hangvezérelt raktározás

Hangvezérelt raktározás – már az Ön vállalata számára is elérhető!

2023. 06. 08.

A hangvezérelt raktározás az a technológia amiről minden, a raktári folyamatait fejlesztő cég, legalább ábrándozik. A raktári kiszedést és árumozgatást forradalmasító megoldás, amely fejhallgató és mikrofon segítségével valós időben, a beszédhang számítógépes adatokká történő átalakításával biztosít adatkapcsolatot a kiszolgáló szerverrel, korábban csak a legnagyobbak kiváltsága volt. Mára azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően kiszélesedtek a kapuk, és elérhetővé vált a technológia akár az Ön vállalata számára is!

A szakma által Voice Picking-nek, azaz hangalapú kiszedésnek nevezett technológia lényege, hogy a raktári kiszedési munkát végző dolgozó nem papíralapú kiszedési lista vagy kézi terminál képernyőjén, hanem hangutasítások által – egy speciális fejhallgatón keresztül – kapja meg a kiszedésre váró tételekkel kapcsolatos információkat. 

A raktári alkalmazott fejhallgatójában kiváló minőségű emberi beszédhang formájában kapja meg a felkeresendő tárhely azonosítóját majd pedig a kiszedésre váró mennyiséget. Például a rendszer a következőket mondhatja a munkavállaló fülére: „Menj a 12-es sorba! Vegyél le a 33-as tároló helyről 10 dobozzal!”. A dolgozó a feladat elvégzése után a speciális fejhallgatóhoz kapcsolódó mikrofonba bemondott rövid válaszokkal tudja a rendszert tájékoztatni a fizikai helyzetéről – egy azonosító beolvasásával – és a kiszedési művelet elvégzéséről egy OK-val. Sőt, szükség esetén kérheti az utasítás megismétlését, pontosítását is, vagy a termékkel kapcsolatos információkat, a pontosabb beazonosíthatóság érdekében.

hangvezérelt raktározás

Megdöbbentő pontosság, hihetetlen gyorsaság – beszédhanggal a hatékonyságért

A tapasztalatok szerint a hangalapú technológia leginkább a szedési feladatoknál hoz jelentős javulást. A mérési eredmények szerint a Voice Picking szedési pontossága 99,99 százalék feletti – ennek értelmében 10 ezer műveletből legfeljebb egyetlen hiba fordul elő. 

A hibaarány drasztikus csökkenésével jelentős költségcsökkentés érhető el, illetve a pontosabb szedéssel javulhat a szolgáltatás minősége. Amennyiben a munkafolyamatok a hangalapú rendszer bevezetésével egyidejűleg abban az irányban is átszervezésre kerülnek, hogy több rendelés is egyszerre szedhető legyen, úgy több feladat időbeli összefésülésével minimalizálható a „sétálási idő”. A dolgozók a fülükre kapott utasításoknak köszönhetően folyamatosan mozgásban vannak, ezzel csökken a felesleges állásidő. A munkavégzés gyorsasága összességében akár 30 százalékkal is növekedhet. 

A megoldás további előnye, hogy a raktáros mindkét keze felszabadul, illetve tekintetét sem köti le egy képernyő. Minden figyelmét az elvégzendő feladatra fordíthatja. Ez különösen előnyös olyan termékek kiszedésénél, amelyek nagyobb méretűek, így két kéz szükséges mozgatásukhoz, illetve a hűtőkamrákban, ahol vastag kesztyűben a mobil terminál billentyűzete nehezen kezelhető. 

Hangvezérelt kiszedés esetén jóval alacsonyabb a betanulási idő, hiszen a dolgozó lépésről lépésre utasítást kap arról, hogy mit tegyen. Ez különösen a szezonális dolgozók munkába állításakor érdekes. Egy átlagos dolgozó néhány óra alatt betanítható, még abban esetben is, ha nem beszéli az ország nyelvét, ugyanis a rendszer több nyelven képes oda-vissza kommunikálni. 

Hasonlóan a szedési folyamathoz, a leltározásban is jókora segítséget nyújt a hangalapú innováció. Az övére rögzített eszközzel, speciális fejhallgatóval és mikrofonnal felszerelt leltározó munkatárs visszaigazolja a szedési helyet azáltal, hogy visszaolvassa a polc élére helyezett ellenőrző kódot, valamint bediktálja a megszámolt mennyiséget. Hangalapú leltározás esetén a pontosság és a gyorsaság jelentősen növekszik. A sebességnövekedés mértékét jól mutatja, hogy a leltározás folyamata tíz napról, akár háromra is lecsökkenhet. 

hangvezérelt raktározás

A hangvezérelt technológia egyre szélesebb körben elérhető! 

A hangvezérelt kiszedést és leltározást vezérlő programok immár bármely Androidos vagy iOS-es eszközzel kompatibilisek, a raktáranként eltérő folyamatok és dialógusok gyorsan kialakíthatóak, szinte tetszőleges hagyományos mobil terminálra.

A változás annak tudható be, hogy az új DevKit-alapú fejlesztői környezet által olyan rendszerek hozhatók létre, melyek megszabadítanak bennünket a korábbi rendszerek kiváltságától, zártságától és magas árfekvésétől. Ennek köszönhetően a Voice megoldás egy szélesebb ügyfélkör számára is elérhetővé válik. Kiszélesedtek a kapuk, nincs szükség speciális eszközökre, a korábban beszerzett, meglévő készülékeken futtatható a szoftver.

Minden jel arra utal tehát, hogy a jövőben egyre több cég számára válik elérhetővé a gyors megtérüléssel kecsegtető hangvezérelt raktározás.

Hogyan vágjon bele egy vállalat a hangvezérelt raktározás kialakításába?

Első körben ismerje meg a Honeywell csoport termékét, amely vállalat világszerte vezető szerepet tölt be a raktári és DC környezetben végzett munka hangvezérelt megoldásainak kifejlesztése és forgalmazása terén. A beszédfelismerő program és az akár akcentussal kiejtett szavak igen pontos felismerése a hangvezérlésen keresztül bizonyítottan segít az ügyfeleknek üzleti hatékonyságuk növelésében. 

Az IBCS Hungary a Honeywell magyarországi megoldás szállítójaként segít a hangvezérelt raktári műveletek, illetve az árukiszedés automatizálásában. Többet szeretne tudni erről az innovatív technológiáról?

Vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>

Ajánlatkérés