Cirill betűs címkenyomtatás

Napjainkban sem magától értetődő feladat, hogyan nyomtassunk a megszokott Windows-alapú vállalati rendszerünkből cirill betűs vonalkódos címkét. Ezt a kérdést járjuk körbe esettanulmányunkban, a Berkemann Hungary-nál telepített megoldáson keresztül. A Windows környezetben futó NiceLabel címketervező programmal ugyanis nem csak cirill, hanem görög vagy héber feliratú címke is előállítható. Az IBCS címketervező és nyomtató megoldásával a felhasználó ezentúl néhány mozdulattal elkészítheti cirill betűs címkéit.

A Berkemann Bt. profilaktikus gyógycipők gyártásával és csomagolásával foglalkozik. A növekvő orosz exportpiacra irányuló tevékenység igényelte azt, hogy a meglévő vállalati rendszerből cirill betűs feliratú címkét lehessen nyomtatni az ide exportált termékek dobozára.

A vállalat termelésirányítási rendszere berkemann cimkeazonban nem tudta kezelni az Unicode karaktereket- ezért azt az elvárást, hogy a késztermékek adatbázisából cirill betűs címkét nyomtasson nem tudta teljesíteni.

A Berkemann további elvárása volt a címkéző megoldással szemben, hogy a jelenlegi rendszerében minimális változtatást kelljen végrehajtani. Megrendelő elvárása volt az is, hogy a program legyen kellően intuitív és felhasználóbarát, így ne legyen szükség a dolgozók újra- vagy átképzésére. A megoldás kialakításánál ezt szem előtt tartva csak egészen apró változtatásokat kellett végrehajtani a gyártás és csomagolás jól bevált folyamat menetében.

Az IBCS megoldása a NiceLabel Automation rendszerén alapul. A megoldás az ismétlődő feladatok automatizálásának elvére épül: emberi beavatkozás nélkül képes előre programozott módon az üzleti folyamatok eseményeit címkenyomtatással szinkronizálni. A címkenyomtatást vezérlő program egyedi kialakítású és szolgáltatásként fut. Gyakorlatilag beékelődik a gyártásvezérlő rendszer és a címkenyomtató közé. A gyártási folyamat adott pontján egy fájlban tárolja le a program a címkeadatokat, és nem közvetlenül a nyomtató felé történik a parancskiadás. Az átmeneti tárolóként szolgáló állományból a kinyomtatást megelőzően keresi ki a rendszer a kinyomtatásra váró címke adatait. A címkeformátum, tehát hogy a címke melyik részén milyen típusú adat vagy vonalkód szerepel, és ezekből melyik változik címkéről címkére, korábban dől el, a tervezés folyamán. A nyomtatáskor így csak minimális, a címkén folyamatosan változó, egyedi gyártási adatok átvitelére van szükség.

A megoldás előnyei:

  • a cég meglévő termelésirányítási rendszerében csak kisebb átalakításra volt szükség
  • változatlan marad a meglévő gyártási és csomagolási folyamat
  • a dolgozók számára magától értetődő a rendszer használat, nincs betanulási idő
  • a címkéző megoldással jelentős költséget lehet megtakarítani

Ajánlatkérés