Címkék a gyártásban | IBCS

Címkék a gyártásban

gyartas_leolvasasA gyártó vállalkozások számára a címke nyomtatás kritikus feladat. A gyártó cégeknél a termelés folyamatosan üzemel, ezért ha a címkenyomtatás során valamilyen probléma adódik, akkor az veszélyezteti a termelést, az egész gyártósor megállhat miatta. Röviden, ha a termelés leáll, a vállalat pénzt veszít. A minőségi nyomtatási megoldások kulcsfontosságú tényezői: a megfelelő nyomtató, megfelelő kellékanyaggal. A kipróbált, és tesztelt kellékanyagok biztonságossá teszik a termelés folyamatosságát. Címkék a megfelelő festékszalaggal párosítva adják az optimális címkézési megoldást, ezáltal megfelelve a nemzetközi ajánlásoknak és szabványoknak is.
A gyártás során használt öntapadós címkékkel szembeni követelmény, hogy ellenálljanak a hőmérsékleti változásoknak, különféle vegyszereknek, olajnak, kenőanyagoknak. Garantáltan nagyon jó felületi tapadással kell rendelkezniük különféle felületeken. Az alkalmazások során ki lehetnek téve mechanikai sérüléseknek is.

A különböző területein különböző a címkékkel szemben támasztott követelmény:

PCB (alaplap) címkézés

Polyimide anyagú címkék a megfelelő festékszalaggal megnyomtatva alkalmasak az alaplapok azonosítására, a gyártási folyamat során – hullámforrasztás, reflow – a termékkövetésére. A gyártási folyamatok alatt 200C fok feletti hőmérséklet elvárás merül fel a nyomtatott címkével szemben. Ezek a típusú címkék kis méretükből kifolyólag megkövetelik a nagy felbontású, 600 dpi-s nyomtatók használatát.

Termékazonosító címkék

Széles skálájú szintetikus címkék szolgálják a termékazonosítást a számítógéptől a mobiltelefon alkatrészeken át a háztartási kisgépekig. A megnyomtatott címkék általában széria számot tartalmaznak és UL/CSA (nemzetközi szabvány) megfelelősséget. Elektronikai termékeknél UL és CSA logóval ellátott címkék gyakran elengedhetetlenek, és ezekben az esetekben a címke és festékszalag párosításnak is e nemzetközi szabványok által elfogadottnak kell lenniük.

gyartas

Autóipari címkék

A speciális műanyag címkéket a festékszalaggal együtt arra tervezték, hogy kiállja a nagy hőingadozásokat, amik a gyártás folyamán bekövetkeznek. Továbbá olyan tipikus anyagoknak kell ellenállni, ami a motort érheti, mint kenőanyag, olaj, só, autómosó folyadék, vagy wax. Magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük, mert ellenkező esetben megzavarhatja a gyártási folyamatot.

Nehézipar által használt címkék

Szintén speciális szintetikus öntapadó címkék szükségesek vegyi hordók jelölésétől az acéltömbök azonosításáig. A nyomonkövethetőség érdekében gyakran szükséges a gyártási folyamat során extreme hőmérséklet alatt (akár 650°C) a termékek megjelölése.