12 ok, amiért érdemes a raktárban hangvezérlést használni

voice_kVannak olyan speciális munkafolyamatok, amelyek esetében rendkívül előnyös a hangvezérlés alkalmazása. Ezek a munkafolyamatok számos közös vonást is mutathatnak, és ezek fennállása esetén komolyan érdemes megfontolni a hangvezérlés raktárba történő bevezetését.

 1. Drága, romlandó vagy a kezelése szempontjából szigorúan szabályozott áruk

Elég csak néhány hiba ezen árufajták esetében és jelentősen csökkenhet a vállalat jövedelmezősége. Például, drága luxuscikkek, fagyasztott vagy hűtött húsok, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek és gyógyszerek szoros nyomon követése szükséges az egész ellátási láncban, hogy elkerüljük a nagy költséget okozó tévesztéseket.

 1. Magas hibaarány

Ha sok a hiba a megrendelés összekészítésénél, vagy ha magas a belső hibaarány (például termékek rossz tárolási helyen, vagy rossz szedési helyen vannak), akkor ezek azt jelzik, hogy a jelenlegi rendszer nem működik megfelelően. A Vocollect rendszer bevezetése, a munkafolyamat elemzése és optimalizálása révén új, módosított munkarendet hoz létre, mindezt úgy, hogy a pontosságot és termelékenységet is javítja.

 1. Just-in-Time szállítmányok

Ha valamit ún. „just-in-time” felhasználásra kell biztosítani, a pontosság kiemelkedően fontos. Például autóalkatrészek felhasználói és berendezések gyártói kritikusan függnek az ellátási lánctól, hogy időben rendelkezésre álljon a javításhoz vagy pedig a gyártáshoz szükséges alkatrész. Ha a gyártósorra késve vagy rossz alkatrész érkezik, akkor a teljes gyártósor leállhat. A hangvezérelt rendszer bevezetése pontos szedést és készletkövetést biztosít, valamint optimálisan el tudja látni a „just-in-time” szállítások feladatát.

 1. Leállított vagy üresen járó targoncák

Az álló targonca gyakran jelezheti az adott munkafolyamat alacsony hatékonyságát. A hangvezérelt technológiával optimalizált folyamatokkal elérhető, hogy a targonca a visszaúton ne menjen üresen, így kapacitása jobban kihasználható.

 1. Raktári dolgozók, akik különböző munkafolyamatokért felelősek

Hangvezérelt munkafolyamatok esetében a raktári dolgozó ugyanazzal az eszközzel végezheti a különböző feladatokat, az áruérkeztetést, a szedést, és feltöltést, csökkentve ezzel a beruházott munkaeszközök számát és értékét, a fenntartási költségeket és az ehhez szükséges oktatás költségeit.

 1. Egyenetlen vagy előre nem tervezhető rakodási és érkeztetési követelmények

Ha a raktári rendszer optimalizálásra került, akkor az érkeztetési és rakodási területek várhatóan tisztán tarthatóak, ugyanis a hangvezérelt raktárak esetében rugalmasabban tudják bevetni a raktári dolgozókat a szállítmány érkezési idejének és volumenének a függvényében. Ennek oka a rugalmasabb feladatszervezés.

 1. Nehéz áruk mozgatása és/vagy fokozott figyelmet kívánó raktári műveletek

Hangvezérlés esetén a dolgozó mindkét keze szabad, ezáltal sokkal ergonomikusabban végezheti el a nehéz fizikai munkával járó raktári feladatokat. RF terminállal történő szkennelés esetén legalább az egyik kéz szükséges ahhoz, hogy a bizonylatokat, terminált kezelje, és csak egy kéz marad szabadon más munkák elvégzésére.

 1. Hiány, szűk keresztmetszet vagy kisebb termelékenység növekedés a szedés területén

Ha szedési területen hiány van, akkor a feltöltés nincs szinkronban a szedéssel. Ez gyakran megoldható azzal, hogy a feltöltési folyamatot a szedési folyamattal együtt, hangvezérelten irányítjuk. A készlethiányok csökkentése növeli a termelékenységet, és kevésbé lesz szükség a „tűzoltás jellegű kiegészítő szedésre”, hogy a rakodásig pótlásra kerüljenek a hiányzó tételek. Több munkafolyamatot együttesen felölelő hangvezérelt raktári irányítás mellett a raktárvezető egyszerűen átirányíthatja a munkatársát az éppen sürgősebb munkafolyamatra.

 1. Rövid bejárási útvonalak, nagyszámú szedés

A hangvezérlés önmagában nem csökkenti az utazási időt, de lehetővé teszi, hogy a dolgozó kommunikálni tudjon az útvonal megtétele közben. Néhány ügyfelünk kiemelkedően magas termelékenységjavulást ért el nagyszámú szedések során (jellemzően kisebb áruk, dobozok egy zónában vagy rövid útvonalak mellett történő szedés esetén)

 1. Specializált és várakozó raktári dolgozók

Ha látunk várakozó raktári dolgozókat, akkor az általában azt jelzi, hogy nem használják ki a raktár optimalizálásban rejlő lehetőségeket.

A hangvezérelés alkalmazásával kifejlesztett új munkafolyamatokkal, továbbá azok egymáshoz illesztésével és munkarenden belüli összefésüléssel növeljük a raktár hatékonyságát. Ennek eredményeképpen jobban tudjuk felhasználni a munkatársaink kapacitásait és megszűnnek a várokozó dolgozók. Azzal, hogy a Vocollect kezelői felülete megmutatja az egyes dolgozók és munkafolyamatok állapotát, láthatóvá válnak a szűk keresztmetszetek, és ennek orvoslására vezetői intézkedések hozhatók.

 1. Ellenőrzést végző munkatársak magas száma

Minőségi ellenőrök jellemzően ott találhatóak magas számban, ahol a raktári munkában magas a hibaarány. A hangvezérelt rendszer alkalmazása esetén, a pontosság jelentősen javul, és ez csökkenti a szükséges ellenőrök számát.

 1. Raktári dolgozók, akik bizonylatokat, képernyőket, billentyűzetet és tollat használnak

A hangvezérlés alapvetően azzal növeli a hatékonyságot, hogy felszabadítja a dolgozók kezét és szemét. Az az idő, amit a raktári munkatárs papírok és képernyők nézegetésével, vagy billentyűzetek kezelésével tölt, elhanyagolhatónak tűnhet, azonban ha ezeket a műveleteket akár napi több százszor végzik, akkor azok gyorsan összeadódnak, és máris jelentős hatással lesznek a termelékenységre. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szedési folyamatban akár az idő 20% -át is kiteszik ezek a nem-produktív mozdulatok.

Ajánlatkérés