táblagép

Hagyományos vagy ipari – milyen táblagéppel gazdaságosabb felszerelni egy termelő vállalatot?

2023. 11. 02.

Az olyan vállalati felhasználásra szánt okos eszközök, mint a táblagépek beszerzése során könnyen előfordulhat, hogy elhamarkodott, ár-vezérelt döntések születnek. A beruházási döntés előtt mindenképp érdemes megfontolni, hogy valóban jó megoldás-e a mindenhol kapható, olcsó tabletekre alapozni a vállalati működést? Valóban ez a költséghatékony választás? 

A táblagépek beszerzése hatékonyságnövelő beruházásnak minősül, legalábbis ha a megfelelő okos eszközökre esik a választás. A piacon kétféle, egymástól mind árában, mind tudásában különböző táblagéppel találkozhatunk: az átlagos strapabírású, elsősorban magánszemélyeknek vagy irodai alkalmazásra szánt készülékkel, illetve a kifejezetten vállalati felhasználásra tervezett, ipari kivitelű eszközökkel. Jogosan merülhet fel a kérdés: hosszú távon – legtöbbször 3-5 éves futamidővel számolva – vajon melyik lehet a gazdaságosabb egy cég számára? 

Ismerjük meg mindkét kategóriát, majd vessük össze őket, hogy a kérdésre választ kapjunk!

Mi a különbség a hagyományos és az ipari táblagépek között?

Az átlagos felhasználásra szánt, azaz „consumer” kategóriás táblagép tervezése során a dizájn, az eladhatóság, a birtoklási vágy felkeltése az elsődleges szempont. 

táblagép

Ezeket az eszközöket néhány éves, kis fizikai igénybevétellel járó hétköznapi használatra szánják. A környezeti hatásoknak csak mérsékelten állnak ellen, jellemzően beltéri használatra tervezett kijelzővel rendelkeznek, mely épületen kívül rosszul látható. Előállításuk során rendszerint nem szempont a gazdaságos üzemeltetés, sőt az adatbiztonság sem. A modelleket gyorsan, egy-két év után frissítik, így a kieső eszközök nem pótolhatók ugyanolyan készülékekkel. 

A különféle márkák tulajdonságai között bár apróbb eltérések lehetnek, alapvetően az ismertetett jellemzőkkel bírnak – ami nem is meglepő, hiszen a hagyományos felhasználóknak ettől többre nincs szükségük. 

Ezzel szemben a vállalati vagy ipari táblagépek tervezése során egészen más szempontokat vesznek figyelembe. A konkretizálás érdekében vegyünk egy példát, nézzük meg a Zebra Technologies legújabb ipari tablet termékcsaládját, az ET40/ET45 eszközcsaládot! 

táblagép

Az amerikai gyártó a tervezés során az integrálhatóság érdekében szabványos megoldásokkal dolgozott, jól bevált, megbízható alkatrészeket használt, és persze a könnyű kezelhetőséget és a strapabírást is szem előtt tartotta. A Zebra nagyfelbontású és optimális méretű kapacitív érintőképernyője rosszul megvilágított körülmények között is kiválóan látható. Minden fontos adatbeviteli és infokommunikációs technológiát biztosít, melyre a mindennapokban szükség van a raktárban, logisztikai központban vagy épp a gyártósor mellett. 

A tablet vonalkódolvasó modulja segíti a kódok gyors és pontos beolvasását. A hatékony olvasással javul a termelékenység és minimálisra csökkennek az adatbeviteli hibák. A nagy kapacitású akkumulátor folyamatos energiaellátást biztosít a teljes műszakra, még intenzív használat mellett is.

táblagép

A Zebra tabletek integrált vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget – NFC, Bluetooth, Wi-Fi, 5G, GPS –, stabil és megbízható adat- és hangkommunikációt biztosítanak. 

Az ipari táblagép használata során a raktárban, eladótérben vagy akár az irodában is bármikor előfordulhat, hogy az eszköz a padlóra esik, azonban speciális házának és belső kialakításának köszönhetően probléma nélkül ellenáll az ütéseknek, átvészeli az akár 1,5 méteres eséseket.

Hagyományos vagy ipari –  melyik jön ki győztesen az összecsapásból?

Nincs mit tagadni, az átlagos felhasználásra szánt okos eszközök kétségkívül kedvezőbb áron érhetők el – és bár funkciókészletük nem ideális, akár még jónak is tűnhetnek. Ám a rejtett költségekről sosem szabad megfeledkezni! Egy védőtokra mindenképp szükség van a tartósság növelése érdekében, illetve egy szkennerre a vonalkódolvasást igénylő feladatokhoz. Sőt, az említett élettartambeli, tartósságbeli különbségek miatt ezeket gyakrabban kell cserélni. A rövidebb termékéletciklusok pedig olyan vegyes modellekből álló rendszerek kialakulását eredményezhetik, amelyek rendszerbe integrálása, menedzselése és a szoftver alkalmazások integrációja bonyolultabb, időigényesebb, így előfordulhat, hogy a munka hatékonyságát csökkentik, amit épp hogy növelniük kellene. 

A vállalati vagy ipari táblagép beszerzési ára egyértelműen magasabb, mint az átlagos kivitelű, otthoni használatra szánt mobil eszközöké. Hiba lenne azonban csak a beszerzési árat számításba venni, ugyanis ha 3-5 éves távon gondolkodunk, kétségkívül az ipari tabletek bizonyulnak tartósabb, a produktivitást valóban támogató választásnak. És persze amellett sem mehetünk el, hogy míg a kifejezetten vállalati okos eszközök a dobozból kivéve már mindenre fel vannak készítve, amire a vállalati alkalmazásban szükség lehet, egy hagyományos táblagép mindig is jelentős kompromisszumokkal üzemel majd. 

Mindezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy a beszerzési árat teljesen félre kell söpörni a választás során. Épp azért példálózunk a Zebra termékcsaládjával, mert kategóriájában jelenleg ez a legjobb ár-érték arányú táblagép a piacon. Gazdaságos, strapabíró és persze mindent tud, amint kivesszük a dobozából.

Tudjon meg többet az ipari táblagépekről, vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>

Ajánlatkérés