Napkollektor jelölése címkézéssel | IBCS

Napkollektor jelölése címkézéssel

A gödöllői székhelyű, francia érdekeltségű EMT Hungária Kft. a francia EMT Csoport tagja. Új projektjéhez keresett megbízható, tartós jelölést biztosító címkét, amely jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat és a gyártási folyamat során bekövetkező hőhatást. Ezen felül a címke megnyomtatásához vonalkód nyomtatóra volt szüksége, valamint a címketervezést megvalósító programra. Ebben kérte az IBCS Hungary segítségét.

Az EMT Csoport 4 országban van jelen, Franciaországban, Németországban, Kínában és Magyarországon. Az EMT Csoport a hidegen alakított alkatrészek tekintetében az autóipar és az elektronikai ipar egyik vezető szállítója. A cég fő tevékenysége fémmegmunkálás – fémsajtolás, hidegalakítás, félkész termékek gyártása és szerelése. Az EMT Hungaria Kft. technológiai és gyártási stratégiája középpontjában a minőség áll, mely a fejlett piacok kiszolgálásának alapfeltétele. Küldetésük: olyan innovatív megoldások, melyek hozzájárulnak ügyfeleik versenyképességének erősítéséhez.

Siemens napkollektor + Sinvert CapA cég, a Siemens napkollektorokhoz gyárt egy részterméket, a „Sinvert cap” elnevezésű záró fedelet. A Siemens előírta az EMT Hungáriának, mint beszállítójának, hogy öntapadós címkékkel lássa el a napkollektorába beszerelésre kerülő félkész termékeit.

Az EMT Hungary részére az IBCS Hungary az alábbi címkézési megoldást javasolta:

 • UL minősített hőálló öntapadós címke anyag ezüst tónus színben, a hozzávaló festékszalaggal párosítva
 • Zebra S4M 300 dpi nyomtató Optimum garancia kiterjesztéssel, üzembe helyezéssel, szoftver-telepítéssel és oktatással

Az IBCS Hungary megoldása

Az EMT Hungária Kft. a részterméket csak úgy tudta legyártani, majd leszállítani a vevőjének, ha azt ellátták egy ezüstszínű, kiváló minőségű, rendkívül tartós és hőálló címkével. A speciális címkén a vevői elvárás alapján elsősorban gyártási adatok szerepelnek (2-dimenziós vonalkód + szöveg formában). A címke biztosítja a gyártott termék – mind a napkollektor, mind a résztermék („Sinvert cap”) – teljes visszakövethetőségét egy esetleges meghibásodás esetén. A címkének továbbá meg kellett felelnie bizonyos speciális vevői követelményeknek is, mint UL minősítés, pontos szín, és hőmérsékleti elvárás.

Az EMT Hungária Kft. a címke által hordozott információt saját belső folyamatai során is hasznosította, egyedi gyártási (LOT) számot nyomtatnak a címkére, ezáltal a termék útját nyomon tudják követni a gyáron belül (gyártás, raktározás).

Az EMT Hungária Kft.-nél a címke az alábbi folyamatokon megy keresztül és az alábbi extrém körülményeket kell kiállnia:

 1. Fém tekercsből a termékek kistancolása után zsírtalanításon megy keresztül, porfestik, majd a címke helyén is zsírtalanítják
 2. A terméket a címke felragasztása után 180-200°C-on 10 percig, majd ugyanezen a hőmérsékleten 20 percig hőkezelik
 3. Végül pedig a poliuretán-tömítés következik

A címke és a nyomat is sértetlenül kiállja a fenti igénybevételt. A címkével szemben támasztott egyéb vevői követelmény:

 • RAL 9006 alumínium szín
 • Non-conductive (nem vezetőképes) elvárás az alapanyaggal szemben
 • UL minősítettség (Underwriters Laboratories egy nagy tekintélyű nemzetközi szervezet, mely szigorú körülmények között teszteli a címkéket, ezáltal garantálva a megfelelő minőséget és biztonságot.)
 • 60x40mm méret

Üzleti előnyök

Kiss Tamás, az EMT Hungária Kft. beszerzési vezetője az alábbiak szerint értékeli a projektet: „Elégedettek vagyunk az IBCS Hungary címke megoldásával. A cél, melyet kitűztünk, sikerült megvalósítani. A teljesítés mind átfutási időben, mind költségekben a megállapodás szerint történt.”

A címke megoldásból az alábbi üzleti előnyök származnak:

 • A termék gyártási folyamatának megbízható nyomon követhetősége
 • Vevői elvárás teljesítése
 • Gyorsabb és pontosabb raktározási folyamatok