A hangvezérelt raktár – Tartson lépést a fejlődéssel! | IBCS

A hangvezérelt raktár – Tartson lépést a fejlődéssel!

A vállalkozások állandó nyomás alatt vannak: az üzleti célok, a növekedő fogyasztói elvárások és a kiváló működés eléréséhez a csökkenő költségszintek iránti igény is párosul. A működés fenntartható fejlesztéséhez és a versenyképesség megtartásához a munkafolyamatok évről-évre történő optimalizálása ma már nem elegendő. A változás eléréséhez új szemléletre, a folyamatok és a technológia alapjait is érintő újratervezésre van szükség.

Bevezetésük óta a hang-alapú munkafolyamatok bebizonyították, hogy lényegesen jobb alternatívái a papíralapú raktári munkafolyamatoknak, a rádiófrekvenciás (RF) szkennereknek és a Pick-to-Light (PTL) rendszereknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hangvezérelt raktári technológia alkalmazása 10-30% közötti termelékenység növekedéshez és legalább 20-50% közötti pontosságjavuláshoz vezet. Emellett a szinergiás hatások az egész raktár működését optimalizálják.

A „hang-alapú raktár” nemcsak a pénzügyi mutatókat javítja, hanem jelentős, számokban nem mérhető előnyöket is mutat, mint a pontos, folyamatos leltári információk; rugalmas munkaszervezés, jobb munkahelyi légkör, nagyobb munkabiztonság, stb.

Tegye hatékonyabbá a raktár egész működését!

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a hang alapú munkafolyamatok előnyeit, fontos megérteni, hogy hogyan használható a technológia a mindennapi raktári munkában, illetve milyen területeken nyújt előnyt más eljárásokkal szemben.

Áru beérkeztetése

Áruink különböző módokon érkezhetnek. Az érkeztetés folyamata tipikusan minőségi, mennyiségi ellenőrzést, valamint egyéb manuális műveleteket foglal magában. A hangvezérlés lehetővé teszi, hogy a bevételezést egyszerűbben végezzük, mivel a munkatárs két keze és szeme már eleve szabad, így célirányosan végezheti feladatát anélkül, hogy bizonylatokkal vagy RF terminállal kelljen bíbelődnie.

Bevételezés

A megfelelő termék megfelelő polchelyre helyezése bármely raktár folyamatában gyenge láncszem. Ugyanis ha egy termék rossz helyre kerül, akkor ez a tévesztés számos szedési hibához vezethet.

Hangvezérléssel, és a tárolási hely valós idejű ellenőrzésével a raktári bevételezés pontossága maximálisan biztosítható. Mindez bizonylatok és RF terminál kezelése nélkül, úgy, hogy közben a raktári munkatárs jobban koncentrálhat egyéb feladataira, ezáltal hatékonyabb munkaerővé válhat.

Feltöltés és készletre vétel

A feltöltést és készletre vételt gyakran ugyanaz a személy végzi, ugyanazzal az eszközzel. Amikor a raktárkezelési rendszer (WMS) megállapítja, hogy egy szedési hely üres vagy üressé válhat azelőtt, hogy a szedési feladat befejeződne, akkor a feltöltést végző munkatárs magas prioritású utasítást kap.

Ennek következménye, hogy a hangvezérlési technológiával a folyamatok könnyebben összekapcsolhatók és a feltöltés még a szedés előtti időben elvégezhető, még akkor is, ha ezt egy személy végzi. Ezért az így keletkezett készletre vételi feladat elvégzését követően a visszaúton a feltöltési feladat is egyben megoldható. Sőt, hangvezérléssel nagyobb biztonsággal és jobb hatékonysággal kivitelezhető.

Árukiszedés

A komissiózó tranzakciók magas száma és munkaerőigénye nagy teret biztosít a termelékenységi mutatók javítására, összehasonlítva akár az RF szkenneléssel vagy papír alapú szedéssel. ENTER_PicktoVoiceFigyelembe véve, hogy a legtöbb hiba éppen a szedési folyamatban, különösen a rendelésre szedés keretében fordul elő, a hangvezérlés bevezetésével a pontosság jelentős javulása érhető el. A szedő munkatársat a rendszer a megfelelő szedési helyhez irányítja, aki odaérve válaszul bemondja az ellenőrzési kódot. A rendszer így tudja, hogy a szedő megfelelő helyen van és utasítást ad a megfelelő mennyiség szedésére. A munkatárs a kiszedett mennyiséget visszaigazolja. Ezután a rendszer következő szedési helyre irányítja a munkatársat.

Még magasabb termelékenység növekedést érhetünk el, ha a hangvezérelt rendszerrel összevont rendelési vagy ún. batch szedést végzünk. Azáltal, hogy a kiszedés több rendelés egy időben történő elvégzésére vonatkozik, a raktári munkatárs utazási ideje és a megtett út jelentősen csökken. A raktárirányítási és hangvezérléses rendszer segítségével több szedés egyidejű összefésülése válik lehetővé.

Leltár / ciklus számlálás

A leltározás egy manuális és hosszadalmas folyamat. A hangvezérelt folyamatokba beiktatott ciklus számolási feladattal a raktári munkatárs egyszerűen, az eredeti pl. szedési folyamat elvégzése közben, tud számolni és visszaigazolni mennyiségeket, és így menet közben készlet ellenőrzési feladatot végrehajtani. Hasonlóan a szedési folyamathoz, a leltárazó munkatárs visszaigazolja a szedési helyet azáltal, hogy visszaolvassa az ellenőrző kódot, valamint elkezdi a mennyiségeket diktálni. Ilyenkor a rendszer számol, a pontosság és sebesség pedig nő.

Hogyan kezdjük el?

vocollect bacsiAmikor egy raktári rendszer további javítása már egyre kisebb várható többlethozammal kecsegtet, egy nagyobb váltásra lehet szükség. Ez gyakran azzal kezdődik, hogy egy új raktár irányítási rendszer (WMS) bevezetését tervezik, jellemzően RF vonalkód szkennerekkel. A vonalkód-leolvasással járó rendszereket könnyű telepíteni és jól beazonosítható előnyöket biztosítanak a papír-alapú rendszerekkel összehasonlítva. Amikor a cégek már jól kiismerik magukat ezekben a rendszerekben és tovább akarnak lépni egy még hatékonyabb szintre, azon gondolkodnak, hogy az RF terminálos rendszert egy gyorsabb és pontosabb, akár 6-12 hónap alatt megtérülő hangvezérelt rendszerre váltsák.

Amennyiben az új WMS rendszer bevezetésével egyidejűleg az új Vocollect hangvezérelt rendszert is bevezetik, megelőzhető, hogy egy második váltással ismét további költségeket, ráfordításokat és kockázatot vállaljanak. Mindemellett már a kezdetektől biztosított a lehető legmagasabb termelékenység, pontosság és gyors megtérülés. A munkafolyamatokat csak egyszer kell áttervezni, és a raktári munkatársaknak is csak egyszer kell megtanulniuk használni az új rendszert. Ezért a másik megközelítés az, hogy a hangvezérelt rendszer bevezetését a kiszedési folyamattal kezdjük, a raktár leginkább munkaerő-igényes területével, mely a leggyorsabb megtérüléssel kecsegtet. Ebben az esetben a hangvezérelt technológiát egyéb munkafolyamatokra is, például feltöltés, betárolás, belátható időn belül kiterjeszthetjük.

A Vocollect hangvezérlési technológia új távlatokat nyit meg

  • A hangvezérlés technológia alkalmazása a raktárban azt a transzformációs erőt jelenti, amelynek során csökkennek a működési költségek, és nő az ügyfelek-elégedettsége.
  • A hangvezérlés egy jól bevált technológia, amelyet a munkatársak könnyen megtanulnak, könnyebben összpontosíthatnak alaptevékenységükre, nagyobb megelégedettség és a raktár hatékonyabb működése mellett.
  • A hangvezérlés a termelékenység 20% feletti javulását és a pontosság 99,9% feletti szintjét biztosítja.
  • A pontosabb és termelékenyebb működés mintegy 40-50%-al csökkentheti a kintlévőségeket és kevesebb tőkeberuházásra lesz szükség (pl. kevesebb targoncára). Ezek az eredmények 6 és 12 hónap közötti megtérüléshez vezetnek, miközben kiegyensúlyozott és kiszámítható folyamatokat teremtenek a raktárban.
  • A Vocollect hangvezérelt technológia már a kezdetektől megköveteli a raktári munkafolyamatok és rendszerek újratervezését, optimalizálását.
  • A hangvezérlés egy szabványos technológiai választási lehetőség, amely ma már iparági vezetők széles körében elismert és elősegíti a vállalkozás működési hatékonyságát, az üzleti növekedést.

Tudta Ön…?

…. hogy a Vocollect rendszer akár egyidejű többnyelvű működést is támogat?

…. hogy oktatással kapcsolatos ráfordításai csökkenthetők a hangvezérelt rendszer bevezetésével?

…- hogy súlyméréses kiszedési feladatokat is támogat a Vocollect?