemeltető Miller és Morrison Kft. ezért egy olyan megoldást keresett, amely elsősorban meggyorsítja a nagy volumenű napi árumozgást és kezelhetővé teszi a napi csúcsokat, valamint radikálisan csökkenti a szedési hibaszázalékot is. Szerették volna elérni azt, hogy a raktárosokat olyan háttérrendszer irányítsa, ami „mindent lát”, vagyis pontosan tudja, hogy a raktárban mi hol található és mennyire van szükség belőle. Kiemelt cél volt, hogy a dolgozók „szabad kezet” kapjanak, ne kelljen papírokkal, vagy bonyolult eszközökkel bajlódniuk a szedési folyamat során. Mindemellett, mivel a Corwell-nél már használatban volt egy WMS rendszer, mindenképpen olyan megoldásra volt szükségük, ami ezzel kompatibilis.

A megoldás: VoCollect hangvezérelt árumozgatási és kiszedési rendszer

A vállalat a Magyarországon még kevésbé elterjedt, de annál több előnnyel szolgáló VoCollect hangvezérelt árumozgatási és kiszedési rendszer bevezetése mellett döntött, melyet a termék és szolgáltatás hazai megoldás szállítója, az IBCS Hungary Kft. állított üzembe 2010 augusztusában. A VoCollect kifejezetten azokat a problémákat oldja meg, melyekkel a Corwell raktárában korábban nap, mint nap szembesültek.

Corwell raktár belülről A rendszer a papír alapú, vagy vonalkódos azonosításon alapuló megrendelés-követéssel szemben egy igen ésszerű eszközt alkalmaz: az emberi beszédet. A raktárosnak nincs más dolga, mint hogy a derekára rögzítse az adatokat kezelő mobil terminált és felvegye a fejhallgatót. Ettől kezdve a VoCollect rendszer bemondja, hogy melyik tárhelyhez kell mennie, és az ott található termékből hány darabot kell kiszednie. Így a dolgozónak csak az utasításokat kell követnie, szabad a keze és a szeme is, ezáltal gyorsabban tud dolgozni.

A hangkommunikáció ugyanakkor két irányú, így a felhasználó szintén beszédhanggal jelzi vissza a feladatok elvégzését. Amint a rendszer ezt nyugtázza, máris a következő szedési ponthoz irányítja a dolgozót, így az egész munkafolyamat sokkal gördülékenyebb. Sőt, a raktáros akár „beszélgethet” is a rendszerrel: megkérdezheti például, hogy az adott tárhelyen milyen terméknek kell lenni, és ennek milyen a csomagolási egysége. Így szinte kizárt, hogy szedés közben rossz terméket emeljen le a polcról.

head-set A raktár hatékony működését egyedülálló módon segíti az is, hogy egy-egy művelet nem megszakítható, vagyis egy megrendelést végig kell szedni és lezárni. Ezzel elkerülhető, hogy a félbehagyott szedést másik kollégának kelljen befejezni és emiatt esetleg kimaradjon valami a megrendelésből.

Az IBCS Hungary által szállított rendszer további fontos előnye, hogy betanítása és az eszközök használata is rendkívül egyszerű. Nem kell megtanulni az összes raktári folyamat minden lépését, elegendő végrehajtani és visszaigazolni a rendszer egyszerű szóbeli utasításait. A dolgozók betanítása mindössze 20 percbe telik, ezután már teljesen önállóan tudnak dolgozni, így az új munkaerő, vagy szükség esetén a raktár más területén dolgozók is könnyen elsajátíthatják az eszközök használatát. A VoCollect egyszerű használhatósága a rendszer hátterében működő csúcstechnológiának, a sok éves tapasztalatnak és mérnöki munkának köszönhető, mely által az alkalmazás hardveres és szoftveres környezete egyaránt megbízható, jól kezelhető és testre szabható.

Az IBCS Hungary szakemberei a Corwell minden igényét figyelembe vették a rendszer telepítésekor, és hosszú finomhangolási folyamat után állították működésbe, hozzákapcsolva azt a meglévő raktár irányítási szoftverhez. Ezáltal a folyamatok optimális mértékben automatizálódtak, hiszen az ügyfélszolgálat által kibocsátott megrendelések szedési parancsait a VoCollect rendszer önállóan adja ki a raktárosnak, megszakítás nélkül végig követve az egész folyamatot.

 A VoCollect rendszert tökéletesen kiegészítik a szintén az IBCS Hungary által szállított Motorola MC 9000-es mobil adatgyűjtők, melyek a raktári munka legtöbb folyamataiban alkalmazhatók. Segítségükkel végzik az áruszedést lezáró végellenőrzést, valamint az áruátvételt, a háttértárolóban zajló komissiózást, kézi polc betárolását és a teljes raktár leltározását. A kézi készülékek a vonalkódok leolvasásával gyors termékazonosítást tesznek lehetővé.

Üzleti előnyök

Az IBCS Hungary innovatív megoldása azonnali, mérhető eredményekkel szolgál, és egyben garancia a termelékenység növekedésére. A Corwell tapasztalatai szerint már a VoCollect használatának első napjaiban 20%-kal emelkedett a munkatársak teljesítménye és a raktári folyamatok hatékonysága a kézi polcos szedés területén, a hibák száma ugyanakkor már csupán ezrelékekben mérhető.

A kiszedés területén nyújtott teljesítményjavulást a betárolás üteme nehezen követte. A folyamat lassabb volt, több erőforrás kellett az utántöltésre, betárolásra csoportosítani. A folyamatok hangalapokra helyezése nem volt megoldható, mert a vonalkódok beolvasása ebben a fázisban nélkülözhetetlen.

Nem kellett azonban sokat várni, a VoCollect hamarosan piacra dobta új fejlesztését, melynek segítségével a Corwell munkatársai egy eszközzel tudják a hangalapú folyamatokat és a szkenneslést végezni, biztosítva így a szabad kezek és szabad szemek előnyét és a gyors és ergonomikus munkavégzést. A hangvezérelt rendszert így ki tudták terjeszteni minden raktári folyamatra. Az A700-as olvasó kézi vagy hangvezérlésre szkennel és látja el egyúttal a hangvezérlés talkman funkcióját.

A cég ügyfelei is azonnal tapasztalták a rendszer legfontosabb előnyeit: a pontosságot és a gyorsaságot. A hangvezérelt szedésnek köszönhetően a helyszíni ügyfélszolgálaton leadott megrendelések pár perc elteltével átvehetők, a webáruházban leadott igénylések pedig 24 órán belül az ország bármely részére és Szlovákiába is eljutnak, a korábbinál sokkal nagyobb szállítási pontossággal.