RTLS

Itt a megoldás, amely transzparenssé teszi a raktár, a termelés, illetve a kiszolgáló logisztika összetett folyamatait!

2023. 05. 25.

Mindig is arra vágyott, hogy egy nap pontosan kövesse targoncáinak, járműveinek és operátorainak folyamatos mozgását? Hogy az így összegyűjtött adatok segítségével elemezni és optimalizálni tudja azok kihasználtságát, illetve azonosítani a munkafolyamatok szűk keresztmetszeteit? Örömmel jelentjük, hogy ez a folyamatgazdák számára merőben más gondolkodásmódot kínáló – néhány évvel ezelőtt alkotott, iparra testreszabott szabványokon alapuló – technológia megérkezett, „nyugat felől”, egészen pontosan a Szilícium-völgyből. 

A neve UWB-RTLS (Ultra Wide Band – Real Time Location System), amely működését tekintve a Wi-Fi alapú helymeghatározáshoz hasonlít talán a leginkább. Az RTLS az aktív RFID technológiák csoportjába tartozik, és ugyan hasonlít más lokalizációs megoldásokhoz, mégis kiemelkedik közülük extra pontosságával.

Mit kell tudni az RTLS technológiáról?

Az RTLS nem más, mint egy alapvetően épületen belül üzemeltethető helymeghatározó rendszer. Hívhatjuk akár „beltéri GPS-nek” is. A valós idejű helymeghatározás segítségünkre lehet járművek, tárgyak vagy emberek helyzetének épületen belüli lokalizációjában, méghozzá úgy, hogy azokat rádiófrekvenciás, úgynevezett RTLS tagekkel látjuk el. Ezek az akkumulátorral táplált kis jeladók széles frekvenciatartományban bocsátanak ki rádiós impulzusokat, amit a fixen kihelyezett vevőegységek dekódolnak. Az adó- és vevőegységek között utazó rádiós csomagok terjedési idejének feldolgozásával akár 10-20 centiméteres pontossággal kiszámítható a tag, illetve az ezzel megjelölt jármű, alkatrész vagy dolgozó helyzete. 

A helymeghatározó megoldások több típusát különböztethetjük meg. 

Az alábbi fotó kiválóan szemlélteti az RTLS technológiák sokaságát. 

RTLS

Az összehasonlításból jól látszik, hogy a legnagyobb pontossággal az Ultra Wide Band (UWB) technológia rendelkezik. Épp ezért, az IBCS által kínált megoldás is ezt használja. Az eltérő frekvencia tartománynak köszönhetően a megoldás nem zavarja a Bluetooth, Wi-Fi vagy GSM jelekkel kommunikáló eszközök működését.

Az UWB új korszakot nyit a gyártócsarnokok, raktárak működésében!

Hangzatos főcím, de mire alapozzuk ezt a kijelentést? 

Az RTLS rendszerhez kiépített, főként mennyezeti antennák hálózata, a követni kívánt logisztikai objektumra ráhelyezett RTLS jeladó (RTLS-tag), az ezeket kiszolgáló RTLS szoftver és a rá épített alkalmazások minden mozgást képesek „látni” és megjeleníteni, valamint eltárolni, méghozzá valós időben. Ebből az következik, hogy a gyártási-logisztikai folyamat legelején az RTLS tag-gel összepárosított logisztikai objektum mozgását és helyzetét nem kell a továbbiakban más módon felügyelnünk. 

Mit is tettünk? A folyamatok közbenső ellenőrzési és adatbeviteli pontjait automatizáltuk, egyidejűleg jelentősen csökkentve az élőmunka ráfordítást.

De nem csak ennyi előnye van!

RTLS

Az UWB újabb „ipari verziószámot” ad a gyárak, raktárak működésének!

Ha elemezzük az RTLS rendszert, akkor mindenképpen szót kell ejteni még néhány lényeges tudnivalóról. Fontos például, hogy a megoldás követhetővé teszi a gyártási folyamat legtöbb részletét. Láthatóvá válhat, hogy a készülő termékek hol találhatók, vagy mely munkafázisnál tartanak. Ebből kikövetkeztethetővé válik a készre jelentés várható időpontja, így hatékonyabban szervezhető a kiszállítás is. 

Ha a pozíciók adottak, és a pozíciók alá helyezzük a raktárunk vagy kiszolgáló területünk digitális alaprajzát, máris megkapjuk az optimalizálandó hely digitális mását, azaz digitális ikerpárját!

A digitális iker lehetőséget biztosít a felhasználója számára elemzések, követések, adatok strukturált gyűjtésére, elemzésére, esetleg másik rendszer felé történő strukturált továbbítására. Sőt, egy új feladat kiosztásakor is jól jöhet, ha rálátásunk van arra, mely jármű van a legközelebb, így az útvonalak optimalizálásával költségcsökkentés érhető el. 

Az RTLS-UWB technológia gyalogos biztonsági rendszer üzemeltetését is lehetővé teszi. Elérhető, hogy a védősisakon elhelyezett tag (és ezáltal annak viselője), ha egy bizonyos távolságnál közelebb kerül egy munkagéphez, akkor annak vezetője vészjelzést kap, esetleg automatikusan leáll, így elkerülhetőek a balesetek.

A technológia a kiskereskedelemben a vevői szokások megismerésére is alkalmas. Marketing akciókat lehet a rendszer által gyűjtött helyinformációk alapján kezdeményezni – mérni lehet, hogy a bolt mely területén töltik a legtöbb vagy legkevesebb időt a vásárlók.

Mindezen előnyök rendkívül jól hasznosíthatók a legtöbb iparágban, főként a logisztika, a raktározás, illetve a gyártás területén. 

Az RTLS már bizonyított – akár 90 százalékkal csökkenti a keresési időt! 

Az RTLS helymeghatározó rendszer nem „űrtechnológia”, itt van a kezünkben, hadra fogható, gyorsan, egy-két hónap alatt bevezethető és testre szabható. Már számos ügyfélnél vezette be sikeresen az IBCS. Ezek közül is kiemelnénk a 3B Hungáriát, ahol a megoldással az alkatrészek átlagos keresési ideje 2-3 óráról megközelítőleg 15 percre csökkent. A 90 százalékkal rövidebb keresési időnek köszönhetően jelentősen csökkent az operátorok improduktív tevékenysége. A logisztikai folyamatpontok újragondolásával, átszervezésével jelentősen lerövidült a gyártás teljes átfutási ideje.

Az IBCS Hungary elkötelezett abban, hogy innovatív és a piacon már bevizsgált technológiák segítségével növelje a termelő és logisztikai vállalatok hatékonyságát!

Tudjon meg többet megoldásunkról! Vegye fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk az RTLS-ben rejlő lehetőségekről! >>>

Ajánlatkérés