Létkérdés egy vállalat számára, milyen a WiFi hálózata?

2023. 09. 12.

A gyors és megbízható vezeték nélküli kapcsolat már nem luxus, hanem alapvető igény. Egy vállalat esetében ez különösen igaz, ahol a működési hatékonyságot, termelékenységet és a munkatársak közötti együttműködést közvetlenül is befolyásolja a WiFi hálózat minősége. A lassú, akadozó hálózati kapcsolat ugyanis nemcsak bosszantó, de a produktivitást is visszaveti.

A nagy késleltetési idejű, instabil WiFi hálózat rendkívül negatív hatással lehet a vállalati működésre. A bizonytalan hálózati kapcsolat miatt az eszközével bajlódó alkalmazott frusztrálttá válik és rengeteg időt veszít, ami a teljesítménye mellett a munkamoráljára is negatív hatást gyakorol. A vállalati vezetők és tulajdonosok számára mindemellett lényeges szempont az adatbiztonság, a vezeték nélkül utazó adatok védelme.

A lassú vagy nem kellően biztonságos hálózatok közös ismérve, hogy a legtöbb esetben az épület vagy a gyártóüzem tulajdonosai, döntéshozói nem ipari WLAN (Wireless Local Area Network), azaz vezeték nélküli hálózatot telepítettek, hanem úgynevezett „So-Ho”-t, tehát kis irodákba vagy otthoni környezetbe ajánlott eszközökkel oldották meg a feladatot. Ezek azonban nem bírják a nagy terhelést és a heterogén, sokszor igen nagyszámú és különböző generációs eszközök együttes kiszolgálását, aminek következménye a bizonytalan rádiós kommunikáció, valamint a nem kielégítő sebesség és átbocsátó képesség. Korszerű menedzsment felület híján a hibakeresés is nehézkes és korlátokba ütközik.

WiFi

Ipari WLAN hálózatok – az eredményes üzemelés kulcsa?

Vállalati környezetben a folyamatos és megbízható működéshez kiváló minőségű és strapabíró WiFi hálózatra van szükség, melyet kifejezetten vállalati felhasználásra terveztek, sokéves időtartamra. De milyen előnyei vannak az ipari WiFi-nek a vállalati szférában?

Az első és legfontosabb előny, amit az ipari WLAN hálózat kínál, az a mobil munkaállomások és adatgyűjtők elhelyezkedésének és felépítésének rugalmassága. A vezetékes hálózatra történő csatlakozás korlátozott lehet, a kiépítés sem mindig lehetséges, míg a vállalati WiFi által biztosított mobilitás lehetővé teszi a munkaállomások gyors és egyszerű áthelyezését, a gyártósorok vagy a raktári kiszedés és csomagolás tetszés szerinti újratervezését. Ez különösen hasznos ipari környezetben, ahol a munkaállomások gyakran változnak.

A második előny a költséghatékonyság. A vezetékes hálózatok kialakítása egyes épülettípusokban drága lehet, főleg, ha a vállalkozás hálózati csatlakozó igénye a csatlakozó pontokat illetően folyamatosan változik. A vezetékes megoldással  szemben az ipari WiFi egyszerűbb és költségtakarékosabb megoldást kínál, mivel jóval kevesebb vezetéket és hardvereszközt igényel, és csak egyszer kell kiépíteni.

Harmadszor, az ipari WLAN hálózatok sokoldalú hozzáférést kínálnak a vállalati erőforrásokhoz, képesek többgenerációs rádiós eszközök kiszolgálására és menedzselésére. A cél, hogy a gyorsabb eszközök működését ne lassítsák a régi, elavult berendezések, ezért egy ipari AP több frekvencián és kettő vagy akár három-négy antennával dolgozik. A robusztus felépítés és teljesítmény lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy egy átlagos vezetékes hálózattal összemérhető adatátviteli sebességgel dolgozzanak, miközben nincsenek helyhez kötve.

Végül, de nem utolsósorban, az ipari WiFi hálózatok lehetővé teszik a BYOD (Bring Your Own Device – hozd magaddal a saját eszközödet) politika alkalmazását, ami tovább növeli a rugalmasságot és csökkenti a költségeket. A dolgozók ekkor saját eszközeiket használhatják munkájukhoz, ami csökkenti a szükséges berendezések számát és költségét. A BYOD memória konfigurációban a vállalati adatok teljesen elkülönülnek a magán jellegű információktól, mintha két berendezést tartana a dolgozó a kezében.

Az ipari WiFi tehát összességében garantálja a nagy mennyiségű adat gyors, zökkenőmentes és biztonságos továbbítását, támogatja a munkaerő mobilitást, valamint hozzájárul a legkülönfélébb eszközök – mint például vonalkódolvasók vagy mobil terminálok – gördülékeny integrációjához. 

Az erős és megbízható WiFi több mint egy technológiai fejlesztés – stratégiai befektetés, amely hozzájárul a vállalat versenyképességének javulásához és fejlődéséhez.

WiFi

WLAN hálózatépítés – hogyan épül ki a stabil vezeték nélküli kapcsolat? 

Fontos leszögezni, hogy a vállalati WiFi-vel szemben támasztott elvárások egészen mások, mint az otthonival szembeniek. A nagyobb terület, a jelentős belmagasság, az eltérő épületszerkezet, a több felhasználó, a sokféle eszköz és a jóval magasabb információ biztonsági követelmény miatt az ipari WiFi megoldások sokkal összetettebbek, ezért kiépítésük is nagy szakértelmet kíván. Mivel a vállalati WLAN a legtöbb esetben nagysebességű vezetékes hálózathoz csatlakozik, így a hálózati és alkalmazás integráció a kiépítés fontos eleme.

A tervezésnél az első lépés a felhasználói célok és elvárások megfogalmazása, amely során a kiépítendő hálózat fizikai környezetét és a felhasználás módját elemezzük. A rendszerrel szembeni elvárások megfogalmazásához és a felhasználói igények pontos felméréséhez az IBCS Hungary kérdőíves konzultációt biztosít. 

A részletesen felmért felhasználói igényekre alapozva a kiépítésre kerülő WiFi hálózatot egy számítógépes program segítségével tervezzük meg, figyelembe véve többek között az épületjellemzőket. A szimulációs tervezésnek köszönhetően a hálózat rádiós csomópontjai, az úgynevezett Access Pointok optimálisan fognak elhelyezkedni, így biztosítva az elvárt lefedettséget, átviteli sebességet és kapacitást, valamint a nagyfokú üzembiztonságot.

A hálózat fizikai kiépítése a következő ütem, melynek során a vezeték nélküli eszközök végpontjai (AP-k) és a vezetékes hálózati csomópontok között történik az UTP kábelek kihúzása. Az IBCS garanciát vállal arra, hogy a végpontok és a hálózati csomópontok közötti adatforgalom az elvárásoknak és a szabványoknak megfelelően működik.

A vezeték nélküli hálózat Access Pontjain, illetve a mobil adatgyűjtők esetében is elvégezzük a szükséges konfigurációs lépéseket. A WLAN-t vezérlő kontroller eszközöket a legújabb rendelkezésre álló és letesztelt firmware-rel szállítjuk és konfiguráljuk fel. Az általunk konfigurált mobil terminálok újraindítás vagy más esemény után automatikusan újracsatlakoznak a hálózathoz.

A konfigurálást követően jön a hálózatépítés befejező és egyben legfontosabb lépése, az ellenőrző mérés, melynek során a raktár vagy üzemcsarnok végleges, áruval és állványokkal feltöltött állapotában történik egy megfelelőségi vizsgálat a WLAN hálózat működőképességének és teljesítményének igazolására. Ez magában foglalja a lefedettség ellenőrzését, az adatátviteli sebesség bevizsgálását, a forgalmi kapacitás mérését, a roaming sebesség ellenőrzését valamint az alkalmazás szerverekkel történő adatcsere és kapcsolat validálását.

Mindezek mellett igény esetén az eszközök felhasználói és üzemeltetői oktatását is biztosítjuk, valamint az üzemeltetési támogatásban is partnerek vagyunk

A WLAN hálózatépítésben számíthat az IBCS szakértőkből álló csapatára!

Vegye fel velünk a kapcsolatot! >>>

Ajánlatkérés