ipari címkenyomtatót

Kis befektetés, nagy megtérülés – fedezze fel az ideális ipari címkenyomtatót!

2024. 02. 25.

Minden vállalat, amely ipari címkenyomtatót használ, arra törekszik, hogy az ellátási láncba kerülő termékek hibátlan és strapabíró címkét kapjanak, amelyek a törvényi, hatósági és megrendelői elvárásoknak is eleget tesznek. A címkéknek el kell érniük a megfelelő nyomtatási minőséget, ráadásul lehetőleg a nyomtató folyamatos, 24 órás működése mellett. Mindez azonban csak az ideális eszközállománnyal kivitelezhető!

A rosszul megválasztott ipari nyomtató miatt a termelési folyamat lelassul vagy akár le is állhat, ami drasztikus költségnövekedést von magával. A gyakori megakadások, a lassú nyomtatási sebesség vagy a hibás címkék végül oda vezethetnek, hogy az árut visszaküldi a megrendelő, és más beszállító után néz.  

De hogyan válasszuk ki az ideális ipari címkenyomtatót? Miként biztosíthatjuk, hogy a szabványoknak, törvényi és hatósági előírásoknak, illetve a vevői elvárásoknak való megfelelés garantált legyen? Cikkünkben összefoglaltuk azokat a kritériumokat, amiket érdemes megfontolni a nyomtató beszerzése előtt. 

címkenyomtatót
A megfelelő ipari nyomtató kiválasztásának szempontjai

Az ideális ipari nyomtató kiválasztása nem csupán a nyomtatási igények alapján történik, hanem számos más tényezőt is figyelembe kell venni. A döntés során fontos, hogy alaposan mérlegeljük az alábbi öt szempontot.

  1. Nyomtatási igények
  • Mennyiség: mennyi címkét kell nyomtatni egy adott időszakban? A választott eszköznek képesnek kell lennie a kívánt mennyiség gyors és hatékony előállítására, méghozzá magas minőségben, a kívánt hordozón. 
  • Minőség: milyen paramétereknek kell megfelelnie a címkének? A vagy B minőségi osztályban kell nyomtatni, esetleg a kereskedelemben előforduló C vagy D az a szint, amit meg kell ütni? A nyomtatónak nagy felbontású, magas kontrasztosságú és tartós címkék előállítására is alkalmasnak kell lennie?
  1. Technológia és funkciók
  • Csatlakoztathatóság: milyen csatlakozási lehetőségeket kínál az eszköz? A csatlakozás egyrészt fizikai, másrészt logikai. Fizikai csatlakozás lehet USB vagy hálózati Ethernet csatlakozás, esetleg valamilyen egyéb ipari szabvány, de egyre inkább jellemző a WiFi interfész. A nyomtató meghajtására vagy a belső nyelvét használjuk, a ZPL-t, amit a nagy ERP rendszerek támogatnak, (pl. SAP), de egyre inkább elterjednek a címkenyomtatási és nyomtató menedzsment megoldások. Utóbbiban a vállalat egészének címketerveit lehet dokumentumtárhoz hasonlóan kezelni, jogosultságokat kiosztani, hogy melyik címkét ki és melyik eszközön nyomtathatja. Fontosak a verziók, hogy ne egy régi, elavult címke kerüljön a termékre – ezt verziókövetéssel lehet kezelni. 
  • Kiegészítő funkciók: vannak-e olyan extra funkciók, mint például az automatikus vágás, vezeték nélküli kapcsolat vagy érintőképernyős vezérlés, amelyek előnyt jelenthetnek az adott munkafolyamatban? A vezeték nélküli kapcsolat leginkább ott szükséges, ahol a nyomtatónak mobilisnak kell lennie. 
  1. Karbantartás és támogatás
  • Szerviz és alkatrészek: milyen gyakran szükséges karbantartást végezni az eszközön? Közvetlenül a gyártó helyi képviselői által nyújtott szerviztámogatás és az alkatrészellátás gyorsasága és megbízhatósága kulcsfontosságú lehet.
  • Garancia és jótállás: milyen garanciális feltételeket kínál a gyártó? A kedvező jótállási időszak és a meghosszabbított garancia lehetőségei jelentősen csökkenthetik a hosszú távú költségeket és növelhetik a berendezés megbízhatóságát. Jó tudni hogy a gyártók általában egy-két éves jótállást biztosítanak, legfeljebb hármat. Az ipari nyomtatóknál a rendszeres szerviz hosszú élettartamot biztosít, kicsiny meghibásodási rátával, viszont nagyon fontos a nyomtatófej mint kopó alkatrész jótállása. Itt a 6-12-24 hónap a tipikus, de ha egy adott futási teljesítményt meghalad a nyomtatófej, vagy látszik rajta fizikai behatás, esetleg rendellenes kopás, akkor azt a gyártó nem fogadja el garanciális javításként. Garancia alatt általában azt értik, amikor a hiba oka az üzembehelyezést megelőző időszakra vezethető vissza, tehát ami a gyártás során már belekerül. A rendszeres karbantartás mellett a nyomtatási hőmérséklet és a leszorító erő nagysága befolyásolja a fej élettartamát és természetesen a kellékanyag minősége. A gyártói kellékanyagokkal a nyomtatófejek rendszerint többet tudnak futni. Az ipari nyomtatóknak van belső diagnosztikája, így értesülhetünk a nyomtatófej meghibásodásáról vagy a kinyomtatott címkék számáról, a futásteljesítményről.
  1. Kompatibilitás és integráció
  • Informatikai rendszerrel való kompatibilitás: a kiválasztott nyomtató könnyen integrálható-e a vállalat gyártásvezérlő és felügyelő rendszerébe? Ez vezérli a nyomtatót, illetve szükség esetén státusz jelzéseket kér vissza – pl. kifogyott a papír vagy a festékszalag, esetleg meghibásodott valamelyik pixel. 
  1. Üzemeltetési költségek
  • Fogyóanyagok és alkatrészek: milyenek a fogyóanyagok, a kellékanyagok vagy a címkék költségei? A nem megfelelően megválasztott kellékanyagok megrövidítik a nyomtató élettartamát és nem biztosítják a kifogástalan nyomtatási minőséget. A gyári kellékeket azért is ajánljuk, mert így a felhasználó nagyobb üzembiztonságot, hosszabb élettartamot, garantált nyomatminőséget és olyan plusz szolgáltatásokat is kap, mint például az ingyenes nyomtatófej cseréje adott mennyiségű kellékanyag felhasználása után. 

A felsorolt szempontok is bizonyítják, hogy a megfelelő ipari nyomtató kiválasztása komplex döntési folyamat, amely során számos tényezőt szükséges mérlegelni. A választás előtt érdemes szakértőkkel konzultálni, és alaposan átgondolni a felhasználás körülményeit, hogy a választott nyomtató a folyamatos termelést kiváló nyomatminőséggel támogassa, illetve a hibás címkékből eredő presztízs és anyagi veszteségek kockázatát csökkentse. 

Az IBCS ajánlása

Az IBCS-nél tudjuk, hogy minden vállalat egyedi igényekkel rendelkezik, és különböző kihívásokkal néz szembe a mindennapi címkézési feladatok során. Ennek megfelelően széleskörű kínálattal rendelkezünk a címkenyomtatók és kellékanyagok terén, hogy minden ügyfelünk megtalálja a számára legmegfelelőbb eszköz és kellékanyag kombinációt. Ebben a kontextusban szeretnénk kiemelni egy különösen figyelemreméltó megoldást, amely nem csupán kiváló minőségű és megbízható, de rendkívül költséghatékony is.

A Zebra ZT231 ipari címkenyomtató tökéletes példa arra, hogy a kis befektetés milyen mértékben hozhat nagy megtérülést. Ezt az eszközt azoknak a vállalkozásoknak ajánljuk, akik a hatékonyságot és a megbízhatóságot egyaránt értékelik. A Zebra nyomtatója megfelelő funkciók nyerő kombinációját nyújtja, méghozzá pénztárcabarát áron, a gyártótól elvárt tartós minőségben. 

ipari címkenyomtatót
A ZT231 előnyei közé tartozik a gyors nyomtatási sebesség, a nagy felbontás, valamint a kompakt és strapabíró kialakítás. Ezek a jellemzők garantálják, hogy a nyomtatási folyamat zökkenőmentes, és a kész címkék mindig professzionális minőségűek.

A berendezés fejlett technológiájának köszönhetően villámgyorsan dolgozza fel a címketerv nyomtatási parancsait, a nyomtatás során pedig az elvárásoknak megfelelően állítja elő az egyedi tartalmú etikett címkéket. 

Az IBCS-nél büszkék vagyunk arra, hogy nem csupán termékeink széles választékával állunk ügyfeleink rendelkezésére, hanem szakértelmünkkel és tanácsadási szolgáltatásainkkal is. Ha bármilyen kérdése van a címkenyomtatók kiválasztásával vagy üzemeltetésével kapcsolatban, esetleg további információt szeretne kapni a Zebra ZT231-ről, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot

Az IBCS csapata készen áll arra, hogy segítsen Önnek megtalálni az optimális címkézési megoldást vállalata számára.

Ajánlatkérés